Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

paraliż tylnich kończyn,

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Karena
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: paraliż tylnich kończyn,

Postautor: Karena » 9 października 2008, 20:36

Rozumiem, że poza paraliżem świnka zachowuje się normalnie, tak? Je, robi bobki i sika? Jeżeli tak, to walcz!!! Podawaj zwiększoną dawkę wit. C!!!
wiesz, nie każdego weta można traktować jak wyrocznię. Kiedy rozmawiałam kiedyś z jednym, stwierdził, że paraliż u świnek jest jak grypa u ludzi i trzeba go przeczekać. Większej bzdury nie słyszałam.

Skąd jesteś? Może ktoś podpowie Ci jakiegoś dobrego weta?

Co do wizyty u weta - wiadomo, że to stres dla świnki, ale to przecież dla jej dobra. Jakby kogoś z Twoich bliskich bolał ząb, ale panicznie bał się iść do dentysty, to co byś podpowiedziała?
Swego czasu jeździłam ze świnką z Koszalina do Gdyni pociągiem do weta na konsultacje. Przeżyła to świnka, ja tez przeżyłam, więc nie widzę, dlaczego Twojej miałoby to zaszkodzić. A że będzie się stresowała? To normalna reakcja na zmianę otoczenia.

Duszek [*]

Awatar użytkownika

asia1973
Użytkownik
Świnki morskie: +Drops
Kontaktowanie:

Postautor: asia1973 » 9 października 2008, 21:07

Dzięki za porady, podaję jej duże dawki wit. C- mam nadzieję że pomoże. A jeśli chodzi o wet. to poszukuję takiego który wie i potrafi pomóc śwince. Niestety nie wszyscy się na tym znają. Może znacie jakiegoś solidnego fachowca z Wrocka?

Karena
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Karena » 9 października 2008, 21:12

WROCŁAW
lek.wet. Tomasz Piasecki
tel.kom. 0 600 158 822
Przychodnia Weterynaryjna ZWIERZYNIEC
ul. Głogowska 2-4 Wrocław
tel. 071 790 14 99
Pon. – Pt. 16.00 – 19.00
http://www.wet.wroclaw.pl/

Duszek [*]

lionblau
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: lionblau » 9 października 2008, 21:17

Ja tez uważam że powinnaś iśc ze świnka do weterynarza każdy przypadek jest inny a może po podaniu jakiś leków paraliż się cofnie Warto walczyć o prosiaczka zwłaszcza ze tak długo był z tobą, jest chory wiec tylko na ciebie może liczyć nie zostawiaj go
Z tego co piszesz świnkę nic nie boli wiec nawet jak jej paraliż pozostanie może z tym żyć dzięki twojej pomocy i opiece
Sama miałam psa który miał chorą wątrobę nerki żołądek był po 2 operacjach miał raka i żył z nami 13 lat Czasem warto dać drugą szanse :(

asia1973
Użytkownik
Świnki morskie: +Drops
Kontaktowanie:

Postautor: asia1973 » 10 października 2008, 19:14

Mam wrażenie że mojemu Dropsikowi jest lepiej, dzisiaj już głośno dopominał się o sałatę lodową- którą powitał radosnym gruchaniem. Jednak coś w tej witaminie C jest. A on wcina taką w tabletkach, tylko oczywiście rozktuszoną. Dale mu 3 x 2 tab. Mam nadzieję że będzie dobrze.

Karena
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Karena » 11 października 2008, 14:25

Cieszę się, że jest lepiej. Pamiętaj, że wit. C świnka musi dostawać cały czas, nie tylko w czasie choroby.

Duszek [*]

Awatar użytkownika
Karolajna
Użytkownik
Świnki morskie: Kasia, Kuba, Nutka, na zawsze w moim sercu ['] (oraz szczur Stefan [*]), obecnie 5 szynszyli: Zuzia, Rózia, Fruzia, Suzie i Lilka
Kontaktowanie:

Postautor: Karolajna » 11 października 2008, 18:47

Karena pisze:Cieszę się, że jest lepiej. Pamiętaj, że wit. C świnka musi dostawać cały czas, nie tylko w czasie choroby.

Kareno, świnka nie musi ciągle dostawać wit. C. Dużo hodowców daje tylko podczas choroby, a tak normalnie to zapotrzebowanie u świnek zaspakajają w pokarmie (Versala Laga, Vitakraft Emotion /ma dużą dawkę wit. C/). Temat o wit. C dla świnek jest TU (to z forum CCP).

"Za­rozu­miałością oraz bez­czel­nością człowieka jest mówienie, że zwierzęta są nieme, tylko dlatego że są nieme dla jego tępej percepcji." ~Mark Twain
Moje kochane świnki na zawsze w moim sercu... Dobranoc aniołki.

Elurin
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Elurin » 11 października 2008, 18:49

Witaj!
Sugerowałbym podawanie witaminy C w płynie. Najlepszy wydaje się Cebion.
A przepraszam, jak mu podajesz witaminkę?
Trzymam kciuki za maluszka!

Awatar użytkownika
Karolajna
Użytkownik
Świnki morskie: Kasia, Kuba, Nutka, na zawsze w moim sercu ['] (oraz szczur Stefan [*]), obecnie 5 szynszyli: Zuzia, Rózia, Fruzia, Suzie i Lilka
Kontaktowanie:

Postautor: Karolajna » 11 października 2008, 18:55

Elurin pisze:Witaj!
Sugerowałbym podawanie witaminy C w płynie. Najlepszy wydaje się Cebion.
A przepraszam, jak mu podajesz witaminkę?
Trzymam kciuki za maluszka!

Nie nie cebion! Ma duże stężenie. Juvit, wit. C od Vitakrafta.

"Za­rozu­miałością oraz bez­czel­nością człowieka jest mówienie, że zwierzęta są nieme, tylko dlatego że są nieme dla jego tępej percepcji." ~Mark Twain
Moje kochane świnki na zawsze w moim sercu... Dobranoc aniołki.

Elurin
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Elurin » 11 października 2008, 22:31

Nie wiedziałem. Wiem z kolei, że Juvit zawiera szkodliwy utrwalacz, a Cebion nie. Vitakraftu nie próbowałem.
A jak się czuje Dropsik?

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Choroby i problemy”