Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Apsik

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Przekret
Użytkownik
Kontaktowanie:

Apsik

Postautor: Przekret » 3 grudnia 2017, 8:36

Witam. Kupiłem świnkę jakiś miesiąc temu. Kichala od początku. Poszedłem do weta. Przypisal witaminę C podawana w strzykawce. No i podaje. Świnka niestety nadal kicha i wcale nie mniej. Podawać C nadal cierpliwie czy szukać innego rozwiązania? Dodam że wykluczam uczulenie na żwirek gdyż świnka biega więcej po pokoju. Niestety teść pali drewnem więc w domu raczej upałów nie ma.

Inne pytanie. Świnka miała też grzyba. Smarowalem przypisanym lekiem (imaverol) no i po 2 tyg ryjek się zagoil. Z tym że wczoraj znów zaobserwowałem ślady grzyba. Zmienić lek czy dalej Mazac pyszczek roztworem? Przypisany roztwór to 1:50 z tym że na oko leje nie kropelke a 4. Help.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Ptyś i ...
Użytkownik
Świnki morskie: Ptyś
Kontaktowanie:

Re: Apsik

Postautor: Ptyś i ... » 3 grudnia 2017, 9:43

Czy to naprawdę dobry weterynarz. Zdarzają się przypadki, że idziesz do pierwszego lepszego weterynarza, a on nic nie wie o zwierzątkach egzotycznych tylko gada i robi byle by nie wypłoszyć klienta. Jeśli terapia nie będzie działać to może zmień weterynarza na tego z listy na stronie internetowej SPŚM.

Mowa jest srebrem, a milczenie złotem.
To dlatego mam złoto kiedy śpię. ;)

Przekret
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Przekret » 3 grudnia 2017, 9:55

Z tego co wiem to ogarnięty. Gdy zapisywane małe na wizytę recepcjonistka zapisywala mnie do konkretnej doktor od gryzoni i do innej nie chciała.

Awatar użytkownika
Renika
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Renika » 4 grudnia 2017, 0:24

Jeżeli świnka kicha trzeba ją zbadać pod kątem przeziębienia, zapalenia oskrzeli które może przerodzić się w śmiertelne zapalenie płuc. Jeżeli stan się pogarsza, jest wydzielina z noska i świnka wydaje harczące dźwięki to potrzebny jest antybiotyk + probiotyk. Niska temperatura też nie jest korzystna, optimum to 20-23'C.

Awatar użytkownika
MixQQ
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: MixQQ » 4 grudnia 2017, 11:59

Wet na pewno w pierwszej kolejności ją osłuchał czy jest "czysta". Przecież to totalna podstawa tak jak u człowieka gdy jest chory. Zresztą kicha od samego początku, a jak autor mówi - ma już ją miesiąc czasu, więc przeziębienie bym wykluczył, ten fakt potwierdza również brak kaszlu. Moja również długo kichała, w końcu mnie "oświeciło" i kupiłem Dry Bed'a. Problem rozwiązał się po około 2 tygodniach.
To, że więcej czasu biega po pokoju nic nie zmienia, mojemu prosiakowi dla przykładu po kilku godzinach spędzonych na "ściółce" już zawalało cały nos. Nie wiem jak to jest ze żwirkiem, ale on również ma intensywny zapach. Sugeruję zakupić DB albo jakiś dywanik i zobaczyć co będzie dalej.

Akara
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Akara » 4 grudnia 2017, 13:15

Moi drodzy, czy moglibyscie mi powiedziec jaki dokladnie odgłos wydaje świnka podczas kichania? Moze ktos ma nagrany? Moj prosiaczek czasami wydaje dziwny dzwiek ale nie wiem czy to kichanie czy kaszel czy moze jeszcze coś innego?!

Awatar użytkownika
MixQQ
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: MixQQ » 4 grudnia 2017, 13:42

Wpisz sobie na youtube "guinea pig sneeze"(kichanie) i "guinea pig cough" (kaszel) i obejrzyj kilka video. Kichnięcie to takie szybkie "pśś". A kaszel ciężko to określić - jest głośniejszy i brzmi jak charknięcie.

Akara
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Akara » 4 grudnia 2017, 14:08

Wielkie dzięki. Czyli odgłos ktory wydaje moja świnka to kaszel. Czy mam powody do zmartwień czy moze świnki od czasu do czasu sobie zakaszlają i jest to normalne?

Awatar użytkownika
Kluzka
Użytkownik
Świnki morskie: Ewa, Eleonora, Dagmara, Bernadetta, Antonina, Ambrozja, Hiacynta, Wiolka, Melania, Mikołaj, Alfredo, Leonadro, Róża, Hieronim, Barbara[*]
Kontaktowanie:

Postautor: Kluzka » 4 grudnia 2017, 14:20

Czasem, jeśli za szybko jedzą, zdarza im się kaszleć, ale nie jest to jakoś specjalnie częste.
Warto byłoby przebadać pod kątem guzów w okolicy tchawicy, np moje dziewczyny co jakiś czas kaszlały podczas jedzenia i wysiłku, okazało się, że to guzy tarczycy.
Równie dobrze mogą być przeziębione. Bądź co bądź, zawsze lepiej odwiedzić weta w razie czegoś niepokojącego :)

If I didn't have Guinea Pigs, my clothes would not have fur, my house would be clean, my wallet would be full, but my heart would be empty ! :love:

Akara
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Akara » 4 grudnia 2017, 15:19

Właśnie mój prosiak kaszle przy jedzieniu z tego co udało mi sie zaobserwować

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Choroby i problemy”