Marchewka , nać , kalafior (podajemy tylko zewnętrzne liście ) oraz kapusta, burak (nie podawać zbyt dużej ilości liści buraczanych, ponieważ zawierają one dużą ilość kwasu szczawiowego, który może doprowadzić do niewydolności nerek), brukselka (podajemy tylko liście tych roślin), rukiew wodna (jedzenie jej sprawia śwince ogromną przyjemność

), sałata, seler (podajemy liści i łodygi), rzepa (podajemy jedynie świeżą, ze względu na jakość, długo przechowywana staję się sucha i włóknista) szpinak (świeże liście), jabłka. Niemieccy hodowcy polecają także podawanie : owoców cytrusowych ( ze względu na duża zawartość witaminy C, ale należy także zachować umiar ) , winogrona, melona oraz banany. Niestety nie wszystkie świnki chętnie jedzą te owoce.
Od razu mówię, że to gdzieś na jakiejś stronce znalazłam!

i trochę to skróciłam
