Mam problem- mój Asterix czasami szczęka zębami i zastanawiam się o co mu chodzi? Ludzie robią tak gdy jest im zimno... czy wasze świnki tez tak robią? Co to oznacza? :hmmm:
Mój Sonik (*) jak był niezadowolony (np. gdy go specjalnie głaskałam pod włos :zawstydzony: ) też zaczynał "szczękać" ząbkami. Może z jakiegoś powodu Twój świnek jest zły albo niezadowolony? Często to robi? W jakich sytuacjach to zauważasz?
Nie ma żadnych podstaw do zmartwień. Świnki zgrzytają zębami gdy są niezadowolone; niekoniecznie z naszego powodu. Czasem wystarczy jakiś piskliwy odgłos, by zdenerwować świnkę, bowiem pamiętajmy, że mają one dużo lepszy słuch niż ludzie.
szczekanie zebami -świnka morska czuje sie słabsza od innej lub od człowieka.Zwykle pochyla przy tym głowę. Jesli gest nie zostanie zrozumiany,warczenie zębami zmienia sie w sciekłe szczekanie zebami,bedace jednym grożnym gestem,jakim posługuja sie swinki morskie.To ostrzenie zebów do walki miedzy rywalami.Zwykle na tym sie konczy.Nalezy wtedy zostawic swinke w spokoju gdyz mogło by nas ugryźć.