Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Gałązki

Dział poświęcony prawidłowej diecie świnek morskich.
Awatar użytkownika
Moncia
Zasłużony
Świnki morskie: Filip
Kontaktowanie:

Postautor: Moncia » 29 grudnia 2006, 11:50

Nie podaje się ziemniaków śwince!

Obrazek

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Magda_Oska
Zasłużony
Świnki morskie: Izzy, Klara, Elvirka [*], Elias [*]; FRETKI: Bajzel[*] i Chandramukhi
Kontaktowanie:

Postautor: Magda_Oska » 29 grudnia 2006, 14:04

[quote="Moncia"]Nie podaje się ziemniaków śwince![/quote]
Same sobie brały :D

Pozdrawiam:
Magda_Oska
Obrazek

Awatar użytkownika
Moncia
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: Moncia » 29 grudnia 2006, 17:57

[quote="Magda_Oska"][quote="Moncia"]Nie podaje się ziemniaków śwince![/quote]
Same sobie brały :D[/quote]

To jest bardzo nieodpowiedzialne :dry:
Czy wiesz, ze ziemniakami można otruć świnkę?
:down:

Obrazek

Awatar użytkownika
Magda_Oska
Zasłużony
Świnki morskie: Izzy, Klara, Elvirka [*], Elias [*]; FRETKI: Bajzel[*] i Chandramukhi
Kontaktowanie:

Postautor: Magda_Oska » 31 grudnia 2006, 10:58

Przecież nie dawałam im kilograma ziemniaków :) Poza tym tych świnek już nie ma, ale jak na "trute przeze mnie" świnki, to całkiem długo żyły :P Jak świnki biegają luzem po kuchni, to ciężko upilnować, czy siedzą w ziemniakach czy nie (szczególnie w nocy i pod nieobecność w domu). Potem tylko znajdowało się ślady zębów na skórce. Ale jeśli byłoby to trujące dla świnki, to chyba by tego nie jadła? czyż nie prawda? Chyba, że uważasz, że świnki nie są na tyle mądre :) Pozdrawiam

Pozdrawiam:
Magda_Oska
Obrazek

Awatar użytkownika
Moncia
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: Moncia » 1 stycznia 2007, 13:33

Magda_Oska pisze:Jak świnki biegają luzem po kuchni, to ciężko upilnować, czy siedzą w ziemniakach czy nie (szczególnie w nocy i pod nieobecność w domu).

Podczas nieobecności w domu, świnka powinna być zamknięta :dry:

Magda_Oska pisze:Ale jeśli byłoby to trujące dla świnki, to chyba by tego nie jadła? czyż nie prawda?

Masz złe podejście do sprawy..
Ziemniaki są trujące, a jednak świnki je JADŁY.

pustula jeżeli ktoś podaje śwince trujące (dla niej) pożywienie to chyba powinno się o tym rozmawiać...

Moncia, tak powinno się o tym porozmawiać, ale myślę że wypadałoby założyć nowy temat. Ułatwia to życie innym użytkownikom, a temat w którym rozmawia się na 100 rożnych spraw raczej nie ma sensu//pustula

Dodano:
Temat wydzielony

Dodano:

No to proszę to rozdzielić na dwa tematy.

Obrazek

Awatar użytkownika
Magda_Oska
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: Magda_Oska » 2 stycznia 2007, 15:57

Moncia pisze:Podczas nieobecności w domu, świnka powinna być zamknięta :dry:

Dlaczego mają byc zamknięte? Krzywda im sie nie działa, poza tym nie miały jako takiej klatki. Więc mogły sobie w każdej chwili pobiegać po mieszkaniu. Czy coś w tym złego? A może lepiej jakby siedziały cały czas w klatce?? Zamykajmy też dzieci w domach, bo jedzenie w fast foodach też jest niezdrowe i trujące.

Moncia pisze:Ziemniaki są trujące, a jednak świnki je JADŁY.

Dobra, to spytam inaczej... dlaczego uważasz, że ziemniaki są trujące? Możesz mnie oświecić?

Ziemniaki zawierają m. in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoten, witaminy: K, B1, B2, B6, C; biotynę, fruktozę, sacharozę, skrobię, kwasy: nikotynowy i pantotenowy.

Co tu jest trującego?

Moncia pisze:pustula jeżeli ktoś podaje śwince trujące (dla niej) pożywienie to chyba powinno się o tym rozmawiać...

Przepraszam bardzo, ale czy umiesz czytać ze zrozumieniem? Napiszę to drukowanymi literami: JA NIE PODAJĘ ŚWINKOM ZIEMNIAKÓW! Dotarło? Parę razy zdarzyło się, że zjadły odrobinkę ziemniaka (które same ukradły), ale nie wpłynęło to na nie w żaden sposób.
Dobra, nie chce mi się na ten temat gadac, bo ty masz swoje zdanie i ja mam swoje zdanie, a nie chcę się kłócić!

Pozdrawiam:
Magda_Oska
Obrazek

Śliwa
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Śliwa » 6 stycznia 2007, 19:37

tutaj jest naukowo opisane, dlaczego surowych ziemniaków nie powinno sie podawać żadnym zwierzętom, zresztą człowik tez nie powinien jeść surowych ziemniaków bo może od nich dostać gorączki...
żadnych zwierzat gospodarskich tez nie karmi sie surowymi ziemniakami, najwyżej gotowanymi.

Ewunia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Kapusta pekinska

Postautor: Ewunia » 7 stycznia 2007, 18:29

W jakich ilosciach można podawac kapuste pekinską dla swinek morskich ?
Bo moje ją bardzo lubią.

RsQ
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: RsQ » 7 stycznia 2007, 18:32

Najlepiej w żadnych, ale jak już to tylko bardzo malutko

Moje gg: 1844697

Awatar użytkownika
Ewcia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Ewcia » 7 stycznia 2007, 19:57

Nie wszystko co dobre, musi być zdrowe :P Kapusta w dużych ilościach może świnkom mocno zaszkodzić. Moje dostawały kiedyś po malutkim listku każda i to bardzo rzadko.

Obrazek

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Żywienie”