WstępŚwince pazurki bardzo szybko rosną i wiemy też,że systematycznie trzeba je odbcinać.Nie jest to łatwe,wystarczy,że choć troszeczkę przetniemy "linię" gdzie zaczyna się nerw i będzie jeden wielki ból dla świnki.Jeżeli świnka się ciągle wierci i kręci to można ją choć przez chwilę zająć jedzeniem.Jeżeli nie pomoże to najlepiej się wybrać do weta...Wet. powinien wziąśc za obcięcie pazurków jakieś 5-10 zł.To zależy od weterynarza do jakiego chodzimy.Jeżeli częściej się u niego znajdujemy to może i też za darmo obciąć naszej śwince pazurki.
Jak zaobserwowac czy pazurki świnki są długie?To bardzo proste.Śwince zazwyczaj się zawijają pazurki,gdy są już na tyle długie aby je obciąć.

Jak widzicie pazury tej świnki są nieco pozawijane.Dlatego też koniecznie musimy je obciąć,ponieważ świnka przy chodzeniu odczuwa ból,które sprawiają zbyt długie pazurki.
Czym obciąć?Najlepiej specjalnymi nożyczkami do obcinania pazurków.Kosztują do 10 zł i powinny być w każdym dobrym sklepie zoologicznym

Jak je obciąć ?Najlepiej trzymać świnkę na kolanach.Przygotować dla niej pożywienie,aby się czymś zajęła,a my spokojnie obcinamy jej pazurki.Robimy to delikatnie,żeby nie najechać na jej nerwy jak już pisałam.Bardzo niebiezpieczne jest obcięcie nerwu świnki morskiej.Należy jak najszybciej udać się do weterynarza.
To wszystko i mam nadzieję,że się mój tekst bardzo przyda (pisałam go własnoręcznie).Najlepiej jakby,któryś z moderatorów podpiął ten temat