Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Załatwianie potrzeby świnki morskiej wszędzie tylko nie tam gdzie trzeba

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
Darom
Użytkownik
Świnki morskie: [*] Tosiu Super Ktosiu, [*] Dyzio, [*] Tosiu Mały Tosiu, [*] Toffi
Kontaktowanie:

Załatwianie potrzeby świnki morskiej wszędzie tylko nie tam gdzie trzeba

Postautor: Darom » 6 kwietnia 2017, 16:57

Moje trzy świnki morskie robią kupy wszędzie tylko nie robią tego w kuwecie dużej plastikowej, w której jest żwirek drewniany firmy Hilton. Kupiłem moim świnkom takie legowisko w sklepie świnkowym Kasi, ale świnki zamiast tam leżeć to robią tam kupy. W tunelu, którym im kupiłem to też kupy robią. W domku, który stoi na trocinach jest pełno kup świnek. Tylko dlaczego nie robią kupy w kuwecie ? zastanawiam się nad tym. Jedna z moich świnek nawet wchodzi do kuwety i tam śpi. Nie rozumiem tego. Mam też kocyk, po którym biegają i też są na nim kupki ale w mniejszej ilości. Najwięcej kupek świnkowych jest na legowisku i w domku świnek. Czy może być tak, że żwirek drewniany im przeszkadza ? Albo coś, że tam kupy nie chcą robić ? Proszę o pomoc w tej sprawie, bo chcę żeby moje świnki kupkały do kuwety.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Nataliia
Użytkownik
Świnki morskie: ❤Mia ❤ Lea ❤
Kontaktowanie:

Re: Załatwianie potrzeby świnki morskiej wszędzie tylko nie tam gdzie trzeba

Postautor: Nataliia » 6 kwietnia 2017, 17:12

Masz w domku trocinki? to może z nich zrezygnuj i normalnie niech będzie tam mata jak na reszcie klatki.
Myślę, że nawet gdyby to Twoje świnki nie będą się w 100% załatwiać do kuwety, moje świniaczki robią do kuwety ale mimo wszystko codziennie im odkurzam bo załatwiają się w domku i drewnianym i materiałowym i na macie łazienkowej też.

a jak im sprzątasz to nie ma rogu gdzie robią najbardziej? Może po prostu trafiły Ci się malutkie brudaski :lol:

A ile je masz bo moje dziewczyny po około 1,5 miesiąca zaczęły robić tak dużo do kuwety

Darom
Użytkownik
Świnki morskie: [*] Tosiu Super Ktosiu, [*] Dyzio, [*] Tosiu Mały Tosiu, [*] Toffi
Kontaktowanie:

Postautor: Darom » 6 kwietnia 2017, 17:23

Tak, mam w domku trocinki. Pisałem przecież, że domek stoi na trocinkach. Po rogach klatki w ogóle się nie załatawiają. Tylko wyłącznie w domku i legowisku oraz w tunelu. Jednak świnka ma 3 miesiące, druga też i trzecia będziemieć 2 miesiące. Masakra jakaś. Co wieczór im to sprzątam i cały czas ciągle to jest. Jak sobie z tym poradzić ?

Awatar użytkownika
Nataliia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Nataliia » 6 kwietnia 2017, 17:32

Ale zdajesz sobie sprawę, ze mimo iż załatwiały by się do kuwety to i tak będziesz musiał im co wieczór sprzątać?
Jeżeli świnki nie robią do kuwety to ją wystaw z klatki bo tylko zajmuje miejsce, po prostu czasem tak jest że coś nie idzie po naszej myśli jak świnki same się tego nie nauczyły to Ty tym bardziej ich tego nie nauczysz bo to nie pieski.

Darom
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Darom » 6 kwietnia 2017, 17:45

Wole sprzątać z kuwety w sensie z jednego miejsca niż sprzątać całą klatkę co wieczór i wymieniać codziennie właśnie co wieczór im mate na świeżą i kocyk , trocinki. Wszędzie jest pełno kup tylko nie w kuwecie.
I dlaczego jedna z moich świnek wskakuje do kuwety i leży w niej i śpi ? - jakaś kuwetowa świnka czy co ? :/

Awatar użytkownika
Nataliia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Nataliia » 6 kwietnia 2017, 17:54

Nie ma szans żebyś sprzątał tylko z kuwety, świnki i tak będą robić także gdzie indziej.
Na moim przykładzie sprzątam codziennie dziewczyną kuwete, odkurzam całą mate bo i tak i tak zakupkane troche i w domku drewnianym i w materiałowym i troche pod hamaczkiem, a matę wymieniam co tydzień.

Darom
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Darom » 6 kwietnia 2017, 18:13

Gdzieś czytałem na internecie, że dobrym sposobem jest przenoszenie kup do kuwety. Niby tak robiłem przez jakiś czas, ale to praca głupiego. Już mi się nie chce kupek przenosić do kuwety. Daje świnki na łóżko, sprzątam im całą klatke i z powrotem świnki lecą do klatki. Masakra jakaś. Jak mam taką siatkę zwykłą z kauflandu na zakupy to zawsze prawie cała siatka tego jest razem z trocinami zasikanymi i tym żwirkiem drewnianym.
Nie da się tego jakoś świnek nauczyć ? żeby korzystały z kuwety ? bo to chyba nie wina tego żwirku ?

Caviova
Użytkownik
Świnki morskie: Felka, Pętelka i Tosia. :)

Cola [*]
Kontaktowanie:

Postautor: Caviova » 6 kwietnia 2017, 21:04

Wiesz Darom, nie każde świnki da się na uczyć czystości - koniec kropka. ;) Nawet, jeżeli będziesz bardzo chciał. Świnki ogólnie trudno jest tego nauczyć, bo jak prosiek nie będzie chciał z niej korzystać - to i tak tego nie zrobi.
A jak trafią się jeszcze świnie z prawdziwego zdarzenia (czyt. brudaski :P) to już w ogóle.

Awatar użytkownika
Peggy
Użytkownik
Świnki morskie: Żubrówka(Bertie), Czekolada(Czoko)
Kontaktowanie:

Postautor: Peggy » 6 kwietnia 2017, 21:32

Ja nie wymieniam codziennie im ściółki, bo bym oc*piała. Ja codziennie odkurzaczem wciągam kupki. A siuśki? Cóż.. przepływają przez vetbed, albo są na pellecie xD
Czekolada to siuśka pod hamakiem (czyli na vetbed) :confused: , a Żubrówka na pellet <3
Wymieniam wszystko ( vetbed, pellet, podkład higieniczny) po paru dniach, gdzieś tak po 5? Zwykle jak zaczynam czuć już mocniej to nie wymieniam nawet samego pelletu, tylko całość.
Ale chyba będę musiała to zmienić i jednak spróbować po tych 5 dniach (ew 4) zmienić pellet, a dwa dni później całość.

ps. w ogóle mam wrażenie, że siuśki świnek "pachną" mi.. wonią ogórków konserwowych. :lol:

...:::Zwierzęta w naszym życiu nie zjawiają się bez powodu, udzielają nam nauk o tym, jak zostać lepszym człowiekiem:::...

Darom
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Darom » 6 kwietnia 2017, 23:16

A co to masz za podkłady higieniczne ? Bo moja mata łazienkowa nie zdaje egzaminu i po prostu wyglądu jakby stado dzikich świnek tam siedziało a mam tylko 3 świnki. Kupa przy kupie często prawie, że aż czarno od tych kup, a sprzątam codziennie co wieczór. Legowisko całe zesiurane tak samo jak tunel. Pellet gdzie kupujesz ? i co to jest ten pellet ? to jest takie jak trocinki co obsypujesz tym klatkę ? vedbed to kupiłaś ze 3 sztuki ? że jak jeden jest w praniu a drugi się suszy to trzeci jest w klatce ?

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca