Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Samiczka vs samiec

Forum poświęcone ustalaniu płci, ciąży i opiece nad młodymi świnkami morskimi.
Awatar użytkownika
lukasjio
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: lukasjio » 14 listopada 2006, 14:06

Ja proponuje samiczkę bo sa troche spokojniejsze :P

Obrazek <-- Florcia
Obrazek

Awatar użytkownika

RsQ
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: RsQ » 14 listopada 2006, 14:10

Napiszcie czy ktoś widział takie zachowanie? Eek

Ja takiego czegoś nie widziałem

Moje gg: 1844697

Awatar użytkownika
Cyzio
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Cyzio » 14 listopada 2006, 15:34

to prawda samiczki sa spokojniejsze a co do tych pomylek w sklepach to ja nie mialem takiego przypadku xD

Awatar użytkownika
Magda_Oska
Zasłużony
Świnki morskie: Izzy, Klara, Elvirka [*], Elias [*]; FRETKI: Bajzel[*] i Chandramukhi
Kontaktowanie:

Postautor: Magda_Oska » 14 listopada 2006, 15:46

Moja pierwsza świnka była samcem, Tajdżerek zachowywał się prawie jak pies (którego zawsze chciałam miec). Łaził po całym mieszkaniu, nic nie niszczył, przychodził do domowników i siadał na nogi. Na spacerkach latał za mną jak pies - pilnował się.
Potem miałam dwie samiczki, zjadły nam kable, poobgryzały narożnik w kuchni, obgryzały kuchenkę. Albinka, była pieszczochem, jak się ją brało na ręce to od razu zasypiała. Łatka też fajna była, dobra matka :P Ale te prosiaczki już nie podchodziły tak jak Tajdżer, kiedy coś chciały. Takie bardziej we własnym towarzystwie się trzymały.
Kolejny samiec, zdarzyło się, że parę razy mnie dziabnął do krwi :D Ale w sumie po to mają zęby, aby gryźc. (jego dzieciak też mnie ugryzł, w pierwszym, albo drugim dniu życia :hyhy: ). Rocky, to dzikus był :D
Izzy, to w ogól świnka z ADHD :D Wariatka nie z tej ziemi, szaleje po klatce, a ja potem muszę wszędzie wiórki zbierac :D Jak się ją po boczku głaszcze, to sie tak śmiesznie wykrzywia i podskakuje :D Mimo iż ma zawsze otwartą klatkę jeszcze nigdy z niej nie wyszła :eek: Chyba w domu najlepiej :D

Tak więc jeśli chodzi o wybór płci, to tak na prawdę nie ma to większego znaczenia. Wszystko zależy od charakteru zwierzaka. Dla mnie bez znaczenia czy samiec, czy samiczka. Chociaż mając samiczkę, można byc świadkiem cudu narodzin. A małe prosiaczki są takie urocze...

Pozdrawiam:
Magda_Oska
Obrazek

Awatar użytkownika
Ewcia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Ewcia » 14 listopada 2006, 17:06

RsQ pisze:
A ja mam dwóch samców i nie żałuję tej decyzji tongue

A tłuką się???

Na początku strasznie się tłukli. Ale dzięki radom na innym forum udało mi się ich pogodzić :D

Obrazek

Awatar użytkownika
Sehorka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Sehorka » 17 listopada 2006, 15:27

Nieważne każda siwinke cię pokocha!!!!!!!!!!!!!Ja mam samczyka Kajtuśa i jest SUPER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Awatar użytkownika
Cyzio
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Cyzio » 17 listopada 2006, 17:55

tak to prawda ale samiec jak sie oswoi duzo biega skacze chce sie bawic (okolo 5 miesiecy) a samiczka nie jest tak ruchliwa to zalezy od gustu

Awatar użytkownika
Anielka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Anielka » 17 listopada 2006, 18:42

SpeeD pisze:tak to prawda ale samiec jak sie oswoi duzo biega skacze chce sie bawic (okolo 5 miesiecy) a samiczka nie jest tak ruchliwa to zalezy od gustu

To wszystko zalezy od świnki. Ja mam 9 miesieczną Tosię - zasuwa ósemkami po całym pokoju jak dzika locha :hyhy:

Obrazek

Awatar użytkownika
lukasjio
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: lukasjio » 17 listopada 2006, 19:24

Ważne jest także jak ją wychowasz.Musisz znaleść wspólny język ze świnką wtedy płeć się nie liczy :P

Obrazek <-- Florcia
Obrazek

Awatar użytkownika
Cyzio
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Cyzio » 17 listopada 2006, 19:31

no fakt tak jak swinka ze swinka :]

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca