Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

krew (może z dróg rodnych) i brak apetytu

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Nelitka
Użytkownik
Kontaktowanie:

krew (może z dróg rodnych) i brak apetytu

Postautor: Nelitka » 2 lutego 2017, 17:37

Cześć, ostatnio w klatce mojej świnki (7 lat 3 miesiące) zauważyłam plamę krwi z bobkami. Krew była żywa, czerwona. Początkowo postanowiłam obserwować świnkę, gdyż czuła się dobrze i miała apetyt, po ok godzinie świnka zrobiła bobki bez krwi, następnie (w odstępie czasowym) pojawiła się tylko krew, tym razem mniej. Pojechaliśmy do weterynarza i po drodze zrobiła pisiu- bez krwi. Niestety nie jest to typowo klinika dla świnek ponieważ mieszkam w Szkocji i nie mam możliwości do takiej jechać. Weterynarz "omacał" świnkowy brzuch i stwierdził, że najprawdopodobniej to zapalenie pęcherza i podał antybiotyk.

Następnego dnia krwi pojawiły się tylko dwie małe plamki, natomiast świnka straciła apetyt, jadła ale dużo mniej niż zwykle, rozpoczęłam więc dokarmianie (Herbi Care Plus). Ponownie udaliśmy się do weterynarza, świnka dostała dodatkowo "coś na pobudzenie apetytu" w zastrzyku, z nerwów całkiem zapomniałam zapytać o nazwę. Tym razem jednak powiedzieli, że możliwe, że krwawienie jest z dróg rodnych (oglądał ją inny weterynarz) i zalecił dokarmianie i obserwacje, jeśli się nie poprawi następnego dnia (czyli dziś) kolejna wizyta.

Dziś mamy umówione wizytę na godzinę 18, świnka wciąż słabo je, bobki są mniejsze niż zwykle i całkiem przestała kwiczeć. Nie jest ospała ani zmulona, chodzi po klatce i kładzie się na hamaczku, kiedy ją dokarmiam- wygląda na pełną sił.

Na dzisiejszej wizycie chcę aby weterynarz wykonał badanie krwii i USG, ze względu na wiek świnki obawiam się, że może po prostu coś już odmówiło jej posłuszeństwa (nerki, wątroba).

Czy ktoś spotkał się z takim przypadkiem?

Jakie wyniki powinny mnie zmusić do podjęcia najtrudniejszej decyzji, która pozwoli prosiaczkowi odejść a jakie dają nadzieję, że świnka w takim wieku może jeszcze pożyć bez bólu ?

Awatar użytkownika

Caviova
Użytkownik
Świnki morskie: Felka, Pętelka i Tosia. :)

Cola [*]
Kontaktowanie:

Re: krew (może z dróg rodnych) i brak apetytu

Postautor: Caviova » 2 lutego 2017, 18:22

Na początku myślałam, że po prostu może zjadła buraczka i dlatego sika na czerwono. Jednak skoro straciła apetyt i widać że coś się dzieję - to oznaka choroby. Po pierwsze: rozumiem, że w Twojej okolicy nie ma weterynarza od gryzoni, a patrzyłaś może poza miastem(internet ;))? Bo chodzenie do veta 'od piesków i kotków' uważam że nic nie da, a wręcz może pogorszyć.
Z tego wnioskuje, że jesteś u veta, więc daj znać jak wrócisz. Tu dodam jeszcze link do listy leków ZAKAZANYCH świnkom:
http://swinkimorskie.eu/SPSM/index.php? ... Itemid=137
Upewnij się, że świnka ich nie dostała/dostanie (szkoda że nie napisałaś wcześniej, byłam na forum cały dzień, mogłam dać info wcześniej).

Rozważ też to:
http://swinkimorskie.eu/SPSM/index.php? ... Itemid=132

Ile świneczka ma lat? Czym karmicie (podaj nazwę karmy)?
Co do skrócenia cierpienia - na pewno walcz o nią. Ja bym z tym poczekała, bo to, że wet 'od wszystkiego' powie że nie ma dla niej ratunku, to jeszcze nie byłoby dla mnie potwierdzeniem. Dlatego mówię: musi być jakiś wet od gryzoni, choćby oddalony od was o 80 km (jedna użytkowniczka tyle jechała ze świnką).

Nelitka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Nelitka » 2 lutego 2017, 18:28

Lekarza mamy za 40 minut (sterfa czasowa) niestety ten Vet to już jest poza miastem bo mieszkamy na totalnym zadupiu. Niby jakieś pojęcie o świnkach mają, komentarze ludzi też pozytywne na temat opieki nad świnkami. Lecznicy typowo dla gryzoni nietety żadnej nie znalazłam.

Świnka ma ponad 7 lat. Karma Versale lage cavie complete

Nelitka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Nelitka » 2 lutego 2017, 18:30

W Polsce z innymi świnkami jeździłam nawet prawie 400 km do weta do Warszawy. Tutaj niestety nie udało mi się znaleźć nic lepszego.
Wet dał jej antybiotyk baytrill to enrofloksacyna, nie jest na liście zakazanych.

Oczywiście siano, warzywa, owoce itp świnka tez dostaje do jedzenia

Caviova
Użytkownik

Cola [*]
Kontaktowanie:

Postautor: Caviova » 2 lutego 2017, 19:33

No tak, ja głupia nie pomyślałam o strefie czasowej :lol: No, świneczka już ma ładny wiek, ale pożyć jeszcze może :)
Przejrzałaś ten link o chorobach dróg moczowych?

Karma też super. A siano, warzywa, owoce, wodę (!) przyjmuje normalnie?

Daj znać co powiedział vet.

Nelitka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Nelitka » 2 lutego 2017, 19:57

Wody pije mniej ale pije. Sianka je bardzo malo, więcej przerzuca nosem jaby czegoś szukała, z warzyw to jedynie natke kopru, kolendre, salate. Wszystkiego bardzo malo. Przez dwa dni zjada tylko 4 paleczki karmy :( czekamy teraz na usg w lecznicy

Caviova
Użytkownik

Cola [*]
Kontaktowanie:

Postautor: Caviova » 2 lutego 2017, 20:08

Jesteś teraz u weterynarza? Jeżeli tak, to patrząc na listę którą Ci wcześniej wysłałam nie daj nic wstrzyknąć prosiakowi (jakby co) co jest na liście. Zawsze pytaj weta co daje. Sugerowałaś problem z układem moczowym? Nie ma biegunki? Wzdęć(!)?
Jeżeli nie piję - dopajaj. Jeżeli nie je - dokarmiaj. Sianko/warzywa/owoce podstawiaj pod pyszczek i 'wmuszaj' w niego. Możesz (jeżeli nie ma biegunki) rozgniatać warzywa/owoce i robić 'papki'. Dawaj ogórka, ze względu na dużą zawartość wody. MUSI jeść i pić. Nie możecie doprowadzić do odwodnienia, bo to dodatkowo osłabia organizm.
I jeszcze jedno: czy świnka dostając antybiotyk, dostaje również probiotyk?
No i czekam na rozwój sytuacji. :)
Ostatnio zmieniony 2 lutego 2017, 20:15 przez Caviova, łącznie zmieniany 1 raz.

Nelitka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Nelitka » 2 lutego 2017, 20:15

Tak, teraz czekamy na usg. Mamy jeszcze 5 min. Dokarmiam ją od wczoraj Herbi Care Plus. Problem z układem moczowym podejrzewali na poczatku, teraz sie trzymają problemu z macica. Biegunki i wzdec nie ma. Ogrorka wcale nie chce jeść niestety

Caviova
Użytkownik

Cola [*]
Kontaktowanie:

Postautor: Caviova » 2 lutego 2017, 20:17

Jesteś pewna że wzdęć nie ma? Bo to by jeszcze utrudniło sprawę. Jak wyjdziecie z gabinetu - od razu napisz.
To co pisałam o rozgniataniu też stosujcie. A co z tym probiotykiem?

Nelitka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Nelitka » 2 lutego 2017, 21:10

Mocz jest bez krwi i świnka nie daje oznak jakby ją bolalo kiedy robi pisiu. Usg potwierdziło stan zapalny w macicy, nerki i wątroba czyste. Dostaliśmy zalecenia podawania antybiotyku do poniedziałku, jeśli nie bedzie poprawy bedzie trzeba podjąć ryzyko poddania jej narkozie i usunięcia macicy, jednak ze wzglegu na wiek bedzie to ryzykowne.

Jak poznać czy ma wzdecia ? Brzuch ma miękki. Zamiast rozgniecionych owoców mam gerbera.

Probiotyk to ciężka sprawa tu niestety, ludziom tez nie dają :( na razie podaje jej tylko troszkę siemienia lnianego. Jutro spróbuje poszukać w aptece, ale jeśli nie znajdę typowego probiotyku czym mogę go zastąpić ?

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Choroby i problemy”