Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Nie wiem jak ją karmić!

Dział poświęcony prawidłowej diecie świnek morskich.
Awatar użytkownika
Bercik
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: Bercik » 22 czerwca 2007, 12:16

Martunia69 pisze:a reszta na koncu

A moja zostawiała dlatego teraz daję jej tylko obierki

[ Dodano: 22 Czerwiec 2007, 12:16 ]
Gałązki jej kupiłam i nie wzbudziły jej zachwytu, tak jak i większość z herbala, dobrze jest teraz król bo dla niej kupowanie było nie opłacalne, zjada jedynie akację (zrywam tą część z listkami)

Samotność to taka straszna trwoga
Ogarnia mnie, przenika mnie

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Magda_Oska
Zasłużony
Świnki morskie: Izzy, Klara, Elvirka [*], Elias [*]; FRETKI: Bajzel[*] i Chandramukhi
Kontaktowanie:

Postautor: Magda_Oska » 22 czerwca 2007, 21:47

Martunia69 pisze:a propo gałązek,zastanawialam sie czy mozna dac jej z tymi listkami czy bez ,bo ja listki do tej pory obrywałam.

Ja bym dała z listkami. Z resztą u mnie chwilowo jest tak, że obrywam z gałęzi liście malin, porzeczek, truskawek ( :rotfl: ), poziomek ( :rotfl: ) i zieleninkę daję prosiakom, a gałązki dalej sobie rosną :)

Pozdrawiam:
Magda_Oska
Obrazek

nika73
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Nie wiem jak ją karmić!

Postautor: nika73 » 9 lipca 2007, 23:09

moje dwie panienki uwielbiają ogórka i mlecz :hurra: z marchewką jest średnio- jabłko też wciągają.... ale sianko to dla nich przebój lata :rotfl: są siankolubne :hyhy:
Za to z karmą suchą mamy problem- niewiele podjadają- próbowałam granulat im podawać i zwykłe ziarna i vitapolu.... i megan ( bo ludzie piszą, że świnie to uwielbiają ) ale one skubna i wracają do siana. Dziś sukcesem było zjedzenie przez nie kawałka suchara, bo wcześniej też nie ruszały.
Powinnam się martwić? Czy mogą tak zdrowo żyć- z minimalną ilością węglowodanów :niepewny:

Fruzia i Mimi szukają dobrych domków :(
Obrazek

Awatar użytkownika
Fazzy
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Fazzy » 10 lipca 2007, 9:13

monaR pisze:moje dwie panienki uwielbiają ogórka i mlecz :hurra: z marchewką jest średnio- jabłko też wciągają.... ale sianko to dla nich przebój lata :rotfl: są siankolubne :hyhy:
Za to z karmą suchą mamy problem- niewiele podjadają- próbowałam granulat im podawać i zwykłe ziarna i vitapolu.... i megan ( bo ludzie piszą, że świnie to uwielbiają ) ale one skubna i wracają do siana. Dziś sukcesem było zjedzenie przez nie kawałka suchara, bo wcześniej też nie ruszały.
Powinnam się martwić? Czy mogą tak zdrowo żyć- z minimalną ilością węglowodanów :niepewny:

Myślę, że nie ma większych powodów do zmartwień jeżeli świniak dostaje zróżnicowane pożywienie.(Kupki robi normalne?) O węglowodany bym się nie martwił( ale karmy suchej codziennie bym wsypywał, ponieważ świnka może jeść gdy ty tego nie widzisz.).
Widzę, że woli jeść sianko i "świeże". Radziłbym zadbać o jakiś smakołyk do zdzierania ząbków. Jeżeli przez długi czas będzie jadła warzywa, owoce i sianko to siekacze mogą mieć za duży przyrost... a to już będzie problem i bez stresu dla świnki się nie obejdzie.

Pozdrawiam.

Mówią o mnie, że jestem wariat
ale ja to nieźle ogarniam...

nika73
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: nika73 » 10 lipca 2007, 9:38

Wczoraj po sprzątaniu klatki dałam świniaczkom tylko wodę i ziarno i trochę sianka no i dziś rano zobaczyłam, że sianko zniknęło( jak zwykle ) a ziarna trochę ubyło- być może za dużo smakołyków dostawały- teraz niech pobędą z ziarnem i trochę zjedzą nim dołożę im inne rzeczy
:hyhy:

Fruzia i Mimi szukają dobrych domków :(
Obrazek

Awatar użytkownika
dirdib
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: dirdib » 10 lipca 2007, 9:39

duzo granulatu od malego i bedzie duzo lepiej niz ziarna :D

Awatar użytkownika
Bercik
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: Bercik » 13 lipca 2007, 13:03

A franciszka nie chce jeść suchego chleba ani bułek, ptysiek zajada a ona nie

Awatar użytkownika
*nicia*
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: *nicia* » 13 lipca 2007, 16:59

Bercik pisze:A franciszka nie chce jeść suchego chleba ani bułek, ptysiek zajada a ona nie
to musisz dawac jej cos innego suchego - przeciez nie kazda swinka musi lubic wszystko to co inne

Obrazek

Awatar użytkownika
Bercik
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: Bercik » 14 lipca 2007, 22:49

*nicia* pisze:
Bercik pisze:A franciszka nie chce jeść suchego chleba ani bułek, ptysiek zajada a ona nie
to musisz dawac jej cos innego suchego - przeciez nie kazda swinka musi lubic wszystko to co inne

Wiem o tym ale ona ogólnie jest dosyć wybredna, tzn
beeee jest: jabłko, suchary wszelekie, gałązki, suszki z herba, zwykła ziarnista karma,
mniam mniam jest: marchewka, akacja, mlecz, koniczynka, dużo sianka, obierki od ogórka, arbuz, melon, niemicka karma, którą mogę kupić tylko w tesco, podobna do psiej, brzoskwinie
tekze widzisz że trochę tyłek jej się rozpuścił

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Żywienie”