Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

dyskusja o swinkach rasowych i nie rasowych

Dyskusje o przeróżnych rasach świnek morskich z całego świata.
Awatar użytkownika
caviapage
Użytkownik
Świnki morskie: Cornel

Re: swinki morskie rozetki czy zwykle?

Postautor: caviapage » 25 kwietnia 2010, 11:13

yyy.. po pierwsze nie ma zwykłych świnek są:
Aguti [edytuj]
Umaszczenia określane mianem "agouti" pochodzą od pierwotnych, dzikożyjących świnek. Najczęściej występują barwy szare, złote, srebrne, kremowe, buff i cynamonowe. Gen odpowiedzialny za ten kolor jest dominujący, czyli potomstwo zazwyczaj dziedziczy to umaszczenie. Charakterystyczny dla tego rodzaju umaszczenia jest szaro-czarna końcówka włosa, tzw. tricking. Przy samej cebulce włos jest jednobarwny w kolorach od kremowego po brązowy, a na końcu prawie czarny. Agouti może być kolorem podstawowym lub z domieszką innych kolorów jak biel i czerwień.

Jednokolorowe [edytuj]
Inaczej monokolory. Występują we wszystkich rasach i odmianach kolorystycznych /ale tylko jeden kolor!/. Świnki jednokolorowe, może za wyjątkiem białych, są idealną parą do większości umaszczeń "trudnych" występujących w hodowlach, jak: roan, dalmatin itp.

Albinotyczne [edytuj]
Świnki albinosy charakteryzują się jednolitą białą barwą umaszczenia. Zwierzęta te mają czerwone oczy, w ich skórze nie ma pigmentu. Cechuje je też duża wrażliwość. Szczególnie narażone na szkodliwe działanie czynników zewnętrznych są ich oczy. Krótkowłose świnki albinosy są najczęściej wykorzystywane do badań w laboratoriach.

Himalaya [edytuj]
Ubarwienie to cechuje śnieżnobiałym futerkiem, ale "końcówki ciała"- nosek, uszy i stopy mają pigment i sierść w tych miejscach powinna być czarna lub czekoladowa. Kolor oczu zawsze jasnoczerwony, co idealnie współgra z ogólnym wyglądem świnki. Zwierzęta w tym umaszczeniu powinno się krzyżować w obrębie koloru lub z czarnym, niekiedy młode takich par rodzą się w barwie SABLE - rozjaśniony kolor czarny, gdzie głowa (także oczy) i stopy pozostają kruczo-czarne.

Coronet [edytuj]
Długowłosa rasa świnki morskiej, która podobnie jak osobniki rasy sheltie, ma krótką sierść na główce. Cechą charakterystyczną jest "gniazdko"-rozetka na głowie /powyżej linii oczu/. Świnki tej rasy występują we wszystkich odmianach kolorystycznych.

Szylkret [edytuj]
Standardowe ubarwienie w kolorze czarno-czerwonym /wyraźnie odcinające się od siebie/. Często umaszczenie to występuje w "towarzystwie" koloru białego = szylkret z białym lub czerwonym.

Rozetka [edytuj]
Futerko świnki jest krótkie i dosyć szorstkie, ale sprężyste. Sierść układa się w liczne rozetki, tzw. wirki. Muszą być one odpowiednio położone na ciele. Każda rozetka jest okrągła, umiarkowanie duża. Środek rozetki nie może być podwójny. Świnka powinna mieć minimum 6 rozetek: 2 na grzbiecie po obu stronach ciała, 2 na zadzie, 2 na biodrach. Do tego mogą być 2 po bokach. Świnka rozetkowa występuje we wszystkich odmianach i kombinacjach barwnych.

Angorka [edytuj]
Długowłosa rasa , ale wymaga szczególnej pielęgnacji. Świnkę trzeba codziennie czesać, a co jakiś czas jej futerko należy umyć. Ilość rozetek jak u krótkowłosej rozetki. Występuje we wszystkich kolorach. Powinna ona mieć 3 rozety- po jednej na biodrach i jedna na głowie, która powoduje rośnięcie charakterystycznej grzywki. Ludzie określają jako żywą perukę. Na pierwszy rzut oka nie można rozróżnić przodu od tyłu.

Skinny [edytuj]
Prawie bezwłosa świnka - sierść występuje tylko i wyłącznie w okolicy nosa i w niewielkim stopniu na kończynach.

Baldwin [edytuj]
Zupełnie bezwłosa świnka. Po urodzeniu młode mogą mieć małe ilości owłosienia, ale znika ono w czasie, gdy świnka dojrzewa.

wiadomości użyłam z witryny wikipedia.pl

oczywiście mam rozetkę i jestem z niej zadowolona :tak: :tak:

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
caviapage
Użytkownik
Świnki morskie: Cornel

Re: skinny ,baldwin

Postautor: caviapage » 25 kwietnia 2010, 11:16

Ostatnio zmieniony 9 stycznia 2011, 0:09 przez Guffi, łącznie zmieniany 4 razy.
Powód: Znowu ortograficzne musiałam poprawiać...

Anonymous

Postautor: Anonymous » 7 lipca 2010, 11:51

zwykłe świnki są najtańsze ok 30 rozetki powyżej 30 a angorki są bardzo drogie widziałam w zoologicznym za 60,70 coś w tych granicach

lamster
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: lamster » 11 sierpnia 2010, 15:10

ja ci radze weż taką jaka ci się najbardziej spodoba

Awatar użytkownika
Chochlik
Użytkownik
Świnki morskie: Bella
Edward[*]
Kontaktowanie:

Postautor: Chochlik » 11 sierpnia 2010, 19:27

Hmm wiesz co to zależy bo ja chciałam gładką samiczke, a mam rozetkowego samczyka. Był on w tej samej cenie co gładki a jak spojrzał tymi ślepiami natychmiast sie zakochałam.

Jeśli ktoś nie umie uszanować zwierząt znaczy to, że nie zasługuje na miano człowieka...

lamster
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: lamster » 14 sierpnia 2010, 7:59

to kup ją tylko musisz wykastrować samczyka żeby był spokojniejszy ale co zrobisz z gromadką małych ?

Anonymous

Postautor: Anonymous » 2 października 2010, 22:34

rozetki naj naj są

Sandi
Użytkownik
Świnki morskie: nie posiadam świnki.
Kontaktowanie:

Postautor: Sandi » 3 października 2010, 10:33

Ja polecam rozetkę, chociaż niczym nie różni się charakterem od gładkowłosej.
Po prostu uważam, że rozetka jest nieco... hm... ładniejsza. Nie chcę tu obrażać właścicieli świnek takiej rasy, ja tylko wyrażam swoja opinię...

Ola [*] - będziemy pamiętać.

Awatar użytkownika
Verka
Użytkownik
Świnki morskie: Snowflake, Olivia -samiczki sheltie
Jerry - samiec gladkowlosy srebrny agouti, Twister - samiec sheltie, Guinness- samiec gladkowlosy Cuy,
TM: Crazy- samiec abbisynka
Kontaktowanie:

Postautor: Verka » 3 października 2010, 13:36

nie zgodze sie co do koloru oczu himalaya a zwlaszcza ze zawsze maja jasnoczerwone , ja mam kundelka shelti himalaye i ma oczka czarne - jedynie czarem pojawia sie ciemnoczerwony refleks, no i 2 świnka jest poldlugowlosa- uwielbiam je czesac z czego sa obie bardzo zadowqolone

Sandi
Użytkownik
Świnki morskie: nie posiadam świnki.
Kontaktowanie:

Gdzie kupić skinny?

Postautor: Sandi » 15 października 2010, 19:09

Cześć.
Mam taką małą prośbę do was... chciałabym kupić świnkę rasy Skinny.
Szukam cały czas ogłoszeń w internecie, ale nic nie moge ciekawego znaleść.
Interesują mnie tak... świnka lepiej samiczka, ale samczyk też może być. Oczywiście w osobnej klatce będą.
Yh... no tak, że może być zbyt droga, w granicach 50-70 zł. Nie więcej.
Za wszystkie informacje z góry dzięki :)

Ola [*] - będziemy pamiętać.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Rasy i hodowle”