Tak jak dziewczyny napisaly powyej Nawet jeśli zdażą się przepychanki na samym początku - nie ma co panikować, póki krew nie leci - muszą ustalić hierarchię, i kto do michy ma iść pierwszy poza tym, jakbyś żył z kimś na 2 metrach kwadratowych (nieważne czy z samica-samica, samiec-samiec, samica-samiec), do lekkich szturchaców zawsze może dochodzić To mówiłam ja- właścicielka 2 chłopaków
Mam samicze Niusie i ma 6 miesięcy i chce dokupić drugą samiczkę młodziutką (ok 4 tyg.). Czy jest to bezpieczne? Wiem, że mogą być w jednej klatce dwie świnki, ale czy może być taka różnica wieku?
Jak najbardziej może by taka różnica wieku. Dorosła świnka lepiej zaakceptuje młodziutkie towarzystwo. Jak moja Izzucha miała koło roku, to sprowadziłam jej miesięczną Elvirkę do klatki i nie było żadnych problemów z dogadaniem. Dziewczyny się pokochały.... tylko teraz się znienawidziły jak Izzy urodziła małe prosiaki i muszą siedzieć osobno. Ale jestem na etapie ponownego ich przyzwyczajania do siebie. Na razie krew się nie leje, ale co jakiś czas sie atakują... no ale to już nie ten temat
Wiem ze pewnie były takie tematy ale w tym wypadku wolę założyc nowy a więc chcę dokupic mojej śwince towarzyszkę tyle że świnka jest u mnie już dwa miesiące i nie wiem ile miała jak ją dostałam (nie było mnie przy zakupie) czy świnka zaakceptuje inną świnkę? i czy zapoznac je poza klatką i jak długo to powinno trwac?
Najlepiej dokup jak najmłodszą świnkę tej samej płci. Zapoznawaj na neutralnym terenie, żeby obecna świnka nie czuła, że to jej terytorium. Możesz spryskać ręce dezodorantem i potem pogłaskać świnki, żeby miały taki sam zapach.
Ważne, żeby druga świnka była młodsza od tej która już jest. A tak w ogóle, to każda świnka jest inna, więc nie można w 100% powiedzieć jak zareaguje twoja na nową świnkę.
Wiem że pewnie były takie tematy ale tak jak napisałam wolałam założyc swój pozatym już można go usunąc napewno się nie obrażę.
Ostatnio zmieniony 28 stycznia 2011, 21:28 przez admin, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód:O takich rzeczach decyduje administracja i moderacja ;) Temat niech jest.