NiCiA - najlepiej dokupować młodszego kolegę/młodszą koleżankę. Philip jest już dłużej w nowym miejscu i to najprawdopodobniej on będzie wyżej w hierarchii. Jeśli jednak dokupiłabyś towarzysza starszego, mogłoby być jeszcze gorzej - Philip broniłby swojego terytorium, a te starszy świnek próbowałby zawładnąć nad Philipem - byłby problem.
3 miesiące czasami może być za dużo. U mnie w tym wieku Xerox już próbował dominować Speediego. Oczywiście wszystko zależy od świnki i jej charakteru. U mnie idealne było łączenie dorosłego samca i miesięcznego maluszka.
Z łączeniem dorosłego i młodziaka (ok miesięcznego) nie powinno być problemu. Ja łączyłam 5letniego samca z miesięcznym i zero konfliktu. Wręcz starszy we wszystkim ustępował młodziakowi
No tak,wtedy był by problem.Znalazłam już idelanego świniaczka,który ma 3 miesiące właśnie - więc jest młodszy od Philipka Miejmy nadzieję,że Philip mu nie zrobi krzywdy i bez problemu go zaakceptuje!
Jak myślicie ? Ile takie ustalanie hierachii może trwać ? Nie chcę żeby młodszy samczyk siedział kilka tygodni w mniejszej klatce.
To zależy od charakteru świnek. Zazwyczaj młode świneczki nie podskakują do starszych, ale zdarzają się wyjątki U mnie tylko pierwsza noc była taka dzika, trochę się musieli chłopaki zapoznać i pogonili się po klatce (tzn Xerox uciekał a Speedy powolnym krokiem podążał za nim), potem juz spali w jednej norce
Sandi - przecież to normalne. Niech się gryzą, kopią i drapią. Jednak jeśli poleje się krew - wiesz co zrobić. Nie zapobiegniesz naturalnemu procesowi ustalania hierarchii.