Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Substancja wycikająca z oka

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Caviova
Użytkownik
Świnki morskie: Felka, Pętelka i Tosia. :)

Cola [*]
Kontaktowanie:

Re: Substancja wycikająca z oka

Postautor: Caviova » 30 stycznia 2017, 19:50

To pokombinuj coś z tym vetem, bo to może być początek jakiejś choroby. Z jednej strony stres dla prośka (podróż), ale z drugiej coś czuję, że bez specjalisty się nie obejdzie. Mówisz że daleko? Przecież te wszystkie gabinety są w Warszawie ( wiem, że Warszawa duża, ale jednak wszystko w jednym mieście :hmmm: ). Ja bym jednak nie zwlekała dłużej niż 2-3 dni (chociaż to już naprawdę jakbym nie miała żadnego transportu), bo tak jak mówię: coś z tym oczkiem jest nie tak.
Tak jak napisała befana30: przemyj jedynie ciepłą wodą (tylko tak żebyś nie wlała mu wody do oczka :P), nie kombinuj z jakimś rumiankiem czy czymś ( nie mówię że tak chciałaś, ale na wszelki wypadek ;) ), bo to faktycznie mogłoby pomóc, ale też pogorszyć, jeżeli by się okazało, że prosiek jest na rumianek uczulony.

Awatar użytkownika

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 30 stycznia 2017, 20:08

Stany zapalne oczu bardzo szybko się rozwijają. Także obserwuj oko do jutra. Jak nas coś boli to też nie czekamy kilka dni bez leków. Chociaż nie :-) sama byłam taka głupia i zlekceważyłam delikatny ból powieki myśląc, że samo przejdzie. Nie przeszło i wylądowałam w szpitalu 2 razy, bo pojawił się nawrót tuż po wypisie. Nauczka na przyszłość by nie czekać. Mam nadzieję, że to nic poważnego.

ŚwinkaMorskaPixel
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: ŚwinkaMorskaPixel » 30 stycznia 2017, 20:39

Przemywałam rumiankiem i solą fizjologiczną i można zauważyć poprawę, zobaczę jeszcze co będzie jutro, bo wydzielina z oka już nie leci. W każdym razie oczko wygląda dwa razy lepiej niż wczoraj. :)

Dona
Użytkownik
Świnki morskie: Karmela, Poziomka
Kontaktowanie:

Postautor: Dona » 30 stycznia 2017, 22:06

Jaka śliczna agutka, zawsze taka mi się marzyła :D . Mogła się dziubnąć w oczko siankiem. Do przemywania lepsza zwykła przygotowana woda. Rumianek różnie może podziałać. Nawet dla ludzi nie jest zbytnio polecany. Ja sobie robię okłady z czarnej herbaty, działa ściągająco i przeciwzapalnie, ale na śwince bym nie eksperymentowała.
Co do zwirku, to na czas suszenia kup matę łazienkową, nie kosztuje dużo. A żwirek jak jest zasiusiany to zamienia się w pył i może dodatkowo oczka podrażnić.

ŚwinkaMorskaPixel
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: ŚwinkaMorskaPixel » 31 stycznia 2017, 13:14

Maty nie ma sensu kupować na parę dni, bo później tak czy siak się nie przyda. Dałam prosiakowi dwa legowiska, mięciutki hamaczek, a na granulat położyłam koc. Myślę że na 2 dni się nada, a później się go upierze.

Caviova
Użytkownik

Cola [*]
Kontaktowanie:

Postautor: Caviova » 31 stycznia 2017, 13:41

ŚwinkaMorskaPixel - i co z tym weterynarzem? Oczko się poprawiło?

ŚwinkaMorskaPixel
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: ŚwinkaMorskaPixel » 31 stycznia 2017, 14:27

Tak, już jest lepiej. ;) Najwyraźniej Pixel musiał się czymś ukłuć. Mam nadzieję że więcej już nic takiego się nie zdarzy :)

Caviova
Użytkownik

Cola [*]
Kontaktowanie:

Postautor: Caviova » 31 stycznia 2017, 15:08

To dobrze ze lepiej :) ale ja bym chyba mimo wszystko pojechała na kontrolę.

ŚwinkaMorskaPixel
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: ŚwinkaMorskaPixel » 1 marca 2017, 19:19

Dzieńdobry, chcę poinformować, że mój prosiak ma się bardzo dobrze. Od czasu napisania o problemie z okiem nic się nie działo. Vetbet już od dawna jest w klatce, także świnka ma wygodę. Niedawno dokupiłem legowisko z kolekcji my princess. Powiem, że sprawdza się bardzo dobrze, a prosiak chętnie w nim przesiaduje. Załączam kilka zdjęć Pixela:
http://pics.tinypic.pl/i/00876/10k3m1x58drd.jpeg
http://pics.tinypic.pl/i/00876/6nal4s7ttkhu.jpeg

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca