Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Czy oczka ropieją ?

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Anonymous

Czy oczka ropieją ?

Postautor: Anonymous » 31 lipca 2010, 20:16

Mojemu 7-miesiecznemu Pysiowi chyba ropieje oczko. zawsze mial koleczki jako sciolke, teraz ma trocinki. To sie sypie, i czesto widze, jak ma to na pyszczku. Czy to moze byc od tego? To jest tak: Najpierw z jednego lub dwóch naraz leci mu jakas wydzielina, jasnokremowa, prawie biala, później mu to zasycha. I odpada. sasiadka polecila swietlika, ale tata nie chce kombinowac. :/ A ja nie mam zbyt jak z nim isc do weta. Pomóżcie!

Awatar użytkownika

Karena
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Czy oczka ropieją ?

Postautor: Karena » 1 sierpnia 2010, 9:47

Spróbuj przemywać herbatą. Jeżeli nie przejdzie to koniecznie wybierz się do weta, może potrzebne są krople na receptę.

Duszek [*]

Anonymous

Postautor: Anonymous » 20 sierpnia 2010, 11:20

No ale nadal nie wiem od cczego... teraz ma koleczki , przemywalam świetlikiem. jedno oko-super, ale drugie-wokoł oczka ze 3 grudki.

Aha, no i... jak czesto ciąć pazurki?

Karena
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Karena » 20 sierpnia 2010, 18:18

Ja swoim obcinam ok. co 1,5 miesiąca do dwóch, zależy jak szybko rosną. jeżeli zaczną się zawijać, to na pewno znak, że czas najwyższy ;-)

Co do oczu, to bez weterynarza chyba się nie obejdzie.

Duszek [*]

Anonymous

Postautor: Anonymous » 25 sierpnia 2010, 10:51

Byłam u weta, pazury obciete. Źle ścierają mu sie zeby, i dlatego coś się dzieje z oczkiem. za tydzień kontrola, napisze wam jak było. Ale trzeba małego pochwalić- zachowywał się jak posąg- ani drgnął! Jestem z niego taka dumna :hurra:

Anonymous

Postautor: Anonymous » 25 sierpnia 2010, 18:10

Właścicielka Pysia pisze:Byłam u weta, pazury obciete. Źle ścierają mu sie zeby, i dlatego coś się dzieje z oczkiem. za tydzień kontrola, napisze wam jak było. Ale trzeba małego pochwalić- zachowywał się jak posąg- ani drgnął! Jestem z niego taka dumna :hurra:

prosiak była jak posąg., bo się bał. A nierówne ścieranie zębów , nie ma nic wspólnego z chorym okiem, wybacz ale to jakieś głupoty.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca