Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

siemka :D

Przywitaj się z innymi użytkownikami. Napisz coś o sobie i swoich zwierzakach.
xxadi27xx
Użytkownik
Kontaktowanie:

siemka :D

Postautor: xxadi27xx » 25 grudnia 2010, 19:50

Witam, jestem nowy na forum i mam na imię Adrian. Mam zamiar kupić sobie świnki morskie rozetki.
Dość długo nad tym myślałem i wymyśliłem, że muszę je mieć. Klatkę zrobię sam; będzie miała wymiary dł. ok. 100 i szer. ok 60. Co wy na to? Mam pytanie: Gdzie będzie lepiej kupić świnki morskie - w zoologu czy u hodowcy?
Ostatnio zmieniony 28 stycznia 2011, 21:28 przez Sensibles, łącznie zmieniany 7 razy.
Powód: Zdania oddzielaj znakami interpunkcyjnymi, zaczynaj je od wielkiej litery. Przed "że" stawiamy przecinek.

Awatar użytkownika

PannaM
Użytkownik
Świnki morskie: Draco
Kontaktowanie:

Re: siemka :D

Postautor: PannaM » 25 grudnia 2010, 19:57

Hej.
Najlepiej adoptować świnki z caviarnii, albo kupić u hodowcy. Zastanów się nad zakupem klatki - może wyjdzie taniej niż jej własnoręczne wykonanie.
Ostatnio zmieniony 25 grudnia 2010, 22:45 przez PannaM, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Sensibles
Zasłużony
Świnki morskie: Xsara [*], Funiek
Kontaktowanie:

Postautor: Sensibles » 25 grudnia 2010, 22:29

PannaM - przede wszystkim to nie caviarnia.pl, bo wejdź sobie i zobacz - to strona jakiejś restauracji, tylko http://www.swinkimorskie.eu/forum .

A odpowiadając na pytanie Adriana:
Najlepiej jest adoptować świnki. Dajesz im nowy, kochający dom, którego wiele świnek niestety nie doczekało się w swoim życiu. Oczywiście od razu bierz dwie świnki tej samej płci (wyjątkiem są wykastrowane samce, które oczywiście można trzymać z samiczkami). Poza tym nikt na caviarnii nie da ci świnki samej, do ciebie - chyba, że jest aspołeczna.

A jeśli chodzi o klatkę - taniej wyjdzie kupić klatkę w zoologicznym, bo teraz sama zabrałam się za budowę klatki i koszt płyt, listewek, kątowników i tego wszystkiego to ponad 150 zł - kupione w Castoramie. A więc nie radzę robić klatki samodzielnie, chyba że nie masz innego wyjścia.

Idąc cmentarną aleją szukam Ciebie, mój przyjacielu.

PannaM
Użytkownik
Świnki morskie: Draco
Kontaktowanie:

Postautor: PannaM » 25 grudnia 2010, 22:45

W takim razie przepraszam za wprowadzenie w błąd. Pokićkało mi się. Oczywiście Misiu masz rację. :)

Awatar użytkownika
NiCiA
Użytkownik
Świnki morskie: Philipek i Kajtuś
Kontaktowanie:

Postautor: NiCiA » 26 grudnia 2010, 10:21

Najlepiej kupić u hodowcy gdzie świnki będą przedewszystkim ZDROWE I BEZ ŻADNYCH WAD GENETYCZNYCH :) Adoptować też można,to już Twój wybór.Z adopcją jest nieco problemów,ale dla chcącego nic trudnego ;) W każdym bądź razie nawet jeśli w zoologu będzie piękna świneczka-NIE KUPUJ JEJ! Przecież równie dobrze możesz dać dom innej ZDROWEJ śwince ;)
A tak ogółem to Witam! :)

Sandi
Użytkownik
Świnki morskie: nie posiadam świnki.
Kontaktowanie:

Postautor: Sandi » 26 grudnia 2010, 11:27

Śwince z adopcji jest ciężko. Nie ma stałego opiekuna, jej dom to schronisko lub tymczasowe mieszkanko. Świnki są tam po wykluczeniu ciąży, zdrowe,pełne życia i radosne. Gdy trafi tam chora świnka, jest natychmiast leczona, nie to co w zoologicznym. Lepiej podpisać papiery adopcyjne i trochę się "namęczyć" przy adopcji, niż wydawać pieniądze na (najczęściej) chorą świnkę z zoologicznego.

Ola [*] - będziemy pamiętać.

Awatar użytkownika
UKRAJNA
Użytkownik
Świnki morskie: tośa i lola;)
Kontaktowanie:

Postautor: UKRAJNA » 26 grudnia 2010, 13:19

Lepiej kupić u hodowcy bo jeśli świnka ma wadę(tak jak napisała NICIA)to zdechnię a Adrian potem będzie płakał za świnką że mu zmarła :(

pomyśl że jesteś małą bez bronną istotą.Co wtedy robisz?
nic bo nic nie możesz...........

Sandi
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Sandi » 26 grudnia 2010, 14:40

Świnka z adopcji ma niby wady genetyczne ? Owszem, czasem ratują świnki z pseudo hodowli, niektóre mają wtedy wady genetyczne, ale wtedy wszystko to jest napisane w danych świnki i musimy podjąć decyzję, czy chcemy zaopiekować się taką świnką. Chcesz świnkę z hodowli ? Proszę bardzo. Pamiętaj, że są one drogie, a zamiast tego mógłbyś dać dom biednej śwince.

Awatar użytkownika
Chochlik
Użytkownik
Świnki morskie: Bella
Edward[*]
Kontaktowanie:

Postautor: Chochlik » 26 grudnia 2010, 14:45

Swinka z adopcji jest zdrowa, przebadana i wiesz o niej wszystka, a na pewno więcje niż gdy kupujesz świnke w sklepie.. Wiesz czy toleruje inne prosiaczki czy nie. gdy coś jest nie tak dowiesz się o tym. A nie jak w sklepie po fakcie.

Jeśli ktoś nie umie uszanować zwierząt znaczy to, że nie zasługuje na miano człowieka...

Sandi
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Sandi » 26 grudnia 2010, 14:46

Chochlik- niektóre świnki do adopcji też mają wady genetyczne, gdyż mogą być ratowane z różnych pseudo hodowli.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Powitania”