Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Kąpiel

Forum na temat codziennej opieki i pielęgnacji świnek morskich.
Kathlen
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Kąpiel

Postautor: Kathlen » 4 marca 2009, 14:09

Co do płynów, szamponów itd... Szare mydło oczywiście jest bardzo dobre, ale podobno futerko robi sie po nim bardziej sztywne. Na pewno, jeśli chce sie wystawiać świnke, lepiej używac jakis delikatnych szamponów. :)

Awatar użytkownika

Kwiczuś
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Kwiczuś » 4 marca 2009, 15:48

Świnek powinno się myć jak najrzadziej ponieważ zmywamy tym sposobem warstwę ochronną i w ten sposób świnka staje się podatniejsza na choroby. Musimy pamiętać aby woda nie dostała się do oczu i uchu świnki więc najlepiej unikać mycia głowy śwince.Są specjalne szampony dla gryzoni , lub małych zwierząt ale kosztują one niestety około 30 zł :(
Można też myć świnki w szamponie dla szczeniąt ale naprawdę rzadko i radziła bym tego unikać ;)

Obrazek

Emilka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Emilka » 4 marca 2009, 19:27

Wiesz 30 zł to nie jest bardzo dużo :D Lecz jak na szampon to duża cena :szok:. Ale przyznam, że myślałam,że taki szampon kosztuje około 100zł. Polecam szampon PreetyPets nie wiem czy jest on w Polce, ponieważ kupiłam go za granicą.

Kathlen
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Kathlen » 4 marca 2009, 21:30

A jak ma wyglądać suszenie??!! My tu o kąpieli, a co potem? Chyba wystarczy tylko parę razy przetrzeć ręcznikiem, co nie??

Awatar użytkownika
Magda_Oska
Zasłużony
Świnki morskie: Izzy, Klara, Elvirka [*], Elias [*]; FRETKI: Bajzel[*] i Chandramukhi
Kontaktowanie:

Postautor: Magda_Oska » 4 marca 2009, 22:15

Ja jak już jestem zmuszona wykąpać zwierza, to po kąpieli zawijam go w ręcznik, wycieram aż będzie suchszy, a potem zawijam w koc, żeby się dosuszył (trzymam go wtedy na rękach). Po wysuszeniu należy pamiętać żeby nie stawiać prosiaka w przeciągu, żeby się nie przeziębił.

Pozdrawiam:
Magda_Oska
Obrazek

Emilka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Emilka » 5 marca 2009, 12:50

Jeśli poruszamy temat o suszeniu to: Można zakupić suszarkę dla zwierząt. Jest ona mała i wieje z niej lekki,ciepły wiatr.Moja świnka bardzo lubi jak ją suszę.Ponieważ mam młodszą siostrę i jak ona suszy suszarką włosy swojej lalki to moja Puśka podchodzi do niej i chcę, żeby i ją podsuszyła :zdziwiony: . Trochę to dziwne. Ta suszarka kosztuje ok.40zł można ją zakupić w takich sklepach jak np.Kakadu lecz bardzo rzadko. Jest taki sklep zeologiczny przy Eklerku(przepraszam nie wiem jak to się pisze) i tam też są takie suszarki tylko trochę droższe około 50zł.

PoZdRaWiAm

Kwiczuś
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Kwiczuś » 5 marca 2009, 15:36

Nie ma potrzeby kupowania specjalnej suszarki dla zwierząt wystarczy ustawić zwykłą suszarkę na najmniejszą moc .
Najlepiej jest najpierw wytrzeć świnkę ręcznikiem, potem wysuszyć suszarką na najmniejszą moc grzania.
Jeżeli nie możecie w swojej suszarce regulować ciepła należy odsunąć ją w znacznej ilości od świnki :)

Obrazek

Awatar użytkownika
dkaro_rouge
Użytkownik
Świnki morskie: Klara lat 8 (skończy w czerwcu 2009),
Kontaktowanie:

Postautor: dkaro_rouge » 8 marca 2009, 15:03

Jeżeli chodzi o kąpiel to poszukaj na youtube są filmiki jak to się robi. W wielu książkach jest napisane że woda ma być letnia - nie zgadzam się z tym przez wiele lat tak robiłam ale to stresujące dla Prosiaka. Na tych filmikach jest podana informacja że woda powinna być ciepła i należy je kąpać pod strumieniem wody oczywiście(poza pyszczkiem i uszami). Potwierdzam Klarka była tak zadowolona z kąpieli jak nigdy wysuszyłam ją suszarką (duża odległość moc średnia lub najmniejsza byle ciepły nadmuch) a ponieważ było jej ciepło po kąpieli to nie uciekała i nie piszczała było jej po prostu dobrze. Była zadowolona i odprężona :tak: :tak: :tak:. Po letniej kąpieli zawsze się trzęsła i była wystraszona. :nie: :nie: :nie:
P.S. używam szarego mydła najlepiej się sprawdza.

Emilka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Emilka » 9 marca 2009, 20:52

Wiesz co szare mydło niszczy warstwę ochronną włosów i skóry. Więc nie jest najlepsze. Lepiej sprawdza się szampon dla szczeniaków lub zwierząt domowych. Tylko, że cena nie jest za ciekawa. 92 zł średni pojemnik. Radze ci używać tego. A jeśli wiesz za drogi jest to kup małe pudełko za 52zł.

Serdecznie polecam Emilia Szczepańska

Ana
Użytkownik
Świnki morskie: Funcia, Kevinek[*]
Kontaktowanie:

Postautor: Ana » 10 marca 2009, 15:02

Emilka pisze:Wiesz co szare mydło niszczy warstwę ochronną włosów i skóry. Więc nie jest najlepsze. Lepiej sprawdza się szampon dla szczeniaków lub zwierząt domowych. Tylko, że cena nie jest za ciekawa. 92 zł średni pojemnik. Radze ci używać tego. A jeśli wiesz za drogi jest to kup małe pudełko za 52zł.

Jeżeli raz umyje świnkę to się raczej nic nie stanie, ale jeżeli masz zamiar ją myć częściej no to lepiej się w coś takiego zaopatrzyć :)

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Pielęgnacja”