Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Budowa własnej klatki

Instrukcje i pytania jak własnoręcznie wykonać akcesoria dla świnek morskich.
Awatar użytkownika
Sensibles
Zasłużony
Świnki morskie: Xsara [*], Funiek
Kontaktowanie:

Re: Własnoręcznie zrobiona klatka

Postautor: Sensibles » 19 grudnia 2010, 18:01

Klatkę jako tako mam, tzn. mam troszkę za małą...nie okrzyczcie mnie teraz, ale moja klata ma wymiary 60x30 - czyli mniej niż minimum dla chomika. Jednak codziennie świnka ma wybiegi nawet po 3 godziny, staram się jak mogę. Zamówiłam część materiałów, w następnym tygodniu (przed świętami) będą. I przed świętami najprawdopodobniej wykonam klatkę. Szybciej już nie potrafię, bo nie mogę zapomnieć , że chodzę do szkoły itd.

Chochlik - trzy ścianki będą z drewna, a frontowa z grubego plastiku albo szkła. Jakbyś czytał/czytała temat, to byś wiedział/wiedziała.

Idąc cmentarną aleją szukam Ciebie, mój przyjacielu.

Awatar użytkownika

Sandi
Użytkownik
Świnki morskie: nie posiadam świnki.
Kontaktowanie:

Postautor: Sandi » 19 grudnia 2010, 18:13

Nikt Cię nie okrzyczy-ważne, że się starasz, że świnka tak czy owak niedługo dostanie nową klatkę, to jest ważne.
No i racja, nie wolno zapominać o szkole, gimnazjum to już nie zerówka.

Ola [*] - będziemy pamiętać.

Awatar użytkownika
NiCiA
Użytkownik
Świnki morskie: Philipek i Kajtuś
Kontaktowanie:

Postautor: NiCiA » 19 grudnia 2010, 18:25

Klatka Philipa ma 82 cm.Ale powiedziałam,że to nic pewnego.Na 100 % zrobię wybieg,ale klatka...Sama nie wiem.Szczerze powiedziwaszy to nielubię zbytnio samoróbek...No chyba,że musi być na prawdę wygodna dla świnki.Bo niektóre to tylko ładnie wyglądają,ale nie jest komfortowa.

Awatar użytkownika
Chochlik
Użytkownik
Świnki morskie: Bella
Edward[*]
Kontaktowanie:

Postautor: Chochlik » 19 grudnia 2010, 18:29

Widocznie przeoczyłam. Ale wydaje mi się, że sprzatanie może byc uciążliwe. Ja mam drewniane terrarium z szybą na przodzie u żółwia. I nie wymaga ono tak częstego sprzątania. Jednak sama nie dam rady (nie robię tego) wziąść do zsypu i wyrzucić nieczystości. Zastanawiam sie czy przy tak częstym czyszczeniu jakie potrzebuje świnek nie będzie to uciażliwe. A i 3+1 plastik to też tak jakby coś w rodzaju akwarium. To będzie wysokie(tak mi się wydaje) aby świnek nie wyskoczył.

Jeśli ktoś nie umie uszanować zwierząt znaczy to, że nie zasługuje na miano człowieka...

Sandi
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Sandi » 19 grudnia 2010, 18:32

Moim zdaniem to w ogóle bez sensu robić samemu klatkę, skoro można pojechać do sklepu zoologicznego i kupić, nawet tą minimalnych rozmiarów, ale z co najmniej 3 godzinnym wybiegiem. Wyjątkiem są osoby mieszkające na wsi, wtedy zrobienie samemu klatki jest raczej konieczne. Tanie klatki można z łatwością znaleźć przez internet.Ja swoją kupiłam praktycznie za grosze.
Własnoręczne klatki nadają się bardziej w lato, na ogródek, żeby świnka mogła pojeść świeżą trawkę i żeby nie uciekła. No ale wymieniłam powód o ludziach na wsi.
Jeśli ktoś wymiguje się, że nie ma pieniędzy na klatkę, więc robi sam, to powiem szczerze, że zrobienie własnoręcznej klatki wynosi znacznie więcej i pieniędzy i czasu. A to skombinować deski i kuwetę, co najczęściej kosztuje, wszystko zamontować, gwoździe itd.

Awatar użytkownika
NiCiA
Użytkownik
Świnki morskie: Philipek i Kajtuś
Kontaktowanie:

Postautor: NiCiA » 19 grudnia 2010, 18:38

No właśnie.I to też dla mnie nie ma sensu robić klatkę,jak można zrobić wybieg.W końcu 80 cm z całodobowym wybiegiem + lato w ogrodzie jest chyba lepiej mieć niż 60 czy 70 cm,prawda ? :) W czasie lata to Philipek spędza czas na ogrodzie,zajada się pyszną trawką,a ja go muszę pilnować.Dlatego też lepiej jakby zrobiła wybieg niż klatkę.Mam dużo miejsca,ale jednak zdałam sobie sprawę z tego,że Philip nie ma wcale małej klatki jak to się wydaje.Czytałam,że jak osoby miały samoróbki to zamiast w miarę NORMALNEGO podłoża był... gumolit :zdziwiony: Tak,zwykły gumolit,taki po jakim chodzą LUDZIE.To już chyba przesada.Przecież to dla świnek jest na pewno nie wygodne,ślizgają się po tym itd.
No i właśnie.Sprzątanie.Trudno będzie takie coś wsadzić do wanny czy prysznica.Do tego jakby klatka była wykonana z drewna to...Nie wyobrażam sobie chyba tego :zdezorientowany:

Awatar użytkownika
Sensibles
Zasłużony
Świnki morskie: Xsara [*], Funiek
Kontaktowanie:

Postautor: Sensibles » 19 grudnia 2010, 20:09

A ja sobie wyobrażam, i to bardzo dobrze. Co do wielkości klatki - moja klatka będzie miała 60x80, bo ta, którą teraz mam jest za mała. Jest za mała dla chomika, to co tu mówić o śwince.
Mieszkam na wsi, ale do sklepu mam około 20 km. Jakoś daję radę, ponieważ posiadam samochód. Co do sprzątania - klatki nie będę miała potrzeby myć, za często. Może jakbym planowała rozmnażać świnki (czego nie zrobię!) i bym musiała dezynfekować klatkę wrzątkiem, to może byłoby to uciążliwe.
Moja świnka wybieg ma, nawet sporu - 3 metry na 2, a więc nie sądzę, żeby było to za mało, żeby się wybiegała. Ale o wybiegach w innym temacie.
Na podłoże nie zamierzam gumolitu dawać, tylko drewno. Nie jakieś tam zapleśniałe drewno od babci Stasi ze stodoły, tylko czyste, dobre drewno/ Nie zamierzam robić tego z płyty gipsowej ani paneli.
Uważam, że własnoręcznie zrobiona klatka jest dobrym rozwiązaniem - szczególnie, kiedy mam świnkę w małej klatce. Żeby ograniczyć liczbę niepotrzebnych postów o treści:"Jak możesz trzymać świnkę w taj małej klatce?" to powtórzę - kupiłam świnkę, ponieważ facet kupował ją dla węża, dlatego w tak małej klatce. Zakup zaplanowany nie był, a więc klatka też malutka.

Idąc cmentarną aleją szukam Ciebie, mój przyjacielu.

Awatar użytkownika
Becia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Becia » 19 grudnia 2010, 20:26

Dobrze, że ocaliłaś życie świnki, to jest najważniejsze, a klatką się nie przejmuj, przecież dasz sobie radę. :)

Sandi
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Sandi » 20 grudnia 2010, 14:58

Ja nikogo nie potępiam za to, że ma ambicje i sam chce zrobić ową klatkę. Wyraziłam moją własną opinię na ten temat i nikt nie musi mnie słuchać i być po mojej stronie.Napisałam, jak ktoś mieszka na wsi, ma skąd wziąć materiały, między innymi DOBRE drewno, to niech sobie buduje klatkę, niech robi pięterka i inne rzeczy. Powtórzę- nie potępiam takich ludzi.

Awatar użytkownika
Dobrusia
Użytkownik
Świnki morskie: Madzia Tomek
Kontaktowanie:

Postautor: Dobrusia » 20 grudnia 2010, 18:26

ja sama zrobiłam :D

jej foty:
Załączniki
050.JPG