Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Załatwianie potrzeby świnki morskiej wszędzie tylko nie tam gdzie trzeba

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
Awatar użytkownika
Peggy
Użytkownik
Świnki morskie: Żubrówka(Bertie), Czekolada(Czoko)
Kontaktowanie:

Re: Załatwianie potrzeby świnki morskiej wszędzie tylko nie tam gdzie trzeba

Postautor: Peggy » 7 kwietnia 2017, 9:24

Mam podkłady higieniczne z seni.

Podłoże mojej klatki jest najpierw wyłożone podkładem higienicznym, na to vetbed ( ale to wszystko nie zajmuje całej klaki tylko 3/4), na 1/4 która została jest pellet ( czyli żwirek drewniany).
Zamierzam jednak ze względu na tę mniej czystą świnkę ( Czoko) przy najbliższym sprzątaniu przesunąć vetbed bardziej na środek, tym samym zostawiając dajmy na to 15 cm od lewej strony kuwety na pellet i z prawej strony 20cm na pellet.
Niech sikają na sam pellet , a nie vetbed heh.
Ale zobaczymy jak to wyjdzie, czy to coś zmieni. Wrzucę zdjęcia jak to dokładniej będzie wyglądało gdzieś w weekend albo środę.

vedbed to kupiłaś ze 3 sztuki ? że jak jeden jest w praniu a drugi się suszy to trzeci jest w klatce ?

Mam 3 vetbedy. Dwa od Kasi i są the best ! :naughty:
Ten jeden nie wypał, ale zawsze będzie na zaś.
Zwykle gdy jeden jest w klatce, drugi jest prany , wyczesywany i odstawiany na półkę by doczekać się zmiany gdzie będzie jego kolei.
Zawsze lepiej mieć minimum dwa vetbedy , żeby je wymieniać. Jeden jak pójdzie do prania, to w klatce zastąpi go drugi. Nowy i czysty. (:

...:::Zwierzęta w naszym życiu nie zjawiają się bez powodu, udzielają nam nauk o tym, jak zostać lepszym człowiekiem:::...

Awatar użytkownika

madzia0902
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: madzia0902 » 7 kwietnia 2017, 10:02

A jakiej wielkości masz klatkę? Może jest po prostu za mała? Ja też mam 3 świni i przy klatce 140 cm na 70 cm sprzątam co 4 dni, jeśli nie chce Ci się wymiatać codziennie kup zrób to co ja czyli na dno klatki wysyp pellet drewniany a na to grubą warstwę trocin. U mnie każdy proś ma swoją norkę i je też piorę co 4 dni. Świnie nie kontrolują wydalania bobków, w życiu nie nauczysz ich bobczyć tylko do kuwety. Najwięcej masz nabobczone w domku bo pewnie najwięcej tam przesiadują. Świnie bobczą nawet przez sen, to samo zresztą z sikaniem. Przykro mi ale to nie są czyste zwierzęta pod tym względem :D

Darom
Użytkownik
Świnki morskie: [*] Tosiu Super Ktosiu, [*] Dyzio, [*] Tosiu Mały Tosiu, [*] Toffi
Kontaktowanie:

Postautor: Darom » 7 kwietnia 2017, 13:03

A możecie mi dać link do takiego pelletu gdzie mogę kupić ? i prosiłbym też o link do tego vedbedu ?
Klatkę też mam taką dużą. Pokażesz madzia0902 zdjęcie Twojej klatki ?
Może zastosuje to co pisze Peggy te podkłady higieniczne. Tylko pytanie gdzie je kupić ? i w jakiej ilości się to kupuje ? jedną paczkę na miesiąc ?

Caviova
Użytkownik
Świnki morskie: Felka, Pętelka i Tosia. :)

Cola [*]
Kontaktowanie:

Postautor: Caviova » 7 kwietnia 2017, 15:02

Darom, żwirek w każdym zoologicznym. Vetbed, w sklepie np. u Kasi. Podkłady również. Wystarczy po-szu-kać. ;)

Darom
Użytkownik
Świnki morskie: [*] Tosiu Super Ktosiu, [*] Dyzio, [*] Tosiu Mały Tosiu, [*] Toffi
Kontaktowanie:

Postautor: Darom » 7 kwietnia 2017, 15:34

Czyli taki żwirek może być ? to jest pellet tak ?, o którym tu cały czas piszecie. Ja taki kupuje.
Obrazek

Caviova
Użytkownik
Świnki morskie: Felka, Pętelka i Tosia. :)

Cola [*]
Kontaktowanie:

Postautor: Caviova » 7 kwietnia 2017, 15:42

No pewnie, że moze być. Tylko wiadomo, że nie mogą mieć go na całej klatce. :P

Darom
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Darom » 7 kwietnia 2017, 15:48

Mają go tylko i wyłącznie w kuwecie. Ale i tak wolą kupy robić gdzie indziej. Jak wziałem świnki na moje łóżko to kupy walnęły mi na poduszkę, na której zawsze ja śpię. A co się będą. A jakie zadowolone były :D

Awatar użytkownika
Batman
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Batman » 7 kwietnia 2017, 21:28

Obojętnie jaki pellet :) Nie licząc zapachowych to jest ten sam produkt, który kupisz jako opał na zimę :)

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca