Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

mam wrażenie że świnka nie widzi

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
danii16
Użytkownik
Kontaktowanie:

mam wrażenie że świnka nie widzi

Postautor: danii16 » 23 grudnia 2007, 21:24

Witam :) moj świnka ma 1.5 roku od niedawna mam wrażenie że ona nie widzi :( jak to sprwadzić ?? Pomuszcie !!!!!

Awatar użytkownika

danii16
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: co to jest?

Postautor: danii16 » 23 grudnia 2007, 21:28

Od jakiegoś czasu moja świnka ma szare źrenice :( czy ona nie widzi?? co to jest?? i co jest tego przyczyna ??
pomóżcie :(
Ostatnio zmieniony 28 stycznia 2011, 21:27 przez Magda_Oska, łącznie zmieniany 5 razy.
Powód: Wydzieliłam od poprzedniego tematu (bo nie pasowało, to razem do siebie) i przyłączyłam do tematu, który autor założył wcześniej. A do tego poprawiłam błędy ortograficzne.

Awatar użytkownika
Magda_Oska
Zasłużony
Świnki morskie: Izzy, Klara, Elvirka [*], Elias [*]; FRETKI: Bajzel[*] i Chandramukhi
Kontaktowanie:

Re: mam wrażenie że świnka nie widzi

Postautor: Magda_Oska » 24 grudnia 2007, 1:41

jeśli ma szarą mgiełkę na oczach, to może to być bielmo. Ciężko powiedzieć, idź do weta, to powie dokładniej. Jak sprawdzić czy świnka widzi. hmmm, możesz gwałtownie zbliżyć rękę do oczka (najpierw jednego potem drugiego) świnki, jeśli prosiak zareaguje (zmruży oko, przestraszy się, odwróci głowę), to znaczy, że widzi :P
Co jest przyczyną? może być to spowodowane np. urazem mechanicznym.

Tak trochę poza tematem. Moja pierwsza fretka miała też bielmo na oku (pojawiło się już jak miał około 6- 12 miesięcy, teraz dokładnie nie pamiętam, ale młody był). Jak się potem dowiedziałam, to było to zwichnięcie soczewki, co mogło wynikać z szybkiego wzrostu albo właśnie jakiegoś urazu (nie wiem dokładnie, bo w sumie to nie miał żadnych badań robionych w tym kierunku)

Pozdrawiam:
Magda_Oska
Obrazek

danii16
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: mam wrażenie że świnka nie widzi

Postautor: danii16 » 25 grudnia 2007, 15:46

Dzieki za rade :)