Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Vitapol

Zbiór opinii na temat karm oraz ich producentów.
Awatar użytkownika
Sensibles
Zasłużony
Świnki morskie: Xsara [*], Funiek
Kontaktowanie:

Re: Vitapol

Postautor: Sensibles » 26 stycznia 2011, 22:21

Według mnie zamiast tych ziółek możesz kupić ziółka HP lub HF. Wydaje mi się, że są lepsze jakościowo, a cenowo podobnie. Ja akurat mam u siebie HP Zioła uzupełniające dla świnek morskich i skład jest taki:
ziele: owsa, lucerny, dziurawca, jeżówki, szałwi, rutwicy, tymianku, majeranku; kwiat lipy i dzikiej róży
Analiza: białko 11,3 % - więcej niż Vitapol, prawie 2x więcej; tłuszcz - 2,6% - podobnie do Vitapolu; włókno - 15,9% - ponad dwa razy więcej od Vitapolu; popiół - 6,1% - więcej niż Vitapol.
Analizując składniki ziółek można dostrzec, że HP jest lepsze od Vitapolu. A więc wniosek jest jeden - zamiast śmieci kup coś porządnego, niekoniecznie za wyższą cenę.
P.S. W "normalnych" sklepach zoologicznych (w normalnych cenach) ceny ziółek HP to 3.20-3.60. Nie wiem jak jest z Vitapolem. Wydaje mi się, że podobnie, ale to trzeba by sprawdzić.

Idąc cmentarną aleją szukam Ciebie, mój przyjacielu.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Damian_1
Użytkownik
Świnki morskie: Bamako
Kontaktowanie:

Postautor: Damian_1 » 26 stycznia 2011, 22:31

Ja kupiłem za 2zł, ale zobaczę czy są inne, bo zauważyłem że w moim sklepie zoologicznym wszystko wciskają z vitapola :evil:
Czyli będę szukał ziółek Herbal Pets, a co to HF?

Sandi
Użytkownik
Świnki morskie: nie posiadam świnki.
Kontaktowanie:

Postautor: Sandi » 27 stycznia 2011, 10:17

HF to w skrócie Herbal Farm :)

Ola [*] - będziemy pamiętać.

Awatar użytkownika
Damian_1
Użytkownik
Świnki morskie: Bamako
Kontaktowanie:

Postautor: Damian_1 » 27 stycznia 2011, 13:24

Aha ok, nie wiedziałem.

Awatar użytkownika
lilus
Użytkownik
Świnki morskie: Teddy i Rudi <3
Kontaktowanie:

Postautor: lilus » 4 lutego 2011, 19:30

Ja nie polecam tej karmy. Gdy dawałam ją prośkom wyjadały tylko takie coś płaskiego zielonego ;) Resztą gardziły. 8-) Ta karma jest taka jak dla ludzi hamburgery itp. Polecam wyroby firmy Vitakraft, Versele laga.

Awatar użytkownika
ginegol
Użytkownik
Świnki morskie: Bolesław i Emilcia [*]
Kontaktowanie:

Postautor: ginegol » 7 lutego 2011, 15:23

Ja nie lubię Vitapola. To najgorsza firma z jakiej kupowałam jedzenie i nie tylko. W sianku roiło się od wszołów, a moja koleżanka miała szczypawicę, albo karalucha. Z kolbami nie miałam złych doświadczeń (na szczęście), a w jedzeniu moja kuzynka miała jakieś robaki przez które zmarnowali ok.35zł. U mnie w zoologu sprzedają Vitapol (naj tańszy (wcale się nie dziwię)), Verse Lagę - Cavie Naturę i karmę na wagę. Vitapol kupowałam kiedyś kiedy nie widziałam Verse Lagi. jak dla mnie to ci ludzie którzy to robią nie znają się na świnkach morskich, np. dają nie obrane ziarna słonecznika i dyni, albo dają dużo ziaren (załóżmy) pszenicy, a świnki wcale nie muszą jeść jej aż tak dużo. Pszenica to prawie cała karma z tej firmy. Teraz nawet nie chcę patrzeć na Vitapol. :evil:

P.S. U mnie nie w zoologu (najbliższym) nie sprzedają Vitakrafta (żałuję (bardzo))
Ostatnio zmieniony 7 lutego 2011, 15:27 przez ginegol, łącznie zmieniany 1 raz.

Bolesław <333
Bonus <333
Cyntia <333
Emilcia [*] <333
Ginuś <333
Gutka <333

Martex
Użytkownik
Świnki morskie: Miki i Lukas
Kontaktowanie:

Postautor: Martex » 7 lutego 2011, 15:25

Naprawdę?

Ja jeszcze nigdy nie doświadczyłam czegoś takiego...

Moim zdaniem Vitapol to najlepsza firma... No i jeszcze Cavia Natura.

Sandi
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Sandi » 7 lutego 2011, 16:36

Pisze się Cavia Nature, to jest raz, a dwa, firma zwie się Versele-Laga.
Vitapol to jedna z gorszych firm, ale cóż poradzić, moja świnka innych karm nie lubi.

Sandi
Użytkownik
Kontaktowanie:

Lepsza odmiana Vitapolu?

Postautor: Sandi » 7 lutego 2011, 16:43

Wczoraj moja mama była na zakupach i przy okazji skoczyła do zoologicznego. Gdy wróciła, podała mi karmę Vitapol. Opakowanie jest koloru brązowo zielonego, nie jest kartonowe, tylko z tworzywa sztucznego. Obok nazwy "Karma dla świnki morskiej" widnieje napis "Witamina C",którego wcześniej nie było. Mało tego, bardzo zainteresował mnie skład:
-Ziarno zbóż i produkty zbożowe-65% (to mało jak na Vitapol, wcześniej było 82%!),
-Warzywa-15%,
-Mieszanka paszowa uzupełniająca granulowana-11%,
-Produkty piekarnicze-4%,
-Nasiona oleiste-3%,
-Inne rośliny-2%.
Gdy wsypałam Nadii karmę do miski, kilka godzin później, w misce nic nie było! Przejrzałam całą klatkę-pusto. Nadia wszystko zjadła!Karma wygląda bardzo dobrze, ślicznie pachnie, kosztowała 6.00 za 400 gram. Postanowiłam, że będę kupywała TYLKO ten Vitapol.
Co o nim sądzicie?
Ostatnio zmieniony 7 lutego 2011, 19:50 przez Sensibles, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Połączyłam tematy.

Awatar użytkownika
Sensibles
Zasłużony
Świnki morskie: Xsara [*], Funiek
Kontaktowanie:

Re: Lepsza odmiana Vitapolu?

Postautor: Sensibles » 7 lutego 2011, 16:45

Była już o tym mowa wcześniej - Vitapol idzie w dobrą stronę. 65% to nadal za dużo, ale jednak jakiś krok ku ideałowi jest.
Pisałaś i przy "starej" odmianie Vitapolu, że Nadii to smakuje, a więc rewelacji nie ma.

Ja jednak na Twoim miejscu mieszałabym tę karmę z inną dobrą jakąś, np. Vitakraft czy Versele-Laga, Beaphar. I według mnie powinnaś najpierw zainwestować w porządne żywienie świnki, a później kupować rasowe świnki.

Idąc cmentarną aleją szukam Ciebie, mój przyjacielu.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Karmy”