Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Która klatka najlepsza dla ilu swinek?

Dyskusje związane z głównym lokum świnki morskiej.
Awatar użytkownika
Bercik
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: Bercik » 5 stycznia 2007, 15:18

Ja mam klatkę 60x40 i kupuję większą (metrówkę), ponieważ mam wrażenie że Frania ma za mało miejsca.
A co do jedzenia to też kosztuje moja lubi np orzechy włoskie, melona, proso senegalskie i jak to się mówi grosz do grosza a miarka się sama zbierze. U nas Frania to takie 4 dziecko, w koszyku z zakupami musi być coś dla niej.

Awatar użytkownika

thara
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: thara » 6 stycznia 2007, 23:49

Świnka to nie zabawka to żywy kochany stworek i jeżeli nie możesz zapewnić jej warunków, jakich potrzebuje to może powinnaś poczekać z kupnem. Nie możesz jej trzymać w żadnej miedniczce ani małej klateczce. Mówienie, że klatka i tak pewnie będzie nie potrzebna też się nie sprawdzi bo prosiaczek musi miec swoj domek, będą chwile kiedy będzie musiała albo nawet sama chciala wejśc do klatki. Moja jak za długo lata sama się pcha do środka. I dlatego klatka musi być duuuża. Tak jak Black_Angel mam klatke 60 i chce kupić większą bo mam wrażenie, że już jest za mała. No a poza tym wiórki, pokarm itp. to też wydatek. I na koniec to bez sensu kupować zwierzaka bez zgody i wiedzy rodziców.

Awatar użytkownika
Martu$ska
Użytkownik
Kontaktowanie:

Klatka

Postautor: Martu$ska » 23 stycznia 2007, 12:36

Jakie sa odpowiednie rozmiary klatki dla swinki ?? A jakie powinny byc rozmiary klatki jesli swinka biega srednio 1-2 razy w tygodniu ?? Pilne !!!!
Ostatnio zmieniony 27 stycznia 2007, 17:05 przez Martu$ska, łącznie zmieniany 1 raz.

RsQ
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: RsQ » 23 stycznia 2007, 13:18

Jak znajde sterowniki do kamerki internetowej to dam fotki

Moje gg: 1844697

Awatar użytkownika
Roxy
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Roxy » 23 stycznia 2007, 16:46

Zdjęć na razie nie mam, ale mogę powiedzieć co Nela ma w środku klatki, jeśli to coś pomoże ;)
Miseczka na jedzonko, wapienko, kolba do ścierania, zawsze kupka sianka i oczywiście poidełko. Po jakimś czasie zrezygnowałam z domku.

Awatar użytkownika
kaskarz
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: kaskarz » 25 stycznia 2007, 12:49

Roxy pisze:Zdjęć na razie nie mam, ale mogę powiedzieć co Nela ma w środku klatki, jeśli to coś pomoże ;)
Miseczka na jedzonko, wapienko, kolba do ścierania, zawsze kupka sianka i oczywiście poidełko. Po jakimś czasie zrezygnowałam z domku.

Ja niestety również zrezygnowałam z domku. Jeden świniaczek zrobił sobie z niego toaletę, drugi obsiusiał go z zewnątrz. Domek jest drewniany (więc wchłania ciecze), mocz ma intensywny zapach i wiadomo jaki "odświeżacz powietrza" z tego wyszedł. :kwasny:

Awatar użytkownika
Roxy
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Roxy » 26 stycznia 2007, 9:29

Jednak niewątpliwym plusem domku było to, że świnka mogła sobie spokojnie ścierać ząbki (już z jednego okienka zdążyła sobie zrobić drugie drzwi), ale rzeczywiście z "tymi sprawami" trochę problemów było.
A poza tym od czego są kolby i wapienka? ;)

Awatar użytkownika
Teeta
Użytkownik
Świnki morskie: 3 świnki, 2 króliki, 1 kot
Kontaktowanie:

Postautor: Teeta » 4 lutego 2007, 16:35

dla jednej świnki: 70x40, dla dwóch: 100x50.

ewentualnie można mniejsze, kiedy świnka ma możliwość codziennego wybiegania się, przykładowo: niedawno miałam w 70x40 dwie świnki, z tym, że przez pół dnia, w wekeendy od rana do wieczora klatka była otwarta (jest zawsze na podłodze) i świnki sobie wychodziły kiedy chciały ;)

:)

Awatar użytkownika
Martu$ska
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Martu$ska » 4 lutego 2007, 16:48

KoDav pisze:No mi chodzi o klatkę dla jednej świńki ale liczę tak by się zmieściło poidełko, kubeczek na karmę i takie kółko by mogła świnka w niej biegać i żeby jej wystarczało miejsca i było jej dobrze

Chodzi Ci o kolowrotek???? Od razu odradzam poniewaz swinka moze sobie zlamac lapke

I LOVE GUINEA PIGS !!!

Awatar użytkownika
OLA I JULIA
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: OLA I JULIA » 4 lutego 2007, 18:12

To zależy od tego ile świnek ma w niej mieszkać. Ale minimum na jedną świnkę to 70x40.

Kocham moją świnkę![*]

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca