Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

krew (może z dróg rodnych) i brak apetytu

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Nelitka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: krew (może z dróg rodnych) i brak apetytu

Postautor: Nelitka » 23 lutego 2017, 14:52

Długo się zastanawiałam nad tym co powinnam zrobić, przedyskutowałam sprawę z chłopakiem i doszliśmy do wniosku, że świnki nie poddamy operacji. Przede wszystkim dlatego, że najprawdopodobniej się nie obudzi (weterynarz nam powtarza to przy każdej wizycie).

Na chwilę obecną wróciliśmy do antybiotyku, mamy go podawać przez kilka dni a potem zrobić przerwę na kilka dni i podawać znowu i znowu przerwa. O ile stan się nie pogorszy kontrolę mamy po 3 tygodniach.

Świnka czuje się świetnie, je, jest aktywna, chętnie wskakuje do nowego podwieszanego tunelu, korzysta z hamaka, domaga się głaskania i (co prawda mniej niż kiedyś ale..) zaczęła znowu kwiczeć i żądać co jej się należy :)

Postanowiliśmy wraz z chłopakiem, że będzie z nami tak długo, jak będzie czuła się dobrze. Jeśli zauważymy, że znowu nastąpiło pogorszenie poddamy ją eutanazji.

Była to bardzo trudna decyzja, ale mam nadzieję, że słuszna. Na tą chwilę liczymy się z tym, że każdy dzień może być jej ostatnim i uchylamy jej nieba...

Awatar użytkownika

Caviova
Użytkownik
Świnki morskie: Felka, Pętelka i Tosia. :)

Cola [*]
Kontaktowanie:

Postautor: Caviova » 23 lutego 2017, 15:08

Bardzo współczuję . :( Dobrze, że czuje świetnie. :D Dbajcie o nią, i proszę, informuj na bieżąco.. :)

Dona
Użytkownik
Świnki morskie: Karmela, Poziomka
Kontaktowanie:

Postautor: Dona » 23 lutego 2017, 21:33

To prawda taka decyzja jest bardzo trudna. Zawsze są wątpliwości czy dobrze robimy i nigdy nie ma się pewności. Pewnie zdania forumowiczów będą podzielone, jednakże ja
chyba postąpiłabym tak samo.
Powodzenia i zdrówka dla malutkiej życzę. Powrót apetytu i dobry humor to bardzo dobry objaw.

Nelitka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Nelitka » 6 marca 2017, 9:22

Nie chcę zapeszyć, ale właśnie kończymy tygodniową przerwę w podawaniu antybiotyku, krew tym razem się nie pojawiła. Jutro rano ponownie rozpoczynam podawanie antybiotyku zgodnie z zaleceniem weterynarza.

Świnka czuje się bardzo dobrze, je jest wesoła i aktywna :)

Caviova
Użytkownik

Cola [*]
Kontaktowanie:

Postautor: Caviova » 6 marca 2017, 9:29

:yahoo:

Nelitka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Nelitka » 20 marca 2017, 16:20

Niestety mam złe wieści :( kilka dni temu wyczulam na szyi świnki (pod pyszczkiem) twardą kulkę, od razu pobiegliśmy do weta, jest to guz/ narośl najprawdopodobniej nowotworowa. Narośl na szczęście jej nie boli- Pani weterynarz mogła ją dokładnie obejrzeć bez żadnego sprzeciwu. Oczywiście u młodszej świnki zaleciliby usunięcie chirurgiczne.

Na tą chwilę świnka wciąż jest z nami, puki nie okazuje oznak bólu, je i jest wesoła będziemy cieszyć się jej obecnością. Natomiast jeśli zacznie dawać nam sygnały, że już jest źle, nie damy jej dłużej cierpieć :(

Caviova
Użytkownik

Cola [*]
Kontaktowanie:

Postautor: Caviova » 20 marca 2017, 18:54

Oh, matko, współczuje okropnie... :( Dlaczego tyle świnek na forum nagle zaczęło chorować, a co gorsza im się pogarszać?!
:cry:

Cieszcie się malutką, i życzę zdrowia jak najdłużej... :( Już niedługo świeża trawka, słoneczko... Będzie dobrze, trzymam kciuki :love4:

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Choroby i problemy”