Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Jakie legowisko dla maluchów

Rozmowy na temat wyposażenia klatki oraz innych akcesoriów.
Emilka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Jakie legowisko dla maluchów

Postautor: Emilka » 11 marca 2009, 21:10

Witam chciałabym się dowiedzieć Jakie legowisko dla maluchów? Ponieważ postanowiłam rozmnożyć świnki. Mam 2 klatki dla samic i samców po 150cm. No i powiedzmy, że będą 3 samce i 3 samice to jakie legowiska lub domki?

Proszę o odpowiedz

PoZdRaWiAm

Awatar użytkownika

Kwiczuś
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Jakie legowisko dla maluchów

Postautor: Kwiczuś » 12 marca 2009, 16:48

Nie rozmnażaj świnek :cisza: :spioch:
Nie wolno ich rozmnażać od tego są hodowle . Powinnaś kupić sobie świnki tej samej płci.
Bo po pierwsze :
Świnek się nie rozmnaża bo to osłabia organizm samicy i nieodpowiednie żywienie czy podnoszenie świnki może doprowadzić do uszkodzenia płodu lub ich śmierci
Po drugie:
Jak widzę zadajesz wiele pytań na temat świnek więc jak narazie nie masz wielkiej wiedzy o świnkach więc dwie max ci wystarczą (tej samej płci).

Obrazek

Emilka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Emilka » 12 marca 2009, 18:46

Świnkami zajmuję się już długo, od 5 lat. I dużo o nich wiem. A poza tym czemu niby nie mogę rozmnożyć świnki? Przecież nie będę jej cały czas rozmnażać i na pewno nie umrze. Rozmawiałam na ten temat z weterynarzem i powiedział, że świnkę można rozmnożyć, ale tylko raz , ponieważ tak jak powiedziałaś to osłabia organizm prosiaka. A o maluchy to się nie martw , ponieważ zapewnię im odpowiednią opiekę.

PoZdRaWiAm

Awatar użytkownika
Bercik
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: Bercik » 13 marca 2009, 15:08

pytania jakie zadajesz świadczą o małej wiedzy i o tym że jesteś dzieciakiem któremu się nudzi to sobie rozmnoży świnki.

Samotność to taka straszna trwoga
Ogarnia mnie, przenika mnie

Kwiczuś
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Kwiczuś » 13 marca 2009, 15:36

Emilka pisze:Świnkami zajmuję się już długo, od 5 lat. I dużo o nich wiem. A poza tym czemu niby nie mogę rozmnożyć świnki? Przecież nie będę jej cały czas rozmnażać i na pewno nie umrze. Rozmawiałam na ten temat z weterynarzem i powiedział, że świnkę można rozmnożyć, ale tylko raz , ponieważ tak jak powiedziałaś to osłabia organizm prosiaka. A o maluchy to się nie martw , ponieważ zapewnię im odpowiednią opiekę.

PoZdRaWiAm

Wiesz nie powiedziała bym jak już wiele użytkowników tego forum powiedziało zadajesz wiele pytań i nawet nie wiedz podstaw czy świnka może jeść mandarynkę. No to sory bardzo , wiele świnek czeka na adopcję . Niektóre nadal są w laboratoriach i nie lepiej zaadoptować taką świnkę która ma mieć uratowane życie ? Wiele świnek czeka w adopcjach na dom , wiele z nich to świnki z przykrymi przeżyciami więc szczęśliwie by im było znaleźć kochającą rodzinę i dom nieprawdaż? a ty chcesz tak porostu rozmnożyć świnki narażając życie samicy :rozpacz:
Świnki czekają w adopcjach !! :niepewny:

Obrazek

Awatar użytkownika
Bercik
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: Bercik » 13 marca 2009, 16:04

Kwiczuś jaki mądry Ci wyszedł ten post
:)

Samotność to taka straszna trwoga
Ogarnia mnie, przenika mnie

Emilka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Emilka » 13 marca 2009, 18:18

Wiecie co jednak po tym co mi powiedzieliście nie będę rozmnażała Xany ze względu na jej zdrowie. I postanowiłam zaadaptować im koleżankę. A mojego samca wykastruję i wpuszczę do Pusi i Xany i nowej koleżanki. Mam już dla niej imię Miley xD jak wam się podoba? Dojrzałam o tej decyzji. Jutro będę miała cztery świnki :P

Kwiczuś
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Kwiczuś » 13 marca 2009, 18:32

No to jest dobra decyzja tylko z kastracją samca udaj się do dobrego weta bo to nieco ryzykowny zabieg.
Cztery świnki to już nie żarty i każdej będziesz musiała poświęcać nieco czasu . Więc nie radzę ci kupować świnek bo są piękne i muszę je mieć bo wiele osób ma takie podejście do świnek . Więc przemyśl dobrze decyzję i myślę że trzy świnki narazie ci wystarczą :)

Obrazek

Awatar użytkownika
Magda_Oska
Zasłużony
Świnki morskie: Izzy, Klara, Elvirka [*], Elias [*]; FRETKI: Bajzel[*] i Chandramukhi
Kontaktowanie:

Postautor: Magda_Oska » 13 marca 2009, 20:19

Emilka pisze:Świnkami zajmuję się już długo, od 5 lat. I dużo o nich wiem.

A ja hoduję od 17 lat i nadal uważam, że wiem mało.

Cieszę się, że podjęłaś słuszną decyzję i nie będziesz rozmnażać świnki. Mam nadzieję, że to nie jest jedynie napisanie przez Ciebie informacji na forum, żebyśmy się od Ciebie odczepili, a na boku i tak zrobisz swoje. Mam nadzieję, że faktycznie zmądrzałaś i zapewnisz swoim świnkom spokojne, pełne miłości życie :)

Pozdrawiam:
Magda_Oska
Obrazek

Emilka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Emilka » 13 marca 2009, 21:11

żebyśmy się od Ciebie odczepili, a na boku i tak zrobisz swoje.

Nie no co ty nie jestem noobkiem :)

i zapewnisz swoim świnkom spokojne, pełne miłości życie :)

Ładnie to sformowałaś :)
Ostatnio zmieniony 28 stycznia 2011, 21:36 przez admin, łącznie zmieniany 8 razy.
Powód: Nie nadużywaj kolorowej czcionki.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Akcesoria”