damianek333 pisze:Moim zdaniem najlepiej kupić świnkę z hodowli chociaż nie każdy ma na to pieniądze..
Tutaj się z Tobą nie zgodzę,nie wszystkie świnki w hodowli kosztują po 150 zł.Cena zależy od pochodzenia świnki,umaszczenia i czy nadaje się na wystawę lub do dalszej hodowli.Świnka na kolanka kosztuje o dużo mniej,cena także zależy od rasy,ale przykładowo kupujemy świnkę długowłosą (z prostym włosem) na kolanka to zapłacimy za nią 60-100 zł.Nie więcej.Jeżeli ktoś chce kupić z zoologa - dobra,niech kupuje,ale potem wyda więcej na nią pieniędzy niż na świnkę z zarejestrowanej hodowli,ponieważ okaże się chora.Wg mnie najlepszą opcją jest adopcja,jednakże nie wszyscy mają czas na podpisanie umowy adopcyjnej.Zauważyłam,że coraz więcej osób kupuje z sklepu zoologicznego,co wg mnie nie jest dobrym rozwiązaniem.
Ja drugą świnkę chcę mieć Z ZAREJESTROWANEJ HODOWLI,zawsze marzyłam mieć rasową świnkę.mój Philip jest z niby hodowli,po prostu jednej Pani przypadkowo się rozmnożyły świnki (kupiła dwie samiczki,dokupiła trzecią...a ta trzecia rzecz jasna okazała się samczykiem i wiadomo...) więc szukała po jakimś czasie małym domów,ja wzięłam Philipka,ponieważ jest ślicznych kolorów i jest Rozetką.
Dodatkowo te sprawdzenia,nie wszystkim pewnie by się chciało oglądać sklepy zoologiczne,myślisz Sandi,że wszyscy przejmują się losem tych zwierząt?
No i jeszcze jedno - część tutaj osób na forum mówi,że ma świnkę Sheltie czy Coronet - jeśli nie ma rodowodu to jest zwykłym kundlem,mieszanką tej rasy.