Czy można świnkom podawać ryż i kaszę? zastanawiam się bo chcę im trochę suchą karmę urozmaicić.. Chodzi mi o taki ryż ze sklepu i kaszę też.. z góry dzieki za odp.
W mojej wypowiedzi nie chodziło mi o gotowany ryż czy kaszę tylko taki suchy jak ziarna w karmie...nie chce dawać codziennie tylko np.co 3 dni...wsypać troszkę do miseczki...czy mogę??
Moja kolezanka doświadczona świnkowa mama..podaje swoim świniaczkom mleko. Wiem, że jak są małe to pewnie tez od matki dostają, ale tamto ma pewnie troszke inny sklad od 'naszego'. Nie podawałam jeszcze swojej Jagódce mleka, bo nie wiem czy to im może jakoś zaszkodzic? Czy raczej nie? (takich pytań bede zadawć na pewno wiecej tzn dot. żywienia, ale woel zapytac najpierw niz pozniej plakac ze skrzywdzilam prosiaka):]
świnkom nie można podawać mleka takiego które my pijemy....świnki mogą tylko pić mleko od mamy świnki...czyli świnkowe mleko...nie ryzykuj z tym mlekiem...nie podaje się go...
A ja np wyczytalam ze karmiacej samicy powinno podawac sie mleko w proszku, a osieroconym maluszkom mleko modyfikowane dla dzieci ale nie wiem czy dawac, w ksiazkach rozne pisza - tu na pewno pisalo w proszku nie krowie.
Temat jest prawie na samym dole, po co zakładać nowy? Nie wolno dawać świnkom mleka. Tak jak mówi Brila, powoduje biegunkę, a nie leczona biegunka, do śmierci.
"Zarozumiałością oraz bezczelnością człowieka jest mówienie, że zwierzęta są nieme, tylko dlatego że są nieme dla jego tępej percepcji." ~Mark Twain Moje kochane świnki na zawsze w moim sercu... Dobranoc aniołki.