Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Ważna Sprawa!

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Krzysztof Jabłoński
Użytkownik
Kontaktowanie:

Ważna Sprawa!

Postautor: Krzysztof Jabłoński » 26 listopada 2017, 20:33

Witam. mój problem jest taki że moja świnka Jest cała brudna czarnym czymś na pupie i do tego ma to od 3 dni a ruja trwa 24 godziny(chyba)
Nie wiem co się dzieje u niej lecz jest jeszcze taki problem, gdy wyciągam ją z klatki to piszczy ale to chyba dlatego że za przednie łapy ją wyciągam bo jest brudna, po za tym jak trzeba to się porusza po klatce ale nie za często. Pomóżcie co mam zrobić z nią bo o nią dbam i żyje w dobrych warunkach dlatego nie chce żeby Zdechła :sleepy: Macie jakieś rozwiązanie oprócz pójścia do weterynarza?

nie długo kupię jej koleżankę ale się boję czy nie zdechnie

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Ptyś i ...
Użytkownik
Świnki morskie: Ptyś
Kontaktowanie:

Re: Ważna Sprawa!

Postautor: Ptyś i ... » 26 listopada 2017, 20:48

Dobrze by byłoby by pójść kiedy możesz do weta. Z ciekawości spytam co to za substancja? Tzn. nie, że masz wiedzieć, ale kolor, no nwm albo zdjęcie przysłać.

Mowa jest srebrem, a milczenie złotem.
To dlatego mam złoto kiedy śpię. ;)

ahimsa
Użytkownik
Świnki morskie: Plamka, Bursztyn
Kontaktowanie:

Postautor: ahimsa » 26 listopada 2017, 21:58

Hej, też nie ciągnęłabym świnki za przednie łapy, no trudno brudna ale żywa, dobrze jak będzie czuła się bezpiecznie, a kręgosłup świnki jest bardzo delikatny, są porady w internecie jak podnosić świnkę... Krzysztofie Jabłoński niestety chyba ta podstawowa porada jednak tu będzie najskuteczniejsza - jak najszybciej do weterynarza, a najlepiej specjalisty od małych ssaków i zwierząt egzotycznych, w każdym województwie tacy są, spis jest na stronie SPŚM oraz częściowo na tym forum w zakładce "weterynarze". Poza tym pewne porady już padły, trudno tak w ciemno doradzać... Naprawdę idź do weterynarza, przecież świnka pewnie się źle czuje, już tu było powiedziane, że dolegliwości świnek są często niebezpieczne dla ich życia, a poza tym trzeba jej pomóc, przynajmniej na początek dowiedzieć się co się dzieje...

GoKuDo69xd
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: GoKuDo69xd » 27 listopada 2017, 14:35

Krzysiu!
Nie rób prosiaczkowi krzywdy wyciągając ją za przednie łapki! Jeżeli świnka nie chce wyjść to nie wyciągaj jej na siłę zwłaszcza że robisz jej krzywdę ciągnąc ją za przednie delikatne łapki, świnka ma bardzo słaby kręgosłup i nie należy jej narażać np. na na upadek czy wykręcanie. A odnośnie tej mazi to jeżeli nie masz pewności co to jest to natychmiast jedź z nią do veta. On pobierze ją na próbkę i zrobi badania i diagnoza pokaże co to jest. Nie czekaj ani chwili dłużej i kiedy tylko masz czas zabierz ją do weterynarza. Ponieważ jak dotąd była zdrowa i ruchliwa, a teraz siedzi w miejscu i wychodzi na załatwienie potrzeb fizjologicznych i żywieniowych to coś tu nie gra. Nie pozwól żeby twój pupil cierpiał.

Był chomik, papuga, rybki i kot ... Ale świnki to naprawdę spoczi zwierzątka :P

Krzysztof Jabłoński
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Krzysztof Jabłoński » 27 listopada 2017, 14:56

Jeśli chodzi o wyciąganie świnki to jest dobrze wyciągana jak na teraz podnoszę ją delikatnie aby nic się nie stało :yes:

Krzysztof Jabłoński
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Krzysztof Jabłoński » 27 listopada 2017, 15:04

PPs. Nie Wiem co to za substancją ale jest czarna

Caviova
Użytkownik
Świnki morskie: Felka, Pętelka i Tosia. :)

Cola [*]
Kontaktowanie:

Postautor: Caviova » 27 listopada 2017, 16:04

Może to biegunka? Jeżeli tak, to poszukaj w dziale "Choroby i problemy" jakiś temat o biegunce i zobacz co można na nią zaradzić, ponieważ nie chce po raz kolejny pisać tego samego. Niestety powody biegunki mogą być bardzo różne, więc mimo wszystko sprawa jest oczywista - musisz pojechać ze świnką do weterynarza, bo każda godzina zwłoki to większe ryzyko dla świnki, cokolwiek by to nie było.

Awatar użytkownika
Ptyś i ...
Użytkownik
Świnki morskie: Ptyś
Kontaktowanie:

Postautor: Ptyś i ... » 27 listopada 2017, 16:38

Choroba. Jak można ciągać za nogi? Ja swojego szybko biorę pod brzuch. Trochę piszczy, ale inaczej nie umiem. To, że piszczy to dla mnie jakoś mało ważne bo powinien wiedzieć, że na rzeź nie idzie. XD

Mowa jest srebrem, a milczenie złotem.
To dlatego mam złoto kiedy śpię. ;)

Krzysztof Jabłoński
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Krzysztof Jabłoński » 8 grudnia 2017, 21:19

Świnka była chora. Sprzedano mi chorą z głupiego Zologicznego. Bawilem się z nią a tu kur** niespodzianka na następny dzień nie może wstać bo jest za słaba a potem zdechła [*] już nikt tam nie kupi zwierzaka najpierw pójdę i opiepsze że mi ulubione zwierzę sprzedano chore. Z tego co wiem to nie jest legalne gdyż przy zakupie mówili ze jest zdrowa i nigdy nie może zachorować a tu kur** co? Stargard w galerii handlowej nigdy nie chodźcie do tych pierdo****tych ludzi. Konfidenci i kłamcy. Dobrze wiedzieli że była chora bo robili badania. :confused: :evil:

Krzysztof Jabłoński
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Krzysztof Jabłoński » 8 grudnia 2017, 21:25

Tęsknię za tą więc postanowie że kupię se jeszcze kolejne tylko ze profesjonalnego sklepu [*] PS. Już ja dopilnuje żeby nie mieli klientów bo inni będą mieli żal.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Choroby i problemy”