Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Która klatka najlepsza dla ilu swinek?

Dyskusje związane z głównym lokum świnki morskiej.
Awatar użytkownika
Becia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: KLATKA!

Postautor: Becia » 3 kwietnia 2011, 11:51

Świnki powinny mieć codzienny wybieg. Co do klatki to myślę, że tak 60/80 wystarczy, ale jeżeli masz możliwość to kup śwince większą klatkę. ;)

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Damian
Użytkownik
Świnki morskie: Jessi ;) fifi [*]
Kontaktowanie:

Postautor: Damian » 3 kwietnia 2011, 12:03

Dla jednej świnki to najlepiej 80 cm długości. Wybieg najlepiej gdyby był codzienny. Mój Fifi codziennie biega po jakieś 6-7 godzin, a klatkę ma 120 cm... :)

Obrazek

Awatar użytkownika
Becia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Becia » 3 kwietnia 2011, 12:10

U mnie na przykład jest tak, że Emil jest spokojny i na wybiegu to siedzi prawie cały czas w tym samym miejscu, a Timek biega wokół całego pokoju. Świnki bardzo potrzebują wybiegu, są wtedy szczęśliwsze. ;) :)

Awatar użytkownika
Sensibles
Zasłużony
Świnki morskie: Xsara [*], Funiek
Kontaktowanie:

Re: 1 + 1 klatka =? pomocy

Postautor: Sensibles » 3 kwietnia 2011, 12:31

Według mnie to wszystko zależy od kreatywności i wyobraźni. Zrób, jak uważasz.
Prościej będzie ci pomóc, jak będziesz pisał wyraźniej. Lepiej pisz wolniej i dokładniej, a nie szybko i po łebkach. Są przeglądarki, które podkreślają błędy i ci pomogą - Mozilla Firefox, Opera, Google Chrome. Jak nie masz chociaż jednej z nich to zainstaluj i nie będzie problemu.
Wtedy edytuj poprzednie posty i może cokolwiek zdziałamy.

Idąc cmentarną aleją szukam Ciebie, mój przyjacielu.

Awatar użytkownika
Nefele
Użytkownik
Świnki morskie: Zulson
Kontaktowanie:

Postautor: Nefele » 3 kwietnia 2011, 15:55

Ja mam klatkę 70x40cm i dla jednej świnki jest wystarczająca, ale szczerze, gdybym miała miejsce to kupiłabym jej sporo większą. Niemniej jednak świnka czuje się w niej dobrze :). Dodatkowym plusem była cena klatki z wyposażeniem i to, że jest składana - dlatego się na nią skusiłam ;). Co do wybiegu to świnka powinna być puszczana codziennie, jeśli boisz się, że będzie Ci robiła niespodzianki na dywanie czy podłodze to zauważ, w którym miejscu to robi i podłóż tam np kartkę czy daj specjalną kuwetę :).

Obrazek

admin
Administrator
Kontaktowanie:

Re: 1 + 1 klatka =? pomocy

Postautor: admin » 5 kwietnia 2011, 15:13

Przeróbka takich klatek będzie dość ciężka, zwłaszcza kuwety. Na Twoim miejscu próbowałbym je sprzedać i kupić jedną, większą. Góra klatki jest pewnie ocynkowana, a takich się w zasadzie nie spawa. Można próbować je lutować. Jeśli już jednak zdecydujesz się na jakieś przeróbki, to rób tak aby było bezpiecznie (nie było ostrych krawędzi), a będzie dobrze.

Awatar użytkownika
Dagmara*2
Użytkownik
Świnki morskie: Karmelka[*]
Tosia[*]
Lucy
Kontaktowanie:

Postautor: Dagmara*2 » 5 kwietnia 2011, 21:13

Moje świnki mają cały czas otwartą klatke, mają trzy miesiące więc nonstop biegają po dywanie bo na panelach się ślizgają wiadomo ;) Klatke mają mniej więcej 60x40 i w niej tylko jedzą, załatwiają swoje potrzeby i wylegują sie na hamaczku :D. Ale poza tym są cały czas na wolności i bardzo im się to podoba :) A tak wogóle to świnka raczej nie bedzie miala za wiele miejsca w klatce nawet w tej najwiekszej, a już napewno nie tak jak na dywanie w pokoju.

Awatar użytkownika
Cherry
Użytkownik
Świnki morskie: Krakers i Drops
Kontaktowanie:

Re: KLATKA - jakie wymiary?!

Postautor: Cherry » 9 kwietnia 2011, 18:14

Ogólnie przyjmuje się, że to 80tka jest minimum dla jednej świnki, 100tka dla dwóch, a 120tka dla trzech. Im większa tym lepsza. Człowiek też nie chciałby mieszkać w pokoju o minimalnych wymiarach, gdzie mieści się kilka rzeczy i można się obrócić. Ja mam dla dwóch chłopaków 120tke.

"Kto jest okrutny w stosunku do zwierząt, ten nie może być dobrym człowiekiem." Artur Schopenhauer

macio20003
Użytkownik
Kontaktowanie:

ile świnek do takiej klatki wymiary pod spodem

Postautor: macio20003 » 11 kwietnia 2011, 10:59

więc ma 90cm wysokosci moge zrobić 2-wu poziomowe ma 50 szerokości i 90 długości ile świnek ?? :?:najwięcej??
Ostatnio zmieniony 11 kwietnia 2011, 11:30 przez macio20003, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Talia
Hodowca
Świnki morskie: Grappa, Anastazja, Princeska, Duchessa, Falbala
Kontaktowanie:

Re: ile świnek do takiej klatki wymiary pod spodem

Postautor: Talia » 11 kwietnia 2011, 11:21

najlepiej 2 :)

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca