Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Osowiała świnka

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Sweet87
Użytkownik
Kontaktowanie:

Osowiała świnka

Postautor: Sweet87 » 2 lutego 2010, 16:37

Hey! moja świnka sie dziwnie zachowuje ponieważ siedzi w kącie, ma czasami przymrózone oczka,mało reaguje na to co sie dookoła niej dzieje,chyba nie pije bo w poidełku wody nie ubywa,prawie nic nie je jak jhuz to skubnie i tyle, zawsze piszczałą i gryzła klatke jak sie otwerało lodówke a teraz tak jakby ja to nieobchodziło.Smakołyków swoich tez nie chce jesc. Byłam z nia u weterynarza zmierzył temperature jest w normie,dotykał ja pod brzuszkiem nic nie powiedział sprawdził zabki niby sa wporzadku,dał jej 3 zastrzyki witaminowy,rozkurczowy i przeciwbólowy i dalej to samo no co mojej swince moze byc?? Pytałam sie tez ze moze to zachowanie spowodowane jest brakiem 2 swinki samotnoscia bo ma 3 latka on powiedziałz e jak od małego sama była to , to nei ejst powód.Wychodzi an to ze jest zdrowa tylko czemu sie tak zacjhowuje macie jakies pomysły??

Awatar użytkownika

admin
Administrator
Kontaktowanie:

Re: POMOCY!!!

Postautor: admin » 3 lutego 2010, 16:41

Ciężko mi cokolwiek doradzić. Jak ma się teraz świnka?

Karena
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Karena » 3 lutego 2010, 23:11

Świnka nie je - musisz ja zacząć od zaraz dokarmiać. Świnka nie jest zdrowa skoro nie je. Czy wypróżnia się normalnie? Czy weterynarz sprawdził zęby trzonowe czy tylko siekacze? Skąd jesteś? Może polecimy Ci dobrego weta gryzoniowego?
Czy świnka ma wzdęty brzuszek?
Lista karm dla świnek niejedzących:
http://www.swinkimorskie.eu/forum/viewt ... =11&t=2949
Dopóki nie zdobędziesz którejś z tych karm, rozmocz granulat i podawaj taką papkę przez strzykawkę. Koniecznie podawaj strzykawką wodę, bo świnka się odwodni. Podaj też lakcid, żeby uzupełnić florę bakteryjną.

Każdy dzień niejedzenia u świnki jest groźny. Jelita świnek muszą cały czas pracować. Zbyt długa przerwa powoduje zmiany często już nieodwracalne.

Anonymous

Postautor: Anonymous » 4 lutego 2010, 22:16

Niestety dalej nic, zasiegłamm opini weterynarza z ostródy przez e-mail odpisał ze prawdopodobnie to cos z ukł pokarmowym. ze trzeba ja dokarmiac przymusowo,musza ja leczyc antybiotykami i podawac jej zawiesine z kału zrowych swinek oraz pare kropel jogurtu naturalnego .Podaje jej picie w strzykawce,z jedzeniem ciezko od czasu doczasu przegryzie odrobine ogórka czy sałaty na suchy pokarm nawet nie patrzy.Jestem z Radzionkowa koło Bytomia woj. Śląskie. jutro ide do weta zobaczymy co powie najwyzej dołacze całkowita opnie weterynarza z ostródy i moze uda sie wyleczyc prosiaka.

fruit1486
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Osowiała świnka

Postautor: fruit1486 » 5 lutego 2010, 5:27

Ze świnką jest bardzo źle :(
Nie podawaj jej jogurtu, wbrew temu co nakazał weterynarz.
Kup Gerberka np. marchwiowego z dodatkiem jakichś owoców , tylko uważaj aby nie było w środku nic innego poza warzywami i owocami. Podawaj Gerberka za pomocą strzykawki (bez igły) do pyszczka. Do odrobiny wody dodaj 5 kropli Cebionu i podaj to od razu po wymieszaniu i naciągnięciu w strzykawkę wprost do pyszczka (witamina raz dziennie). Odstaw natychmiast sałatę ! O tej porze roku sałata jest dla świnek zabójcza. Zamień ją na cykorię, czerwoną paprykę i natkę pietruszki.
Prawdopodobnie świnka powinna mieć wykonany zabieg na trzonowcach. Jeśli codziennie nie dostawała siana to z pewnością ich przerost. W takim stanie zabieg jest ryzykowny ale to jedyny sposób na ocalenie śwince życia. Przykro mi ale bez dobrego weterynarza, czyli specjalisty od zwierząt egzotycznych , rokowania są bardzo złe.

Najlepiej aby świnka była karmiona ręcznie co godzinę małymi ilościami pokarmu.

Karena
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Karena » 5 lutego 2010, 10:24

Polecani weterynarze na Śląsku:

GLIWICE
lek.wet. Dariusz Dudek
Malik Dariusz Dudek Wojciech Wrzosok Eugeniusz S.C. Lecznica dla Zwierząt
ul. Dworcowa 60, Gliwice
tel. 032 231 45 22

KATOWICE
lek. wet. Wojciech Oślizło
pon-pt 10-19 z przerwą 13-15 na operacje
sob tylko do 12
ul. Szenwalda, Katowice-Ochojec
tel 032-205-92-99

lek.wet. Agata Faron
ul. Chrobrego 9 Katowice (Osiedle Tysiąslecia)
tel. 032 35 300 32
Tel. 0602 592 644

Przychodnia Weterynaryjna Szyma Krzysztof
ul. Ordona 7, 40-164 Katowice
poniedziałek - piątek: 8-20
sobota: 8-16
niedziela: 10-14
tel. 032 258 15 99

Anonymous

Postautor: Anonymous » 5 lutego 2010, 13:44

Dzis pojechałam do klinki w Tarnowskich Górach, kazali zostawic świnke chca ja obejżec dokładnie i na spokojnie.Ale pani weterynarz powiedziała ze prawdopodobnie sa to trzonowce sprawdziła jakims dziwnym przyrzadem cos ala pesetka tylko takie długie :P i powiedziaął ze pod narkoza jesli sa to te zeby zostana przyciete i oczyszczone. Powiedziałą tez ze czasami tak jest i chce mnie o tym uprzedzic ze swinki niewychodza z tego ze niby niechca dalej jesc-dlaczego? przeciez skoro bedzie miec zciete te zabki to o co chodzi? bede jej podawac jedzonko strzykawka bez igły i wode +wit C ale to tak juz zawsze?? piowiedziaą tez ze jak swinka nie bedzie chciała jesc to zaczna sie zastrzyki z płynem chyba zeby sie nieodwodniła i lek na poprawe apetytu. powiedziałą rowniez ze swinka nie jest w złej kondycji nie jest wychudzona, bo cos tam jednak podgryzała w małych ilosciach ale jednak i to mnie cieszy. o godz 15-16 ma byc gotowa do obioru napisze potem co było nie tak albo co jest. TRzymajcie kciuki zeby było dobrze bo strasznie mi jej zal. :zalamany:

Karena
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Karena » 5 lutego 2010, 22:12

Bardzo często świnki nie chcą podjąć samodzielnego jedzenia po zabiegu skracania trzonowców. Świnka kojarzy jedzenie=ból i pomimo, że zęby są przycięte pamięć o bólu podczas jedzenia nie pozwala jej samodzielnie jeść. Mam nadzieję, że w przypadku Twojej świnki będzie inaczej, ale trzeba się liczyć z dokarmianiem przez strzykawkę. Czasami na języczku od ostrych trzonowców robią się nadżerki i tez sprawia to ból przy jedzeniu. Pamiętaj, żeby po narkozie trzymać świnkę w cieple. Jeżeli masz to włóż jej termos z ciepła wodą do klatki albo butelkę z ciepłą wodą.

Anonymous

Postautor: Anonymous » 6 lutego 2010, 13:36

Witajcie:DD okazało sie ze świnka ma wporzadku zęby tylko cos z ukł pokarmowym miała. Obecnie dostaje antybiotyk doustnie prtzez strzykawke i zastrzyki z jakims płynem i pobudzajacym apetyt. Świnka nie jest juz osowiała nawet piszczała na dzwiek lodówki samodzielnie je tylko pic cos niechce wiec podaje jej strzykawka,weterynarz powiedział ze jak tak dalej pujdzie to jutro i max pojutrze dostanie ten antybiotyk i na tym sie skonczy:)) ciesze sie hh

Karena
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Karena » 6 lutego 2010, 18:30

Pamiętaj o podawaniu probiotyku przy antybiotyku (Lakcid, Trilac). Trzymam kciuki!

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca