Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

specjalna dieta dla małej świnki morskiej?

Dział poświęcony prawidłowej diecie świnek morskich.
Anonymous

specjalna dieta dla małej świnki morskiej?

Postautor: Anonymous » 15 listopada 2010, 11:30

Hej mam małą świnkę ma nie całe 3 miesiące urodziła się 3 września. Moja świnka wszystko je co sie da,wczoraj wieczorem wsypałam jej do miski karmę było z czubkiem dzisiaj widać prawie dno.Tak samo z siankiem mam na nie nawet sporą przegródkę a dzisiaj został mały kawałek. Moja świnka potrafi wejść na czubek dachu od domku aby zjeść sianka...

Czy mam jej dawać mniej jedzenia albo jakaś dieta bo naprawdę przytyła od 2 tygodni?????? :hmmm: proszę pomuszcie mi :(

Awatar użytkownika

Konto usunięte

Re: specjalna dieta dla małej świnki morskiej?

Postautor: Konto usunięte » 15 listopada 2010, 20:09

Sianka absolutnie nie ograniczac swinka musi go miec pod dostatkiem .A karme 2-3 lyzki stolowe rano i wieczorkiem .Swinka musi miec non stop sianko i wode i nie dawaj jej tak ciagle karmy tyle tylko tak jak napislam 2-3 lyzki 2 razy dziennie .Dodatkowo podrzuc jakies ziolka np.herbal pets,owoc,warzywko :D

Awatar użytkownika
nugatka
Zasłużony
Kontaktowanie:

Re: specjalna dieta dla małej świnki morskiej?

Postautor: nugatka » 16 listopada 2010, 10:37

Mała świnka może jeść to samo, co dorosła. Są na rynku karmy dla świnek do 1 roku życia, ale niekoniecznie trzeba je nimi karmić. Sianko powinno być 24h na dobę w klatce pod dostatkiem. Jeśli chodzi o karmę to rano łyżka stołowa i wieczorem też łyżka, na większości opakowań jest napisane, ile świnki dziennie powinny zjeść. No i warzywa + owoce.