Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Połamane zęby

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
gość

Połamane zęby

Postautor: gość » 20 lutego 2011, 20:25

Witam.
Mam problem, mojej śwince złamał się jeden górny ząb!
Nie wiem czemu, dawałam jej gałązki i czasem kawałek chleba z nasionami. Świnka normalnie je ale boje się. Co robić?!

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
NiCiA
Użytkownik
Świnki morskie: Philipek i Kajtuś
Kontaktowanie:

Re: jeden złamany ząb

Postautor: NiCiA » 20 lutego 2011, 20:34

Podawaj śwince większą witaminę C.Po jakimś czasie powinnien ten ząbek jej odrosnąć ;)

Gość

Postautor: Gość » 20 lutego 2011, 20:36

a co do witaminy c.. to jak ją podawać, zn ile kropel?

Awatar użytkownika
Agus2011
Użytkownik
Świnki morskie: Dami
Kontaktowanie:

Postautor: Agus2011 » 20 lutego 2011, 22:38

Śwince spokojnie odrośnie ząbek ,a kropli dawaj tyle co zawsze

Za TM:
Łatka [*]
Kędziorka [*]
Pusia [*]
...
Mój największy skarb Dami...

Martex
Użytkownik
Świnki morskie: Miki i Lukas
Kontaktowanie:

Postautor: Martex » 21 lutego 2011, 9:28

Mojemu Lukasowi też raz złamał się ząbek, ale potem szybko odrósł, więc nie ma się czym przejmować ;)

Michalina1007

Postautor: Michalina1007 » 21 lutego 2011, 17:08

Agus2011 pisze:Śwince spokojnie odrośnie ząbek ,a kropli dawaj tyle co zawsze

Agus2011 jemu chodziło o to ile ma dawać. Najwidoczniej dopiero kupi witaminke i pyta jak ma poawać śwince.

Jeśli chodzi o dawkę witaminki to zależy jaka. Ja kupiłam w aptece taką w płynie dla dzieci i podawałam ok 10 kropelek do poidełka z wodą (pojemność poidełka 140 ml) Jwśli kupisz w sklepie zoologicznym zapytaj ile podawać, lub sprawdź na opakowaniu.Co do złamanego zombka nie martw się szybko odrośnie :D

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 21 lutego 2011, 20:14

Witaminy nie podaje się do poidełka, bo utlenia się zanim świnka zdąży ją wypić. Powinno się podawać w strzykawce bezpośrednio do pyszczka, albo po prostu dawać śwince jedzenie z wysoką zawartością wit. C.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Lola1234

Postautor: Lola1234 » 21 lutego 2011, 20:29

vagina_denata pisze:Witaminy nie podaje się do poidełka, bo utlenia się zanim świnka zdąży ją wypić.

Moja świnka musiała mieć witaminę w poidełku ponieważ była za kwaśna do bezpośredniego podania.

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 22 lutego 2011, 1:41

Witamina C zawsze jest kwaśna, taka już jej natura, ale w poidełku trafia ją szlag, podawanie w ten sposób nie ma sensu. Jeżeli świnka nie lubi syntetycznej witaminy, to można poszukać pokarmów, które jej smakują, a które zawierają dużo wit. C np: owoce dzikiej róży, natak z pietruszki, koperek.
Mój Lucek też nie chce pić Cebionu, więc podaje mu codziennie kilka gałązek natki z pietruszki i jest ok.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

xyz

Postautor: xyz » 22 lutego 2011, 13:18

vagina_denata pisze:Witamina C zawsze jest kwaśna, taka już jej natura, ale w poidełku trafia ją szlag, podawanie w ten sposób nie ma sensu. Jeżeli świnka nie lubi syntetycznej witaminy, to można poszukać pokarmów, które jej smakują, a które zawierają dużo wit. C np: owoce dzikiej róży, natak z pietruszki, koperek.
Mój Lucek też nie chce pić Cebionu, więc podaje mu codziennie kilka gałązek natki z pietruszki i jest ok.

Nie wolno podawać codziennie natki ani koperku, ze względu na wysoką zawartość wapnia. Ze 2-3 razy w tym to max, inaczej świnka może nabawić się kamieni w pęcherzu

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Choroby i problemy”