Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Oswojenie adoptowanej swinki

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
Pelka
Użytkownik
Świnki morskie: Pelka
Kontaktowanie:

Oswojenie adoptowanej swinki

Postautor: Pelka » wczoraj, 16:49

Cześć,
Odkupiłam 2 letnią świnkę, powodem.oddania u poprzedniego właściciela było niedogadywanie się z resztą stada, swinka gryzła i piszczała na pozostałe swinki. Była bardzo przywiązana do człowieka, Pani zapewniała ze sama wskakuje na ręce i przez 15 lat jak ma swinki to jeszcze nie miała takiej chętnej do przytulania i wchodzenia na ręce. Faktycznie swinka bardzo ciekawska i podchodziła do ręki, aż nie musiałam jej przełożyć do docelowej klatki, w klatce je z ręki, bardzo łatwo się płoszy pogłaskać daje się tylko jak weźmie jedzenie i nie ucieknie od razu. Poza tymi sytuacjami chowa się w domku. Boi się dźwięków w domu, jak coś spadnie w drugim pokoju. Czy ona jeszcze wróci do tego jaka była poprzednio po oswojeniu czy może już zostać taka płochliwa i "nie dotykalska"? Staram się być cierpliwa z nią i dać jej czas i nie zmuszać, jednak chciałabym żeby była jak u poprzedniego właściciela. Nie wiem też jak dobrać jej koleżankę skoro wcześniej był problem z resztą stada. Proszę o podpowiedź co robic

Awatar użytkownika

swinki4
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Oswojenie adoptowanej swinki

Postautor: swinki4 » wczoraj, 18:27

Świnka się oswoi, ale musisz dać jej czas. Na początku każda świnka boi się każdego dźwięku i hałasu w domu i chowa się. To minie. Tak samo oswoi się z tobą i będziesz mogła ją głaskać.
A jeżeli chodzi o łączenie z inną świnką, to polecam połączyć ją z młodą świnką, bo one są bardziej uległe (podporządkują się starszej) i szybkie (prędzej uciekną starszej śwince i starsza szybciej się zmęczy niż ta młoda).

Pelka
Użytkownik
Świnki morskie: Pelka
Kontaktowanie:

Postautor: Pelka » dzisiaj, 11:11

Dziękuję za odpowiedź, mam nadzieję że tak będzie, dziś popiskiwała cicho i sama przyszła do ręki na chwilę i wróciła do domku. Jedzenie niestety nadal zabiera i odchodzi.

swinki4
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: swinki4 » dzisiaj, 12:36

Spróbuj też trzymać jedzenie w ręce i nie puszczać. Niech je, ale bezpośrednio od ciebie. Będzie chciała wyrwać ci to jedzenie z ręki, ale trzymaj mocno. Wtedy zacznie jeść od ciebie. U świnek powiedzenie "przez żołądek do serca" jest w 100% prawdziwe.