Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Konflikt po porodzie

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
vojtas12
Użytkownik
Świnki morskie: Kulek, Kropka, Kratka, Krzyżyk, Kwadrat
Kontaktowanie:

Konflikt po porodzie

Postautor: vojtas12 » 25 marca 2017, 21:46

Cześć,

Mam problem natury behawiorystycznej moich świnek. Po porodzie, bez komplikacji, 3 maluchy, samica popadła w konflikt z samcem. Oczywiście zgrzytanie zębami słychać, uderzanie ryjkiem jest, bujanie tyłkiem samca także widać. Po trzech dniach od porodzie konflikt nadal jest, pomimo, że przed porodem wszystko było ok, a świnki nie mogły bez siebie żyć. Samca oczywiście eksmitowałem, żeby nie stresować samicy i młodych. Samiec zagląda do klatki (jego klatka jest obok klatki samicy z młodym), gryzie nawet kraty.

Co mogę z tym zrobić? Jak długo konflikt będzie trwał?

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Kotone
Użytkownik
Świnki morskie: Czarny, Jeżyk i Maciuś :) <3
Kontaktowanie:

Re: Konflikt po porodzie

Postautor: Kotone » 25 marca 2017, 22:05

Przede wszystkim, dlaczego trzymałeś samca i samice razem? Nie wiesz że nie powinno się rozmnażać świnek na własną rękę? Tylko zarejestrowane hodowle mają do tego prawo i wiedzą jak to robić żeby nie zaszkodzić świnkom. Teraz absolutnie nie możesz dopuścić samca do samicy bo prędzej czy później skończy się kolejną ciążą ale to już chyba wiesz? No chyba że samca wykastrujesz. Co do konfliktu to samica jest zapewne zmęczona i rozdrażniona po porodzie a samiec zapewne próbuje znów się do niej dobierać stąd te zgrzyty. A może po prostu już im tak zostanie. Bywa że świnki z niewiadomych przyczyn zaczynają ze sobą wojować mimo że wcześniej były najlepszymi przyjaciółmi. Natomiast w twoim przypadku podejrzewam, że w grę wchodzą buzujące hormony samca. Musisz to przeczekać i jak już mówiłam samca wykastruj! Albo nici z ponownego ich połączenia.

vojtas12
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: vojtas12 » 25 marca 2017, 22:16

Samiec jest już wykastrowany (w styczniu był kastrowany), ale swoje zdążył zrobić. Niestety na czas nie udało mi się zorientować, że nie mam dwóch samic, a samice i samca. Generalnie tak jak piszesz, słusznie, MÓJ EWIDENTNY BŁĄD - na forum były już takie przypadki opisywane i wiem, jak naganne to jest i jak mocno powinniśmy takie zachowania tępić. Od kastracji mija już 8 tygodni, a jeszcze przed porodem oddzieliłem je, żeby samiec nie przeszkadzał. Zakładam, że więcej ciąż nie będzie.

Awatar użytkownika
Kotone
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Kotone » 25 marca 2017, 22:49

Uff to dobrze, ulżyło mi a i Twoja postawa mi się podoba :) inni zaraz się burzą że jak to że ktoś śmie im uwagę zwracać i mówić co mają robić a co nie. No więc tak jak mówię, samica jest prawdopodobnie zestresowana porodem i może źle reagować na ponowne zaloty samca (tak, pomimo kastracji samce nadal odczuwają popęd, samo życie ;) ) co jemu się zwyczajnie nie podoba stąd te spięcia między nimi. Ale wiesz to jedynie moje zdanie ale o co tak naprawde w ich relacji może chodzić to tylko one same wiedzą. Daj im więcej czasu, niech oboje ochłoną, panienka odpocznie parę dni, młodymi się zajmie i spróbujesz na nowo ich połączyć oczywiście tak jak by się nie znali neutralny teren i te sprawy bo tak w rzeczywistości nie wiadomo co tam się między nimi wydarzyło możemy jedynie się domyślać. Klatki zostaw obok siebie niech mają kontakt wzrokowy żeby za bardzo się od siebie nie odzwyczaiły. No i kwestia młodych...trzeba płeć rozróżnić żeby kolejnego potomstwa z czasem nie było między siostrą a bratem albo synkiem a mamusią i w odpowiednim czasie rozdzielić.

vojtas12
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: vojtas12 » 25 marca 2017, 23:08

Za 11-18(w zależność od postawy młodych) dni idę z młodymi do weterynarza (na ten moment nie ma potrzeby iść wcześniej, młode przybierają, nie widać żadnych problemów) - określę płeć( mam nadzieję, że poprawnie) i rozdzielę. Następnie odchowam i postaram się znaleźć nowych właścicieli (oby sensownych).
Zaczekam zatem z połączeniem samca i samicy jeszcze z tydzień.
Generalnie, zauważyłem, że samiec wącha młode i boje się, że zrobi im krzywdę.
Czy na podstawie zdjęć (na tzw. oko), można określić płeć młodych?

Awatar użytkownika
Kotone
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Kotone » 25 marca 2017, 23:19

Na tak wczesnym etapie jest to niezwykle trudne, tylko wprawne oko doświadczonego hodowcy lub weterynarza jest w stanie poprawnie rozpoznać płeć. Możesz spróbować w odpowiednim temacie tutaj na forum wrzucić fotki być może ktoś będzie w stanie pomóc. W końcu jest tu parę naprawdę ogarniętych osób które dobrze znają się na prosiakach.
Nie sądzę, żeby samiec zrobił maluchom krzywdę. Osobiście się z takim przypadkiem nie spotkałam, może je najwyżej ignorować. Świniaki na ogół nie krzywdzą młodych a tym bardziej swoich.

vojtas12
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: vojtas12 » 25 marca 2017, 23:33

120cm na 5 świnek to przegięcie. Żeby samiec ich nie zadeptał...
Fotki wrzucę tak czy inaczej, bo na forum chciałbym poszukać nowych właścicieli.

vojtas12
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: vojtas12 » 25 marca 2017, 23:34

I boję się konfliktów między młodymi - żeby się nie gryzły, bo są młode słabsze i silniejsze, jak to w miocie.
Czy na coś jeszcze powinienem zwrócić uwagę??

BTW czy to normalne, że młode to takie pijawki? Samica pochłania naprawdę duże ilości zielonego i karmy.
Zwarzyłem młode: 79, 95 i 96 gramów. Co mogę zrobić, żeby najlżejszy odrobił trochę do rodzeństwa?

Awatar użytkownika
Kotone
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Kotone » 26 marca 2017, 1:04

Tak 120 to zdecydowanie za mało na 5 prosiaków. Ok to dobry pomysł.

Co do konfliktów między młodymi to nie wydają mi się prawdopodobne, raczej podczas dorastania zaczynają się cyrki z hierarchią na razie się tym martwić nie musisz. Ale obserwować młodych nie zaszkodzi, jak się zachowują itp. Jeśli chodzi o to że jeden z maluchów jest lżejszy to się aż tak nie przejmuj, szybko nadrobi poza tym to nie jest jakaś wielka różnica. Ale jeśli zobaczysz że np. reszta rodzeństwa nie dopuszcza go do matki czy coś to zwyczajnie zabierasz na chwile pozostałą dwójkę żeby maluch mógł sie spokojnie najeść i już. Chociaż to jedynie w ekstremalnych przypadkach jeśli już naprawdę widzisz że maluch bardzo wagowo odstaje od reszty bo inaczej to nie ma co ingerować, natura zrobi swoje. A jeszcze jak pójdziesz z nimi do weterynarza od gryzoni to on Ci dokładnie powie czy z wszystkimi młodymi jest wszystko jak należy.
Samica musi dużo jeść żeby mieć dużo pokarmu dla osesków bo tak jak mówisz to są małe pijaweczki, rosną i potrzebują duuużo papu ;) Za dużo się wszystkim martwisz. Nie mówie, że to źle wręcz przeciwnie wspaniale że interesujesz się każdym możliwym aspektem ich życia ale żebyś mi tu przypadkiem jakiejś nerwicy się nie nabawił z tego tytułu ;) Tak na poważnie to wszystko będzie dobrze, w spokoju obserwuj swoją gromadkę a jak coś Cię zaniepokoi jeszcze to pisz postaramy się pomóc :yes:

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Zachowanie”