Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Rodowody

Dyskusje o przeróżnych rasach świnek morskich z całego świata.
Awatar użytkownika
Trusia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Rodowody

Postautor: Trusia » 22 marca 2007, 17:25

Czy mółby mi ktos wytłumaczyć jak świnki otrzymuja rodowody. Czy jest jakiś zwiazek hodowców świnek morskich? I jesli funkcjonuje to w jakich miastach?
Od wielu lat hoduje dla własnej przyjemność świnki morskie, ale ostatnio zaczynam coraz częsciej myślec o rozmnażaniu ich. A że jestem typowa psiarą, to nigdy nie mnozyłabym zwierzątek bez papierów jesli moga one je uzyskać. Na razie hodowli myśle bardzo ogólnikowo, chce sie jak najwiecej dowiedzieć, a poza tym mam na razie dwa samczyki: rozetke i peruwianke, wiec powiekszenie gromadki musialabym naprawde dobrze przemyśleć. Jesli mówgłby mi ktoś powiedzieć jak to naprawde jest z tymi rasowymi świnkami, jakie są warunki dopuszczenia do rozrodu i jakie są mniej więcej ceny świnek rodowodowych byłabym wdzieczna.

Awatar użytkownika

LunCavia
Hodowca
Kontaktowanie:

Postautor: LunCavia » 22 marca 2007, 17:35

Od niedawna jest klub. Oto adres strony WWW
http://www.ccp.aplus.pl/
W Polsce rodowodu nie może otrzymać świnka z zewnątrz. Aby maluch miał rodowód rodzice muszą być rodowodowi i hodowla musi być zarejestrowana.
Co do cen to zależy od rasy, wartości hodowlanej, płci, umaszczenia, wartości wystawowej itp. Długo by wymieniać ;)
Ceny bywają bardzo zróżnicowane. Na moim przykładzie. Za peruwianki w Niemczech płaciłam ok. 25 euro. Z kolei za lunkarye nawet 90 euro, więc jest spora rozbieżność cenowa. Wszystko zależy od świnki.
Pozdrawiam, Monia

Obrazek

moherek
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: moherek » 23 marca 2007, 12:14

Tu podaję link do polskich hodowli (na stronie ccp.aplus.pl też są) można popatrzeć w dział na sprzedaż i zobaczyć ceny.
Warto też poprzeglądać rodowody prosiąt - widać ile pracy i wysiłku kosztowały hodowców świnki (importy z niemiec, kanady, czech, litwy, szwecji itp.)

Podstawą myślenia o rozpoczęciu hodowli rasowych prośków, jest według mnie, zapoznanie się ze standardem rasowych świnek i opisami ras - potem musimy przemyśleć czy stać nas na prowadzenie hodowli. Na swoim przykładzie powiem, że importowałam z niemiec 4 świnki - 2 są zdrowe, a dwie cały czas leczę. Na wymarzone prośki czekałam kilka miesięcy. Teraz czekam na miot w Słowacji i mam nadzieję że urodzi się świnka dla mnie.

http://cavia.pl/index.php?m=hodowcy

Obrazek

Awatar użytkownika
Endo
Użytkownik
Świnki morskie: Endo,King
Kontaktowanie:

Re: jak to jest z tymi rodowodami;)

Postautor: Endo » 4 stycznia 2011, 18:55

Pamiętaj ,że twoja hodowla musi być zarejestrowana w związku hodowcó ,aby otrzymać rodowud
Świnka ,żeby miała rodowud musi być rasowa ale jeśli pomieszasz np;Sheltie z Coronet to teżotrzeymasz rodowud. :zaglada:
Ostatnio zmieniony 28 stycznia 2011, 21:21 przez Sensibles, łącznie zmieniany 5 razy.
Powód: Nie odświeżaj tematu. Problem już dawno rozwiązany. Zamykam - jeśli ktoś będzie chciał, żeby odblokować - PW.

Świnki są jak małe dzieci trzeba dla nich dużo miłości i opieki.
Mój Endo i King są najszczęśliwszymi świnkami na świecie ;P

Awatar użytkownika
Verka
Użytkownik
Świnki morskie: Snowflake, Olivia -samiczki sheltie
Jerry - samiec gladkowlosy srebrny agouti, Twister - samiec sheltie, Guinness- samiec gladkowlosy Cuy,
TM: Crazy- samiec abbisynka
Kontaktowanie:

"Podrasowanie" świnek

Postautor: Verka » 10 marca 2011, 11:56

Tak mnie zastanawia czy swinkom kundelkom mozna zrobic dokumenty rasowe jesli spelniaja normy danej rasy.Wie ktos cos na ten temat?

Awatar użytkownika
Nefele
Użytkownik
Świnki morskie: Zulson
Kontaktowanie:

Re: "Podrasowanie" świnek

Postautor: Nefele » 10 marca 2011, 12:11

Podejrzewam, że nie. Rodowód świadczy o rasowym pochodzeniu zwierzęcia, czyli o tym, że matka i ojciec mieli rodowody i, przynajmniej w przypadku psów, status suka hodowlana i pies reproduktor, które uzyskuje się dopiero po odpowiednio wysokich wynikach na wystawach etc etc. Generalnie dość długi zawiły proces. Wydaje mi się, że samo podobieństwo, nawet gdyby wyglądała idealnie, nie wystarczy :). Ale nie jestem pewna, swoją drogą to bardzo ciekawe pytanie. Może ktoś wie coś więcej?

Obrazek

Awatar użytkownika
Verka
Użytkownik
Jerry - samiec gladkowlosy srebrny agouti, Twister - samiec sheltie, Guinness- samiec gladkowlosy Cuy,
Kontaktowanie:

Postautor: Verka » 10 marca 2011, 12:53

Mi nie chodzi o uzyskanie statusu hodowlana a bardziej o mozliwosc uuczestniczenia w wystawach

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 10 marca 2011, 20:29

Szczerze wątpię, rodowód to dokument dziedziczny.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika
Verka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Verka » 11 marca 2011, 13:20

Widzisz wlasnie na stronie UK Cavy Breeding wyczytalam ze swince mozna wyrobic dokumenty rasowosci o ile spelnia normy dla danego gatunku. Generalnie nie zarzekam sie ze chce zrobic moim proskom papiery, a poza tym rodowod a rasowosc to dwie rozne rzeczy.Ja wiem ze rodowodu nie wyrobie bo nie znam rodzicow swinek, ale okreslenie rasowosci i uzyskanie na nia dokumentu to inna sprawa.Swoja droga ciekawa jestem co na ten temat powiedza nasi hodowcy...

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 11 marca 2011, 13:52

A, z rozpędu przeczytałam, że rodowód, a nie dokumenty rasowe :). Skoro hodowcy z UK twierdzą, że można, to zapewne tak jest :).

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Rasy i hodowle”