Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Siano, trociny, żwirek,podklady,drybed-czym wykladac kuwete?

Forum poświęcone utrzymaniu czystości w klatce.
uszanka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Trociny czy sianko

Postautor: uszanka » 2 grudnia 2010, 16:49

Siano nie chłonie xD , a trocinki tak.
:zawstydzony:

Uszanka

Awatar użytkownika

swinkowski
Użytkownik
Świnki morskie: Filek
Kontaktowanie:

Postautor: swinkowski » 2 grudnia 2010, 16:58

No właśnie(zapomniałam dodać) siano nie chłonie! Zmarnowałabyś je tylko. Sianko służy do jedzenia dla świnki.

http://sims3zwierzaki.pl/index.php/pl/praca/2206 - kliknij "jestem za" przez 4 dni codziennie!

Vica073
Użytkownik
Świnki morskie: KULECZKA:)
Kontaktowanie:

Postautor: Vica073 » 2 grudnia 2010, 18:30

dzieki :szczerbaty: :ok:

Świnkulek
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Świnkulek » 3 grudnia 2010, 12:56

Trociny to podściółka. Albo trotki albo żwirek drewniany. Na to polecam matę łazienkową. A sianko to podstawa diety i świnka musi jej jeść. Najlepiej, żeby się znajdowało w paśniku.

Awatar użytkownika
Sensibles
Zasłużony
Świnki morskie: Xsara [*], Funiek
Kontaktowanie:

Postautor: Sensibles » 3 grudnia 2010, 14:20

Najlepszy na podściółkę jest według mnie żwirek Pinio, o taki:
Obrazek

A dokładnie wygląda on w ten sposób:
Obrazek
Ja ścielę nim śwince w klatce i jestem z niego bardzo zadowolona. na żwirek dobrze jest nałożyć matę łazienkową lub drybed - przyjemniej dla świnki i zdecydowanie estetyczniej. :)

A teraz parę słów na temat sianka i trocin.
Sianko - nie może być podściółką dla świnki w klatce. Nie dość, że nie chłonie wilgoci, to jest to pożywienie dla świnki - nie można pozwolić , żeby jadła to, na co się załatwia. Dlatego także nie powinno dawać się sianka bezpośrednio na podłoże, tylko zawsze w czymś - najlepsza jest kula do siana lub paśnik, ale to już w innym temacie :)
Świnka, zjadając sianko z ziemi, służące jako podściółka, może wprowadzić do przewodu pokarmowego wiele niebezpiecznym bakterii, które mogą zaważyć o jej zdrowiu, a nawet o jej życiu. Więc najlepiej jest wystrzegać się czego takiego :)

Trociny - jeśli już musisz wybierać pomiędzy siankiem a trocinami, to zdecydowanie lepsze są trociny. trzeba jednak uważać, żeby trociny nie pochodziły z drzew iglastych - zawierają niebezpieczne dla życia świnki olejki eteryczne. Ponadto trociny wysypują się z kuwety oraz wydzielają nieprzyjemny zapach - oczywiście są trociny zapachowe, ale one mogą powodować uczulenie u świnki.

W podsumowaniu stwierdzę, że najlepszym podłożem jest żwirek + mata łazienkowa lub drybed. Dopiero na drugim miejscu są trociny, a sianko na ostatnim! Niektórzy także ścielą śwince papierem pociętym w niszczarce (szczególnie, jeśli jedno z rodziców pracuje w biurze). Niestety farba drukarska może zaszkodzić śwince, może powodować uczulenia.

Idąc cmentarną aleją szukam Ciebie, mój przyjacielu.

swinkowski
Użytkownik
Świnki morskie: Filek
Kontaktowanie:

Postautor: swinkowski » 4 grudnia 2010, 16:18

Żwirek Pinio jst bardzo dobry. też go używałam, jednak to żwirek, więc kupuję tańszy żwirek Filuś. Taki sam , tylko tańszy. W końcu mówimy o czymś co ma pochłaniać mocz. :P

http://sims3zwierzaki.pl/index.php/pl/praca/2206 - kliknij "jestem za" przez 4 dni codziennie!

Sandi
Użytkownik
Świnki morskie: nie posiadam świnki.
Kontaktowanie:

Re: poslanie dry-bed?

Postautor: Sandi » 4 grudnia 2010, 19:36

Ja nie mam Dry-Beda ale wiem mniej więcej o nim od innych użytkowników. Ja tam mam trociny.

Ola [*] - będziemy pamiętać.

Sandi
Użytkownik
Świnki morskie: nie posiadam świnki.
Kontaktowanie:

Re: 1.Czy do klatki świnki można dać ZWYKŁĄ matę łazienkową?

Postautor: Sandi » 4 grudnia 2010, 19:38

No, Pyszasta...szczerze mówiąc, za dużo nie odpowiedziałaś. Nie potrzebnie odzywasz się, jak nie wiesz.

Ola [*] - będziemy pamiętać.

Awatar użytkownika
Sensibles
Zasłużony
Świnki morskie: Xsara [*], Funiek
Kontaktowanie:

Re: 1.Czy do klatki świnki można dać ZWYKŁĄ matę łazienkową?

Postautor: Sensibles » 4 grudnia 2010, 19:49

martucha226 pisze:1.Czy do klatki świnki (morskiej oczywiście) można dać ZWYKŁĄ matę łazienkowa ?
2.Czy trzeba dry - bed ?
3.Co pod to włożyć?
4. Czy mogą być trociny (wiórki) ?
5. I wg. za ile (zł) kupiliście klatkę do chrumka ? :D

1. Tak, sama daję śwince matę ;) Jednak nie samą matę łazienkową, ale pod spód sypię żwirek Pinio-idealne połączenie.
2. Nie :)
3. Najlepszy żwirek Pinio.
4. Mogą, ale wtedy mata łazienkowa nie spełnia swojej funkcji tak jak powinna :)
5. To chyba nie jest na temat :D Ja zapłaciłam 100 zł- przepłaciłam, ale nie orientowałam się wtedy w cenach.

Idąc cmentarną aleją szukam Ciebie, mój przyjacielu.

Świnkulek
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: poslanie dry-bed?

Postautor: Świnkulek » 5 grudnia 2010, 11:32

Ja miałam Dry-Beda, a pod spodem trociny i było ok. Jak świnka była na wybiegu to po prostu brałam matę i bobki strzepywałam nad śmietnikiem.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Sprzątanie i podłoża”