Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Smycz dla świnki?

Miejsce na tematy związane ze świnkami, ale niepasujące do powyższych forów.
Awatar użytkownika
Teodorek
Użytkownik
Świnki morskie: Teodor :) i Klara :)
Kontaktowanie:

Re: Smycz dla świnki?

Postautor: Teodorek » 28 czerwca 2011, 16:58

Wydaje mi się ,że w tym się zle czują i tak jak ""Świniaczek"" :D napsisał jedno Szarpnięcie i po kręgosłupie świnki.Więc dla chętnych do kupienia nie polecam ;)

Awatar użytkownika

Sandi
Użytkownik
Świnki morskie: nie posiadam świnki.
Kontaktowanie:

Postautor: Sandi » 29 czerwca 2011, 9:55

Moja Ola posiada szelki, zielone, z Trixie chyba. Oczywiście w komplecie ze smyczą. Jak już pisałam, mieszkam w bloku, już raz puściłam Olę na trawę bez smyczy, dała takiego spida, że ledwo, ledwo udało mi się ją złapać. Następnym razem miała już szelki. Chyba jej nie przeszkadzają, są komfortowe, nigdzie ją nie uwierają, chodzi sobie po trawce, a ja mam pewność, że mi nie ucieknie. Oczywiście nie szarpię za smycz, uważam na jej kruchy kręgosłup. Uważam, że przy takim postępowaniu szelki są bezpieczne, ale to tylko moje skromne zdanie i każdy może uważać inaczej.

Ola [*] - będziemy pamiętać.

Awatar użytkownika
Sensibles
Zasłużony
Świnki morskie: Xsara [*], Funiek
Kontaktowanie:

Postautor: Sensibles » 29 czerwca 2011, 16:55

Świnka w każdym momencie może dostać "speeda" nawet wtedy, kiedy się tego nie spodziewasz. Na szelkach też. Niby grzeczna, je trawkę, ale w pewnym momencie Ci pogoni gdzieś w krzaki, a Ty, nieprzygotowana na taki obrót sytuacji, szarpniesz ją i po śwince.
Z drugiej strony - nie widzę innego wyjścia...

Idąc cmentarną aleją szukam Ciebie, mój przyjacielu.

Awatar użytkownika
Chochlik
Użytkownik
Świnki morskie: Bella
Edward[*]
Kontaktowanie:

Postautor: Chochlik » 29 czerwca 2011, 16:59

Może z innej beczki, ale ja nie wyszłabym ze świnką na spacer pod blok. Tam jest pełno psich odchodów i trawa jest obsikana. Nie wiem może u ciebie jest inaczej, ale tak jest w wielu miejscach.

Jeśli ktoś nie umie uszanować zwierząt znaczy to, że nie zasługuje na miano człowieka...

Awatar użytkownika
Karl Ruger
Użytkownik
Świnki morskie: Luna & Blanka
Kontaktowanie:

Postautor: Karl Ruger » 29 czerwca 2011, 17:45

Sandi, ja uważam że to męka dla świnki, nie obraź się, nie piszę tego, żeby Ci dogryźć, ale nie lepiej wziąć górę od klatki? Świnka by chociaż swobodnie pochodziła... ;)

Obrazek

Living is easy with eyes closed.

Sandi
Użytkownik
Świnki morskie: nie posiadam świnki.
Kontaktowanie:

Postautor: Sandi » 29 czerwca 2011, 21:01

Nie poszłam przed blok tylko dalej troszkę, na łąkę. Jest to zbyt daleko żebym taszczyła górę od klatki.

Ola [*] - będziemy pamiętać.

Awatar użytkownika
Cherry
Użytkownik
Świnki morskie: Krakers i Drops
Kontaktowanie:

Postautor: Cherry » 30 czerwca 2011, 20:27

Mnie ogólnie trochę śmieszą tego typu wynalazki jak smycz czy szelki. Świnka ma na coś takiego za krótkie łapki i nie będzie za właścicielem posłusznie dreptać. Moje prosiaki zaraz by się wyplątały z czegoś takiego, a ja ich męczyć nie chcę. Tym bardziej, że oni wszystkiego się boją i by zaraz się szarpnęli... Nie chciałabym potem zadręczać się, że gdyby nie szelki to śwince nic by się nie stało.

"Kto jest okrutny w stosunku do zwierząt, ten nie może być dobrym człowiekiem." Artur Schopenhauer

Kris99
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Kris99 » 30 czerwca 2011, 21:50

Uważam, że to trzymanie na smyczy, to nie jest dobry pomysł. Świnak to nie jest pies. Lepiej jak bez niej sobie pobryka.
Ostatnio zmieniony 1 lipca 2011, 22:24 przez vagina_denata, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Pisz poprawnie.

Uzbierałem z grosików i rozmieniłem forsę 36 zł

Awatar użytkownika
Chochlik
Użytkownik
Świnki morskie: Bella
Edward[*]
Kontaktowanie:

Postautor: Chochlik » 1 lipca 2011, 13:25

Bez smyczy jest naprawde ogromna szansa, ze czmychnie. Możesz jej nie złapać lub bardzo się umęczyć. Lepiej jak świnka bryka na wydzielonym terenie.

Jeśli ktoś nie umie uszanować zwierząt znaczy to, że nie zasługuje na miano człowieka...

Awatar użytkownika
Meam
Użytkownik
Świnki morskie: Rita- mały terrorysta
Kontaktowanie:

Postautor: Meam » 16 lipca 2011, 17:24

Moi drodzy zacznijmy od tego, że smycz nie jest na kręgosłup świnki ;) Tak samo jak kołowrotki. Firma TRIXIE wymyśliła sobie smycz i ludzie jak osiołki je kupują :x Denerwują mnie tacy ludzie, nie dadzą sobie przetłumaczyć

Rita jest ze mną od 10.05.2010

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca