Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Zabawki,rolka po papierze

Rozmowy na temat wyposażenia klatki oraz innych akcesoriów.
fruit1486
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Zabawki

Postautor: fruit1486 » 5 lutego 2010, 5:11

W sklepie zoologicznym , do którego chodzisz widocznie nie mają pojęcia o świnkach morskich. Powinni zaproponować Ci przynajmniej jedną rzecz ...
Świnkom bardzo łatwo można urozmaicić życie. Co lepiej - szybko, tanio i przyjemnie. ;)
Niektóre świnki bawią się w klatce małymi , lekkimi piłeczkami - takimi jak dla kota. Nie wszystkie jednak to robią ale są takie, które za tym wręcz przepadają.
Polecane jest także cudo zwane 'kulą na przysmaki'' - zawiesza się ją na łańcuszku i świnki ćwiczą sobie wyjadanie np. świeżych ziół ze środka lub innych łakoci takich jak cykoria.
Wszelkie tunele - te szeleszczące , materiałowe , proste, zakręcone, jak i te z rur PCV o dużej średnicy ( najlepiej aby świnka mogła się swobodnie obrócić w środku ). Są do nabycia również tunele dla świnek morskich z wikliny , tunele naziemne jak i wiszące tuż nad ziemią. Niektóre świnki bardzo lubią urządzać sobie gonitwy w takich tunelach, lub po prostu w nich spać.
Również labirynty mogą być miejscem dobrej zabawy świnki, o ile są bezpieczne dla zwierzaka i nie jest on do niczego zmuszany.
Na wybiegu fajną 'zabawką' mogą okazać się zwykłe pudełka kartonowe z wyciętymi licznymi otworami, mniejsze i większe, łączone ze sobą lub układane pojedynczo w pewnych odległościach od siebie - tak aby świnka mogla wejść do środka i przebiegać przez nie, lub biec slalomem między nimi. Takie domki-kartony nie powinny zawierać nadruków , klejów , oraz innych , szkodliwych zanieczyszczeń, ponieważ świnki lubią bawić się w podgryzanie papierowych przedmiotów (to również dla nich rozrywka) :) Do obgryzania i tym samym zabawy polecane są domki Living World, które można dowolnie formować, mogą także służyć śwince za jadalny mostek lub schody na tak zwaną 'półkę' (czyli punkt widokowy umieszczony w klatce typu podest) .
Można świnkom przygotowywać także sznury warzywne i owocowe nawlekając na sznurek kosteczki jedzenia , a potem zawiesić to na prętach klatki , podobnie jak wieszamy kolbę - poziomo lub pionowo. Świnka ćwiczy w ten sposób swoją sprawność i zdobywanie pokarmu, podawanie wszystkiego pod nos śwince na dłuższą metę nie jest dla niej wcale ciekawe.
Kolejna fajną rzeczą jest sterta gałęzi wraz z liśćmi (to pomysł na wiosnę i lato). Wielką stertę gałązek jabłoni, wierzby lub brzozy rzucamy na wybieg lub do klatki. Świnka ma frajdę - może jednocześnie jeść , wspinać się oraz chować w takim gąszczu ;) Należy jedynie zwrócić uwagę na to aby gałęzie zrywane były w miejscu, gdzie nie widać ulic czyli z dala od spalin samochodowych, a także zakładów. Należy mieć również pewność, że drzewo nie było opryskiwane pestycydami - to bardzo ważne.
No i na koniec siano, a raczej wielka góra siana , w której świnki wprost kochają drążyć tunele, robić norki i zakopywać się całe tak, że ich nie widać - są wtedy bardzo szczęśliwe :D
Wszystkie tego typu atrakcje i urozmaicenia można w prosty sposób wykonać samodzielnie , tym samym oszczędzając kasę, a świnka już nie będzie się nudzić bo zyska coś nowego i ciekawego do roboty.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Ferajna
Użytkownik
Świnki morskie: Dyzio[*]Fela,Lola;)))
Kontaktowanie:

Re: zabawki

Postautor: Ferajna » 10 lutego 2010, 15:18

Ups. Miło być tak. ,,Mój Dyzio na razie bawi się ze mną ale jeszcze mu coś oczywiście dokupię'' :D

Awatar użytkownika
Tosia
Użytkownik
Świnki morskie: Tosia, Zuzia
Kontaktowanie:

Re: rolka po papierze

Postautor: Tosia » 15 marca 2010, 14:32

Ja sama skleiłam papier i zrobiłam rolkę, żeby była większa. Moja świnka uwielbia tam przesiadywać i go nie gryzie :D

kasia122
Użytkownik
Kontaktowanie:

Zabawki

Postautor: kasia122 » 5 kwietnia 2010, 21:10

Powiem krótko: czy macie jakieś pomysły na zabawki itp. dla świnek (małych i dużych :) )

Awatar użytkownika
swinkomaniaczka
Użytkownik
Świnki morskie: Baksio
Kontaktowanie:

Re: Zabawki

Postautor: swinkomaniaczka » 9 kwietnia 2010, 20:47

Widziałam taką kulę ,,Snack Ball'' tak generalnie, to było dla królika, ale ja uważam, że taką kulę świnka by się też pobawiła.

Hero
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Hero » 16 kwietnia 2010, 16:06

Moja świnka bawi się orzechem. Gdy rozkładam jej koc na łóżku wchodzi razem z orzechem na poduszkę zrzuca go biegnie za nim biega w kółko i znowu to samo xD

Awatar użytkownika
Kasia13
Użytkownik
Świnki morskie: Alwinek i Piorunek
Kontaktowanie:

Postautor: Kasia13 » 16 kwietnia 2010, 18:29

Najwazniejsze,że jednak przekonałaś się,o tym,że to nie był najlepszy pomyśł.Czego ludzie nie wymyślą,żeby zrobić kasę :hmmm:

Awatar użytkownika
Stokrotka
Użytkownik
Świnki morskie: rozetka Kuba
Kontaktowanie:

Postautor: Stokrotka » 17 kwietnia 2010, 23:14

Mój Kuba też jest niczego sobie :) Każda świnka powinna co najmniej dwie godziny biegać po pokoju codziennie, tak przynajmniej piszą w poradnikach. I należy niestety uważać z przekarmianiem, bo świnki są dużymi łasuchami, dawać lepiej bardziej urozmaiconą karmę, ale mniej. Ostatnio odkryliśmy pomidory! Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Kasia13
Użytkownik
Świnki morskie: Alwinek i Piorunek
Kontaktowanie:

Postautor: Kasia13 » 18 kwietnia 2010, 4:35

Trochę namieszałam,nie popatrzyłam sobie dobrze,jeżeli chodzi o jedzenie to moje uganiają się za ogórkami :)

Awatar użytkownika
caviapage
Użytkownik
Świnki morskie: Cornel

Postautor: caviapage » 25 kwietnia 2010, 11:23

świnki są leniwe na zabawę zabawka
chociaż można zawiązać jest piłeczke pingpongową.
A nie lepiej się z nią pobawić??? można wtedy powiększyć więź z świnką?? :)
Ostatnio zmieniony 28 stycznia 2011, 21:32 przez Guffi, łącznie zmieniany 8 razy.
Powód: Miliony błędów! Ten post był nieczytelny!

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Akcesoria”