Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Problem ze świnką

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
prosialek88
Użytkownik
Kontaktowanie:

Problem ze świnką

Postautor: prosialek88 » 8 stycznia 2017, 17:44

Witam! Od dawna śledzę forum i niestety musiałam zdecydować się na dodanie nowego tematu bo z moją świnką dzieje się coś niedobrego. Świnek jest z nami od ponad roku - nigdy nie sprawiał problemów i jest oswojony - chętnie się z nami bawi i daje głaskać i brać na ręcę.
Pierwsza rzecz - od pewnego czasu świnek chce jeść tylko zielonego ogórka - prawie nie chce jeść nic poza tnim (a ma ciągły dostęp do suchej karmy, sianka, innych warzyw i owoców). Dosłownie szaleje na jego punkcie - jak mu się skończy to piszczy a jak już dostanie to dołownie wyrywa z ręki i niesie do domku tak jakby chciał ukryć.
Drugi problem jest związany z jego miejscem spania. Świnek śpi od zawsze na macie chłonnej Seni przyklejonej taśmą klejącą do klatki, dodatkowo ma jeszcze wysypane trociny i sianko, ma też swój drewniamy domek. Raz na kilka dni zwijam matę i załadam nową. Od kilku dni świnek obgryza cały czas tą taśmę klejącą i wchodzi pod matę i tam sika i robi kupki i w tym wszystkim siedzi. Wychodzi tylko na jedzenie.
Świnek nigdy się tak nie zachowywał. Martwię się o niego. Proszę pomóżcie!
Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Makwiatka
Użytkownik
Świnki morskie: Waldek i Franek
Kontaktowanie:

Re: Problem ze świnką

Postautor: Makwiatka » 8 stycznia 2017, 18:33

Nie jestem znawcą, ale prawdopodobnie ma problem z zębami trzonowymi, skoro nie chce przyjmować twardych pokarmów. Niestety zęby trzonowe to pięta achillesowa u świnek.