Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Skracanie się sierści

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Anonymous

Skracanie się sierści

Postautor: Anonymous » 21 grudnia 2010, 9:35

Mam dziwny problem z moimi świniakami. Otóż mam jedną, już dość wiekową świnkę, która zasadniczo była długowłosa i drugą kupioną w zoologicznym w wakacje, która była pomieszaniem rozetki, z elemetami długimi i częściowo jakby falowanymi :). No i od jakiegoś miesiąca zauważyłam, że najpierw tej starszej zaczęły znikać te długie włosy. Ale nie to że łysiała tylko wygląda to jakby ją ktoś na jeżyka przystrzygł. Teraz ta młodsza też zaczyna tracić dłuższą sierść. Co to może być??? DOdam, że tej starszej to ja sama nieraz skracalam trochę sierść i zawsze zarastała z powrotem...

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
NiCiA
Użytkownik
Świnki morskie: Philipek i Kajtuś
Kontaktowanie:

Re: Skracanie się sierści

Postautor: NiCiA » 30 grudnia 2010, 20:41

Z tego co widzę,masz więcej świnek niż jedną , prawda ? Można się zorientować zaraz po pierwszym zdaniu :)
Świnki mogły się o coś pokłócić.Doszło do jakiejś walki,której na przykład nie widziałaś.
Byc może Twoje świnki mają jakiś problem ze skórą i im włosy wypadają ? Opcji jest bardzo dużo.Najlepszym sposobem będzie wybranie się do weterynarza. ;)

Ale nie można też przejmować się od razu tym,że nasz świniak traci parę włosów.U niektórych prośków to normalne.Mój jest Rozetką i często wypadają mu włosy.

Martex
Użytkownik
Świnki morskie: Miki i Lukas
Kontaktowanie:

Postautor: Martex » 31 grudnia 2010, 17:02

Mój też jest rozetką i też mu często wypadają włoski, czasem myślę że linieje. Jest czarny, więc trochę to widać. Na zdjęciach wychodzi jakby był siwy ....

Ale niestety nie wiem jak Ci pomóc... Jak mówiła NiCiA , idź do weterynarza, tak będzie najlepiej .

Sandi
Użytkownik
Świnki morskie: nie posiadam świnki.
Kontaktowanie:

Postautor: Sandi » 1 stycznia 2011, 14:21

Wypadanie sierści może być skutkiem linienia albo nieodpowiednią dietą, na przykład za mało warzyw lub niezbędnej witaminy C. Udaj się ze świnką do weterynarza.

Ola [*] - będziemy pamiętać.