Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

dyskusja o swinkach rasowych i nie rasowych

Dyskusje o przeróżnych rasach świnek morskich z całego świata.
Awatar użytkownika
NiCiA
Użytkownik
Świnki morskie: Philipek i Kajtuś
Kontaktowanie:

Re: Rasowa rozetka hodowla

Postautor: NiCiA » 15 lutego 2011, 18:55

Ciocia powiedziała,że nie wie nic na ten temat - ona tylko hoduje rasy Shletie,Peruwianki,Crestety oraz Coronety.Ma kilka Rozetek,ale nie wiem czy z rodowodem.
Wg mnie mozesz baardzo długo szukać.Ja także szukałam Rozetki i znalazłam na ogłoszeniu.Ojciec mojego Philipa to Peruwianka (posiada chyba rod.) a matka to czysta Rozetka i Philip jest po matce.

Olilko mieszkasz w PL ?

Awatar użytkownika

Olilka09
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Olilka09 » 16 lutego 2011, 12:02

dziekuje ze sprawdzilaś, szkoda ze ciocia sie nie orientuje ale juz sie pogodzilam z tym ze znalezienie wymarzonej swinki zajmie mi duzo czasu, marzy mi sie rozetka bialo zlota, kremowo czekoladowa albo tri kolor w tych odcieniach, z ciemnymi oczami :) Widziałam sheltie w tych kolorach i byla przepiekna :)

tak mieszkam w Polsce

Sandi
Użytkownik
Świnki morskie: nie posiadam świnki.
Kontaktowanie:

Postautor: Sandi » 16 lutego 2011, 12:59

A czy chciałabyś jeździć na wystawy?
Jeśli nie, to rodowód właściwie nie ma znaczenia ;)
Np. do adopcji jest dużo Tricolorków i nie tylko, od wyboru do koloru.

Ola [*] - będziemy pamiętać.

Olilka09
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Olilka09 » 16 lutego 2011, 14:22

Co do wystaw to chętnie bym pojezdziła, ale zależy mi na rozetce z rodowodem z tego wzgledu ze nie chciałabym zeby jak urośnie zamieniła sie w świnke długowłosą a słyszałam ze zdarzaja sie takie sytuacje.
Na samym poczatku chciałam kupic w sklepie zoologicznym ale jak troche poczytałam to stwierdziłam ze jednak wole z papierkami.
na razie znalazłam sliczna klatke, najwyżej troche sobie pusta postoi zanim znajde swojego wymażonego świniaczka :( i zamówilam ksiązki w empiku o świnkach zeby wzbogacić swoja wiedze:)

Awatar użytkownika
Becia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Becia » 16 lutego 2011, 15:02

Ja właśnie kupiłam kiedyś świnkę (Emil), na akwarium w sklepie pisało że to Rozetka, po jakimś czasie sierść jej tak urosła że teraz nie wiem, czy to w ogóle jest jakaś rasa. No to życzę udanego zakupu, jak będziesz mieć już swoją wymarzoną świnkę w domu, to wstaw koniecznie zdjęcia. :D

Olilka09
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Olilka09 » 16 lutego 2011, 17:14

Beciu, wlasnie czytałam kilka opini podobnych do twojej, dlatego właśnie szukam hodowli, juz mi kilka wpadło w oko ale na razie nie widziałam świnki w tych kolorach ktore szukam, ale jak tylko wróce z pracy to zaczynam dalej przekopywac internet, dobija mnie tylko przeszukiwanie stron zagranicznych bo o ile na czeskich coś jeszcze rozumiem to w przypadku niemieckich hodowli wymiękam :shock:
Jak juz znajde swoja wymazona swinke to napewno zamieszcze zdjecie :)

Awatar użytkownika
NiCiA
Użytkownik
Świnki morskie: Philipek i Kajtuś
Kontaktowanie:

Postautor: NiCiA » 17 lutego 2011, 16:27

Olilko,ale żeby jeździć na Wystawy musisz być w klubie CCP lub mieć zarejestrowaną hodowlę świenk morskich.
A nawet jeśli to wątpię żeby Cię wpuścili z Rozetką (nawet rodowodową)

21 lutego przyjedzie do mnie śliczny rasowy samczyk i hodowczyni powiedziała,że będę mogła z nim jeździć na Wystawy,więc nie wiem...

Olilka09
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Olilka09 » 18 lutego 2011, 14:31

Niciu z tym to nie ma zadnego problemy jak sie sprowadza świnke z rodowodem, to później nalezy ja zarejstrowac w CCP pooplacać składki i mozna wystawiac, juz sobie wszytsko sprawdzilam na ich stronie. Zreszta zgodnie ze standardem obowiazujacym w Polsce mozna wystawiac rozetki rasowe z rodowodem, podejrzewam ze nikt nie wystawia dlatego ze sprowadzenie Rozetki to masakra sama świnka kosztuje ok 100-300 zl ale koszty transportu z niemiec sa dużo duzo wyższe i chyba w tym cały problem :( Ja sama bałabym sie jechac do Niemiec ze wzgledu na bariere językową a koszt transportu za 2 osoby jest jeszcze wyższy. Ale nadal licze ze mi sie uda w tym roku :D

Basia626
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: swinki morskie rozetki czy zwykle?

Postautor: Basia626 » 10 marca 2011, 21:33

Ja tez planuje kupić swinke! i tez zastanawiam sie nad rozetka i zwykla. mam sentyment do rozetek (znam juz kilka i sa sweeet!) ale zwykle tez bardzo mi sie podobaja :hmmm

filipfill
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: świnka texel

Postautor: filipfill » 26 marca 2011, 17:57

rasa texel jest bardzo rzadka ,najlepiej kupić w specjalnych hodowlach.(jak by co nie lubię tej rasy).

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Rasy i hodowle”