Najlepszy na podściółkę jest według mnie żwirek Pinio, o taki:

A dokładnie wygląda on w ten sposób:

Ja ścielę nim śwince w klatce i jestem z niego bardzo zadowolona. na żwirek dobrze jest nałożyć matę łazienkową lub drybed - przyjemniej dla świnki i zdecydowanie estetyczniej.

A teraz parę słów na temat sianka i trocin.
Sianko - nie może być podściółką dla świnki w klatce. Nie dość, że nie chłonie wilgoci, to jest to pożywienie dla świnki - nie można pozwolić , żeby jadła to, na co się załatwia. Dlatego także nie powinno dawać się sianka bezpośrednio na podłoże, tylko zawsze w czymś - najlepsza jest kula do siana lub paśnik, ale to już w innym temacie

Świnka, zjadając sianko z ziemi, służące jako podściółka, może wprowadzić do przewodu pokarmowego wiele niebezpiecznym bakterii, które mogą zaważyć o jej zdrowiu, a nawet o jej życiu. Więc najlepiej jest wystrzegać się czego takiego

Trociny - jeśli już musisz wybierać pomiędzy siankiem a trocinami, to zdecydowanie lepsze są trociny. trzeba jednak uważać, żeby trociny nie pochodziły z drzew iglastych - zawierają niebezpieczne dla życia świnki olejki eteryczne. Ponadto trociny wysypują się z kuwety oraz wydzielają nieprzyjemny zapach - oczywiście są trociny zapachowe, ale one mogą powodować uczulenie u świnki.
W podsumowaniu stwierdzę, że najlepszym podłożem jest żwirek + mata łazienkowa lub drybed. Dopiero na drugim miejscu są trociny, a sianko na ostatnim! Niektórzy także ścielą śwince papierem pociętym w niszczarce (szczególnie, jeśli jedno z rodziców pracuje w biurze). Niestety farba drukarska może zaszkodzić śwince, może powodować uczulenia.