Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Świnka z hodowli, czy sklepu zoologicznego ,czy z adopcji?

Dyskusje o przeróżnych rasach świnek morskich z całego świata.

Skąd masz świnkę?

Ze sklepu zoologicznego
75
54%
Z hodowli
39
28%
Z adopcji
25
18%

Liczba głosów: 139

Awatar użytkownika
Magda_Oska
Zasłużony
Świnki morskie: Izzy, Klara, Elvirka [*], Elias [*]; FRETKI: Bajzel[*] i Chandramukhi
Kontaktowanie:

Re: Świnka z hodowli, czy sklepu zoologicznego?

Postautor: Magda_Oska » 20 czerwca 2009, 23:03

W takim razie przepraszam za złą interpretację wypowiedzi :P
Abraxas pisze:Ja się nie zgodze :P :) Jeśli świnka pochodzi z hodowli i ma rodowód to znaczy że nie może mieć wad genetycznych,

Te 3 słowa odebrałam zupełnie inaczej, niż zapewne miało być :P

Tak czy tak, doszliśmy w końcu do porozumienia :)

Pozdrawiam:
Magda_Oska
Obrazek

Awatar użytkownika

AnuLa
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: AnuLa » 20 września 2009, 16:08

Jeszcze nie zakupiłam świnki ale raczej kupię ją w zoologicznym . :D Nie mam w pobliżu żadnej hodowli świnek morskich.. poza tym nie stać mnie na to :zakrecony:

Awatar użytkownika
Guffi
Zasłużony
Świnki morskie: Sprite, Coffee, Topanga[*], Amimoto
Kontaktowanie:

Postautor: Guffi » 20 września 2009, 16:12

Jeśli nie masz w pobliżu hodowli- możesz wybrać jeszcze lepsze rozwiązanie- zaadoptować. A transport się znajdzie jeśli domek będzie dobry :)

Karena
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Karena » 20 września 2009, 20:34

Polecam adopcję: http://www.swinkimorskie.eu :)

Duszek [*]

Awatar użytkownika
Bercik
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: Bercik » 21 września 2009, 19:42

Guffi pisze:Jeśli nie masz w pobliżu hodowli- możesz wybrać jeszcze lepsze rozwiązanie- zaadoptować. A transport się znajdzie jeśli domek będzie dobry :)

zgadzam się z Tobą :)

Samotność to taka straszna trwoga
Ogarnia mnie, przenika mnie

kasiutka97
Użytkownik
Świnki morskie: Tosia
Kontaktowanie:

Postautor: kasiutka97 » 8 grudnia 2009, 21:02

Ja też włączę się do dyskusji i powiem jedno: mam świnkę morską zdrową, zadbaną ze sklepu zoologicznego i jest zdrowa. A sklep był naprawdę dobry: nie taki, jaki się w każdych miastach spotyka, oddziały wszędzie, ale taki,który ma świniaczki z dobrego źródła i artykuły po bardzo niskiej cenie. Polecam: Piła, ul. Piekarska.

Anonymous

Postautor: Anonymous » 24 lutego 2010, 16:18

Nie jest zupełnie obojętne skąd mamy zwierzątka (świnki, królisie, szczurki czy każde inne). Ja polecam bardzo gorąco adopcje (jeśli nie planujemy zostać wystawcami :) ) i hodowle rodowodowe (jeśli takimi wystawcami chcemy zostać).
Zwierzątka w zoologach są z giełd, od rozmnażaczy, z ferm zwierzęcych!! Rozmnażane są w miotach wsobnych (kazirodczych), trzymane są w ciasnych klatkach po kilka/kilkanaście sztuk.
Zwierzątka w hodowlach rodowodowych mają znanych przodków jak również choroby (a chorych się nie rozmnaża) w całej linii hodowlanej, daty i przyczyny zgonów. Celem Hodowli jest nie tylko rozmnażanie danych osobników dla urody zwierzęcia ale również dla jego zdrowia :)
Adopcje są dobrym rozwiązaniem gdy chcemy pomóc zwierzątku w potrzebie (sama mam 18 szczurów, królika i psa z adopcji). Zwierzątka te urodziły się ponieważ ktoś nie rozdzielił zwierzątek płciowo odpowiednio wcześnie i braciszek ma dzieciątka z siostrzyczką...
Dlatego ważne jest by nie kupować zwierzątek w sklepach zoologicznych bo na miejsce każdego zwierzątka przyjdzie następne... Nie powinniśmy dopuścić do tego by kolejne maleństwa były rozmnażane w tak straszny sposób!
http://forum.szczury.biz/viewtopic.php?t=3329&start=0
tu znajdziecie wiele zdjęć jak również opinii szczuromaniaków.
Mam nadzieję że da Wam to wiele do myślenia :)

Pozdrawiam i przesyłam miziaki dla wszystkich piszczałek

irmina
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: irmina » 26 marca 2010, 21:50

Moje świneczki są z zoologa, zdrowe, piękne!
Ale radzę Ci zobaczyć jakie mają warunki, czy się dużo ruszają, czy mają zaropiałe oczy!

irmina
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: irmina » 27 marca 2010, 9:28

To prawda że świnki w zoologach są bardziej zaniedbane niż te hodowli. W hodowlach są one pępkiem świata do hodowców, bo żeby dobrze zwierzaka sprzedać trzeba go dobrze utrzymać.
Ludzie zazwyczaj nie chcą sobie zadawać tyle trudu żeby iść do hodowcy, więc idą do pierwszego lepszego zoologa, kupują jakąkolwiek świnkę i się dziwią że choruje! :zalamany:

Awatar użytkownika
Ferajna
Użytkownik
Świnki morskie: Dyzio[*]Fela,Lola;)))
Kontaktowanie:

Postautor: Ferajna » 5 kwietnia 2010, 12:41

A co się stanie ze świnkami których nikt nie kupi w zoologicznym.Ja zgadzam się z wami jeśli chodzi o to że w nie każdym sklepie potrafią opiekować się świnkami idealnie.Ale przecież nie każde sklepy są aż tak złe.Ja Dyzia kupiłam w zoologicznym.Ale popieram że warto adoptować i kupować z hodowli. :D

To znaczy jak pisałam o hodowli chodziło mi o dobre hodowle które kochają i dbają o świnki.
Ostatnio zmieniony 28 stycznia 2011, 21:26 przez admin, łącznie zmieniany 9 razy.
Powód: Używaj funkcji „Zmień” jeśli masz coś do dodania w swoim ostatnim poście.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca