Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

drapanie i lekkie wyłysienie

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
admin
Administrator
Kontaktowanie:

Re: drapanie i lekkie wyłysienie

Postautor: admin » 28 maja 2008, 16:17

Jak już włoski odrastają, to powinno być już coraz lepiej :)

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Magda_Oska
Zasłużony
Świnki morskie: Izzy, Klara, Elvirka [*], Elias [*]; FRETKI: Bajzel[*] i Chandramukhi
Kontaktowanie:

Postautor: Magda_Oska » 30 maja 2008, 23:12

Któregoś dnia podczas sprzątania w klatkach zobaczyłam, że Elias ma łysy placem nad "ogonem" i strupek. Jakoś nie było widac, żeby więcej się drapał, zachowywał się normalnie. Teraz jak sobie o tym myślę, to wcześniej miał na tym strupku włosy, a tylko łyse było na około... może dlatego nie zauważyłam tego wcześniej.
Przy okazji wizyty u weta z Fredzią zabrałam również Eliasa. Wet obejrzał go ze wszystkich stron (poprzedni nawet go nie dotknął, dzień wcześniej byłam u innego weta, tylko popatrzył z daleka i ogolił zadek, powiedział o dwóch opcjach i miałam przyjść następnego dnia. No ale i tak z Fredzią jechałam do innego weta, więc wzięłam go ze sobą). Powiedział, że to wygląda na świerzba. Podobno świnki mogą to mieć od "zawsze", ale może się ujawnić po roku, dwóch, lub później i nie wiadomo skąd się to bierze (nie wiem, ja się tam nie znam). Elias dostanie 4 zastrzyki w odstępach tygodniowych.
Podczas pierwszej wizyty oczywiście też dostał zastrzyk. Wet wziął strzykawkę z igłą, unieruchomił prosiaka..... i nie mógł przebić się przez skórę! Na Eliasie złamała się igła!! (taka mała i cienka, ale skoro wet taką wybrał, to pewnie na inne świnki to skutkowało). Wziął więc większą i grubszą... chyba taką dla dobermana, a i tak ciężko było się przebić :) Ja nie wiem, czy to wszystkie nośniki mają takie grube skóry, czy to nie ma związku??
Elias narobił niemiłosiernego hałasu i bałaganu... po całym gabinecie porozrzucał podkład drewniany... następnym razem nie wsadzę mu żadnej ściółki, bo to wstyd :) hehe
Mam tylko nadzieję, że przejdzie mu to po tych zastrzykach.

Pozdrawiam:
Magda_Oska
Obrazek

Awatar użytkownika
koffanalalunia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: koffanalalunia » 31 maja 2008, 10:28

u...dziwne, że się igła złamała...
U mnie jak dostawały zastrzyki to było normalnie ale dużo krzyku i gryzienia...
Jak dostaje zastrzyki to powinno być dobrze i dobrze, że poszłaś do innego weta...
Z Lilankiem wszystko w porządku ale mam mu jeszcze smarować tym czymś co dostałam...
Ale zauważyłam, że ma takie coś po drugiej stronie...ale to już też lekko futerkiem zarasta, więc jak na razie więcej wizyt mnie już nie czeka...
Żeby się nie zarazić to mówiła, żebym zawsze po kontakcie z nim myła ręce...ja myję... :)
Dziękuję Wam za rady itp. :D

koffanalalunia
i koffanylilanek
Obrazek

Awatar użytkownika
dirdib
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: dirdib » 31 maja 2008, 16:25

wiesz co nie mialam doczynienia z zatrzykami w sumie wcale. wiec ciezko mi powiedziec czy nosniki maja grubsza...

Awatar użytkownika
Radek
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Radek » 31 maja 2008, 23:00

oby szybko zwalczyć tą grzybice czy coś podobnego.:) Trzymam Kciuki :)

Awatar użytkownika
Magda_Oska
Zasłużony
Świnki morskie: Izzy, Klara, Elvirka [*], Elias [*]; FRETKI: Bajzel[*] i Chandramukhi
Kontaktowanie:

Postautor: Magda_Oska » 2 czerwca 2008, 23:08

skinny pisze:wiesz co nie mialam doczynienia z zatrzykami w sumie wcale. wiec ciezko mi powiedziec czy nosniki maja grubsza...

Wydaje mi się, że skinny muszą mieć grubszą skórę od "normalnych świnek", ponieważ nie mają sierści i jakoś inaczej muszą się bronic przed wpływami środowiska. Byc może nośniki odziedziczyły to właśnie po łysolach, że mają grubszą skórę.
I pewnie to że intensywnie linieją przez cały rok! :D to też zasługa łysolków? :P
W czwartek drugi zastrzyk :)

Tym razem jadę z Eliasem i dwoma (albo 3) fretkami :D :D

Pozdrawiam:
Magda_Oska
Obrazek

Awatar użytkownika
dirdib
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: dirdib » 4 czerwca 2008, 9:44

niom skinny same w sobie maja grubsza :D
mozliwe ze i nosniki to maja ;)

a jak tam lepiej cos po pierwszym?

Awatar użytkownika
Magda_Oska
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: Magda_Oska » 4 czerwca 2008, 23:45

Hmm, ciężko powiedzieć. Wydaje mi się, że jakby strupek trochę zmalał.
Zobaczymy co powie wet. Jutro kolejna wizyta.

Pozdrawiam:
Magda_Oska
Obrazek

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Choroby i problemy”