Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Świnka z hodowli, czy sklepu zoologicznego ,czy z adopcji?

Dyskusje o przeróżnych rasach świnek morskich z całego świata.

Skąd masz świnkę?

Ze sklepu zoologicznego
75
54%
Z hodowli
39
28%
Z adopcji
25
18%

Liczba głosów: 139

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Re: Świnka ze sklepu

Postautor: vagina_denata » 4 lipca 2011, 22:57

Moim zdaniem to dobry pomysł, bo w takim stanie nikt tej świnki nie kupi i tylko będzie się męczyć. Oswoić na pewno się da, świnki łatwo się oswajają, nawet w dorosłym wieku. Myślę, że jak ją zabierzesz do domu, nakarmisz, wytniesz kołtuny i utulisz, to zostaniesz jej bogiem :p
A odchodząc z pracy możesz pani właścicielce powiedzieć co myślisz o takim traktowaniu zwierząt 8-)

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Damian_1
Użytkownik
Świnki morskie: Bamako
Kontaktowanie:

Postautor: Damian_1 » 4 lipca 2011, 23:33

Jeśli jest starsza być może że ktoś się chciał pozbyć i oddał.
Jeśli masz warunki to stwórz jej domek na jaki zasługuje.

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 5 lipca 2011, 10:41

A ja mysle,ze narazie o nia dbaj,pokaz wlascicielce,jak zajmowac sie swinkami,zaproponuj adopcje,wtedy nie wpadnie na pomysl sprowadzania ich wiecej,a jesli to nic nie da,i rozmowa tez nic nie da,zglos to w odpowioednim miejscu,bo po tej jednej beda kolejne.

Martex
Użytkownik
Świnki morskie: Miki i Lukas
Kontaktowanie:

Re: Dorosła i mała świnka

Postautor: Martex » 11 lipca 2011, 17:18

damianek333 pisze:Nie kupuj świnek z zoologicznego.
1. nie umieją rozpoznać płci zwykle
2. ja kupiłem 3 świnki, z czego 2 zmarły (Dyzia i Matrix).
vagina_denata - dodaj do galerii zdjęcia swoich świnek

A ja kupiłam i Lukasa i Mikiego w zoologicznym i nic złego nie było. Tylko na początku, jak mama i tata kupili mi Mikiego , to myśleli , że to samiczka, ale babka z zoologika nie wyrażała swojego zdania. Z Lukasem było inaczej. Pani wiedziała, że to samiec i miała rację. Mimo, że był jeszcze malutki .

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 15 lipca 2011, 8:51

Ja mam mojego jak do nas dołączył to miał z 7 tyg. dogadali się bezeproblemowo . :)

Awatar użytkownika
Becia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Becia » 15 lipca 2011, 9:45

Sefanu$ pisze:Ja mam mojego jak do nas dołączył to miał z 7 tyg. dogadali się bezproblemowo . :)
No to ja podobnie, mam starszego o 2 lata Emila od Timka i również się dogadali. :D

Sandi
Użytkownik
Świnki morskie: nie posiadam świnki.
Kontaktowanie:

Postautor: Sandi » 17 lipca 2011, 15:21

Martex pisze:A ja kupiłam i Lukasa i Mikiego w zoologicznym i nic złego nie było. Tylko na początku, jak mama i tata kupili mi Mikiego , to myśleli , że to samiczka, ale babka z zoologika nie wyrażała swojego zdania. Z Lukasem było inaczej. Pani wiedziała, że to samiec i miała rację. Mimo, że był jeszcze malutki .

A jednak było coś złego-Kupując Mikiego i Lukasa w Zoologicznym wsparłaś jakąś pseudohodowlę.

Ola [*] - będziemy pamiętać.

Pohjola
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Pohjola » 17 lipca 2011, 15:38

Sandi pisze:
Martex pisze:A ja kupiłam i Lukasa i Mikiego w zoologicznym i nic złego nie było. Tylko na początku, jak mama i tata kupili mi Mikiego , to myśleli , że to samiczka, ale babka z zoologika nie wyrażała swojego zdania. Z Lukasem było inaczej. Pani wiedziała, że to samiec i miała rację. Mimo, że był jeszcze malutki .

A jednak było coś złego-Kupując Mikiego i Lukasa w Zoologicznym wsparłaś jakąś pseudohodowlę.

Podążając za Twoją pseudofilozoficznym stwierdzeniem można śmiało powiedzieć, że 95% ludzi na tym forum powinno iść teraz do kąta się wstydzić i bić w pierś... :roll: Czemu wszystkim tego nie mówisz ?

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 17 lipca 2011, 15:50

Ja w ogóle jestem przeciwna zrzucaniu na konsumentów odpowiedzialności za warunki chowu zwierząt.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika
Meam
Użytkownik
Świnki morskie: Rita- mały terrorysta
Kontaktowanie:

Postautor: Meam » 17 lipca 2011, 16:05

Ja się z tym nie zgadzam, czemu nie powinno się brać świnek z zoologicznego? Jasne, wspieramy wtedy pseudo-hodowle. Ale, świnką z hodowli( przykładowo hodowla Talii ;) ) nie dzieje się krzywda! Mają dom, są bezpieczne. A taka świnka z zoologicznego może zawsze trafić do paszczy węża, jeżeli nikt jej nie kupi. Więc co jest lepsze? Uratowanie świnki z zoologa. Czy danie śwince z hodowli nowego domu,który i tak ma-jest w nim bezpieczna.
Wydaje mi się, że to pierwsze. Bo taką świnkę z hodowli i tak ktoś prędzej czy później weźmie :D

Rita jest ze mną od 10.05.2010

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca