Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Pomóżcie!

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
Juliuszjulajulcia123
Użytkownik
Świnki morskie: Moja świnka ma na imię Łatka.
Kontaktowanie:

Re: Pomóżcie!

Postautor: Juliuszjulajulcia123 » 23 stycznia 2017, 13:20

madzia0902 pisze:A ja jak mantrę powtórzę, świnka potrzebuje towarzysza tej samej płci, to są zwierzęta silnie stadne i nie powinno trzymać się ich w pojedynkę. Brak kompana powoduje duży stres u świnki przez co częściej chorują i są po prostu nieszczęśliwe. Świnka jest ciągle zestresowana co też może się objawiać brakiem zaufania i agresją w stosunku do człowieka, bo możesz z nią siedzieć nawet 24 h na dobę a i tak jej nie zastąpisz drugiej świnki. Czyli moja rada : zaadoptuj drugą świnkę a jak prosię w końcu będzie czuło się bezpiecznie zacznij bawić się w oswajanie.

Ale ja nie mogę mieć drugiej świnki. Nie dość że nie zmieści mi się wielka klatka to jeszcze moja mama nie pozwala.

Awatar użytkownika

Caviova
Użytkownik
Świnki morskie: Felka, Pętelka i Tosia. :)

Cola [*]
Kontaktowanie:

Postautor: Caviova » 23 stycznia 2017, 17:37

Ale ja nie mogę mieć drugiej świnki. Nie dość że nie zmieści mi się wielka klatka to jeszcze moja mama nie pozwala.[/quote]

Wszystko rozumiem, ale pasowało pomyśleć o tym przed zakupem prośka. Niestety, ale jest tak : "Jedna świnka to smutna świnka". Prosiaczek po prostu będzie nieszczęśliwy. :/

Awatar użytkownika
Żaneta_Radom
Użytkownik
Świnki morskie: Kris Moris, Lary i Santi
Kontaktowanie:

Postautor: Żaneta_Radom » 23 stycznia 2017, 21:29

Poza tym posiadanie dwóch swinek znacznie przyspiesza oswajanie i otwiera świnke na nowe! czyli jest chętniejsza do zrobienia czegoś bo ta druga to robi.

Myślenie jest trudne, dlatego większość ludzi woli osądzać

Zapraszam do bliższego poznania mojej gromadki:
http://www.swinkimorskie.eu/nowe_forum/ ... =55&t=7155

Awatar użytkownika
MarW
Użytkownik
Świnki morskie: + Hamster + na teczowym moscie
+ Miska + na teczowym moscie
Misiek I Pysiek obecnie
Kontaktowanie:

Postautor: MarW » 23 stycznia 2017, 22:11

Moja Miska stala jak posag przez caly dzien po przywiezieniu do domu. w sumie nie pamietam zeby bylo tak dluzej klatka byla w salonie takze wszystkie dzwieki zapachy ludzie byly na porzadku dziennym I nie pamietam zeby az tak dlugo sie bala tym bardziej gryzla, fakt domek byl jej azylem jeśli nie chciala byc wzieta nie robiłem tego na sile. Przez cale 6 lat z nia. Mysle ze duzo zalezy od harakteru swinki I od indywidualnego podejscia do niej. To niesamowicie madre zwierzaki, ale jeśli je z reki to napewno ma duze zaufanie do Ciebie mysle ze bedzie dobrze

MarW

Wróć do „Zachowanie”