Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Jadłospis

Dział poświęcony prawidłowej diecie świnek morskich.
Kacha
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Jadłospis

Postautor: Kacha » 1 września 2007, 19:20

no dzisiaj ją poskubała...od święta coś niecoś skubnie z tej kolby..dzisiaj do diety jej właczyłam liście porzeczki i cykorie...niedlugo jeszcze dostanie mlecz liscie...babke i to teki długie co ma listki w kształcie serduszek. a co do lucerny nie wiem czy jest w karmie..ogolnie to nie wiem co w tej kramie jest..wziełam tą jaką miały w klatce w zoologiku...ale z tego co widze to polowa tego co nasypie idzie do kosza bo nie chce tego zjesc. Wygląda to mniej wiecej tak:

Obrazek

i że tak powiem dziada i baby brakuje w tej karmie jeszcze:/ jakis popcorn..suchy chleb, całe fistaszki i kolorowe chrupki..i żeby nie było poleciła mi to babka z zoologika. Byłąbym wdzieczna za polecenie jakiejs dobrej karmy:S

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
*nicia*
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: *nicia* » 2 września 2007, 9:32

Wiesz co jako sprzedawca tez bym ci poleciła ta karme bo jest najdroższa - kg kosztuje ok 10zl, a z doswiadczenia powiem Ci ze swinki nie przepadaja za tymi wszystkimi dodatkami w karmie, orzechy, banany itp - ta karma badziej by nadawala sie dla chomika, szczura - kup lepiej tansza ale na poczatek podstawowa karme - jest tam wiecej ziarna, ale i wiecej swinka zje z niej - moja np nie przepada za tymi bajerami z karm - teraz kupuje jej w Rossmanie - Winstona 1kg-4zł ma ziarenka, troche lucerny, ktorej nie je, suszona marchewke, chlebek swietojanski - i karma prawie cala znika, mieszam jej czasem z deserowym meganem i zjada. Jak masz dostęp do megana to sprobuj tej karmy - u mnie wszedzie jest Vitapol ale ja po tych przygodach inych z robalami nie przekoam sie do niej, wole ta z rossmana. Gdybys zauwarzyła ze swinka je lucerne - te zielone patyczki to w Schleckerze jest takze karma 1kg - 3,50 ale polowa paczki to sama lucerna.
A na przyszłość nie słuchaj co mowi babka w sklepie tylko sama sprawdz co twoja swinka lubi - kupuja kazdej po torszku i sprawdzaj ktora znika najlepiej, w wiekszosci sklepow ze sprzedawcy taki znawca jak z mysiej d... kaptur. On daje co ma pod reka, nie to co swinka lubi - a jak widzi ze ktos nie wie co brac - wcisnie mu najdrozsza, nie koniecznie najlepsza, podejrzewam ze ta najtansza chetniej by ci jadla swinka.

Obrazek

Kacha
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Kacha » 2 września 2007, 11:28

wiesz no...to moj pierwszy prosiak..i akurat w dniu kiedy go kupowalam mieli resztke tej karmy to wyszło za..2-3zeta chyba a chciałam zeby miała tą ktorą dostaje w zoologiku..dzisiaj jej kupie jakąs inną i zobczymy.

Awatar użytkownika
*nicia*
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: *nicia* » 2 września 2007, 12:39

Kacha pisze:wiesz no...to moj pierwszy prosiak..i akurat w dniu kiedy go kupowalam mieli resztke tej karmy to wyszło za..2-3zeta chyba a chciałam zeby miała tą ktorą dostaje w zoologiku..dzisiaj jej kupie jakąs inną i zobczymy.
w zoologu daja to co maja pod reka, a sam fakt ze miala ja w misce w klatce swiadczy ze jej nie smakuje. Spróbuj innej albo na wage albo tego Winstona np. Nie sugeruj sie sklepem - jak ja miala bym sprawciac warunki takie jak w niektorych zoologach to w klatce 60tce wysokiej z 2 polkami musiala bym trzymac 8 duzych szynszyli jak w jedenym sklepie, albo przyjmowac od kogos tygodniowe swinki nie majac pojecia jak wyglada 3 tygodniowa - z tym sie juz spotkalam w piatek w tym samym sklepie :dobani: , samo to ze trzymaja swinki razem nie patrzac na plec to pol biedy, ale trzymac 8 szynszyli w klatce ktora dla jednego jest za mala to jest karygodne zachowanie.

Obrazek

Kacha
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Kacha » 14 września 2007, 10:25

o zasmakowała jej ta kolba, pierwszą zeżarła az do samego drewienka...teraz ma drugą i już ją konczy;] ale kurcze na opakowaniu było napisane ze 3 warstwy...to ja myślałam ze bedzie jedna warstwa..potem troche takiej zoltej mazi (tą co wszystko 'trzyma w kupie') i znowu ziarna i jagody i znowu zolta maź i ziarna i jagoday i kuniec.....a to wszystko jest takie 'rozmieszane' z tą mazią...ona taka jakby sztuczna jaskrawożółta...dziwne :/

Sandra_&_Max
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Sandra_&_Max » 21 września 2007, 20:02

Jadłospis mojej świnki to :
- Mieszanka pełnoporcjowa dla gryzoni i królików firmy MEGAN
- Ogóreczek ( jeden na dzień )
- Pół marcheweczki
- Sianko
- Oczywiście ma kolby (jabłkowe i truskawkowe)
- I pietruszka parę listków na dzień :)

Tylko w tym jadłospisie jest taki problem że moja świnka rzuca się na marchewki,ogórka i pietruszkę i zaraz tego już nie ma !! Ale ja mu nie mogę dołożyć bo przestrzegam jadłospisu !! :)

Pozdrowienia dla wszystkich prosiaczków!! :D

Marek Li
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Marek Li » 22 września 2007, 0:11

Moje świnki jedzą karmę Beapharu XtraVital, która daję 3x dziennie po 20g - czyli tyle ile zalecane na opakowaniu. Na karmę spray multiwitaminowy tej samej firmy. Cały czas mają siano, wodę i kostkę solną, stały dostęp do suszonych ziół, warzyw i owoców: aronia, babka lancetowata i szerokolistna,bazylia, buraki, hibiskus, krwawnik, maliny (owoce i liście), marchewka, mniszek lekarski, nagietek, pietruszka (natka i korzeń). Wszystko Zuzali. Mają gałązki, ale praktycznie nie ruszane. Sporadycznie mniszek lekarski świeży. Codziennie jako przysmak do karmienia na kolanach marchewka, która lubią. Nie przepadają za jabłkami - jedzą, ale nie tak jak marchew. Czasami świeża pietruszka. Najbardziej chyba lubią kwiaty nagietka :) nie ograniczam niczego, bo Cinderella miała być trochę podkarmiona, a Anima jest rosnącym dzieckiem :) Po prostu tylko uzupełniam w miskach to czego brakuje :) nie należą do żarłoków, więc zawsze coś w każdej misce jest :) Sporadycznie daje winogrona po jednym gronku, lubią arbuza :) ale to prawie sama woda :)

Marek Li

Menka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Menka » 30 września 2007, 20:30

Codziennie :
*Sianko
*Karma podstawowa VITAPOL
* Jabłuszko ( Kilka dużych kawałków )
*Marchewka ( niecala połowowa ) ( NIE ZAWSZE )
* natka ( też nie zawsze )
* Chrupki warzywne ( jako dodatek do karmy podstawowej )
* woda oczywiście

No i to chyba systko :)

Awatar użytkownika
Pela
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Pela » 30 grudnia 2007, 17:22

mój w klatce ma zawsze suchy pełnowartościowy pokarm vitapol i oczywiście wodę. kilkarazy dziennie dokładam mu siana, co jakiś czas dostaje kawałki owoców lub warzyw. Powinnam wzbogacić o coś jego dietę?? :hmmm:

Obrazek

SwinkaMorskaDyzio
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: SwinkaMorskaDyzio » 14 stycznia 2008, 18:11

Hmm niewiem czy to jest cały jadłospis więc nie dziwić się jakby co to dodam jeszcze coś dodam

Owoce/Warzywa

-Mandarynka
-Ogórek
-Pomidor
-Zielona Kapusta
-Brukselka
-Marchewka
-Jabłuszko

Pokarm Suchy

-Karma Podstawowa
-Dropsy Jogurtowe
-Dropsy Warzywne
-Kolba Owocowa
-Paluszki Warzywne
-Sianko
-Trawka
Ostatnio zmieniony 14 stycznia 2008, 19:30 przez SwinkaMorskaDyzio, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Żywienie”