Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

świnka + towarzystwo

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
Awatar użytkownika
Nefele
Użytkownik
Świnki morskie: Zulson
Kontaktowanie:

Re: Mam Pytanko ?

Postautor: Nefele » 4 sierpnia 2011, 19:31

Myślę, że jeśli wyczują samicę to mogą nastąpić walki. Na pewno będą ustalały między sobą hierarchię to nieuniknione raczej u dwóch dorosłych samców, pytanie brzmi tylko jak ostro będą to robiły ;). Ważne abyś zapoznawał je na neutralnym terytorium :). Już było parę tematów o łączeniu świnek jak pogrzebiesz to na pewno dowiesz się więcej :).

Obrazek

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Re: [Dołączenie nowej świnki] Mam Pytanko ?

Postautor: vagina_denata » 4 sierpnia 2011, 20:05

Zła nazwa tematu, zły dział, były już takie wątki. Zamykam,a następnym razem przejrzyj forum zanim założysz temat.

O tym, że piszesz jakbyś w życiu nie słyszał o istnieniu gramatyki już nie wspomnę.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

lolaxd234
Użytkownik
Świnki morskie: ŚWINKI MORSKIE
Kontaktowanie:

Świnka morska czy królik?

Postautor: lolaxd234 » 6 sierpnia 2011, 19:59

hej jak myślicie świnka morska czy królik?

Awatar użytkownika
Becia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Witam!

Postautor: Becia » 7 sierpnia 2011, 11:54

Myślę, że odpowiedź jest prosta, a przynajmniej dla mnie, świnka morska. :) Po pierwsze dobrze i łatwo można ją oswoić, nie jest taka płochliwa jak króliki, może tylko na początku. Co do klatki i wyposażenia myślę, że nic się nie zmienia, chociaż świnka lubi się wylegiwać na hamaku i potrzebuje domku, nie wiem jak to jest z królikami. Świnki potrzebują także wybiegu i dużej klatki. Są przyjaznymi zwierzakami i lubią się przytulać. Niezbędna jest wiadomo, opieka medyczna, jak u wszystkich zwierząt, trzeba też obcinać im co jakiś czas pazurki i pamiętać o dobrej diecie. :) Zapomniałam dodać, że świnki potrzebują towarzystwa tej samej płci, są nieszczęśliwe, kiedy są same.
Utwórz temat ,,świnka czy królik,, gdzie indziej, nie w powitaniach.

Gucio01
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Witam!

Postautor: Gucio01 » 7 sierpnia 2011, 14:08

Ja mam inne zdanie

Becia pisze:Myślę, że odpowiedź jest prosta, a przynajmniej dla mnie, świnka morska. :) Po pierwsze dobrze i łatwo można ją oswoić, nie jest taka płochliwa jak króliki

Świnka jest bardziej płochliwa niż królik, na samym początku jak podejdziesz do klatki świnki to ona ucieknie. A królik popatrzy się na ciebie i przyjdzie. Więc myślę Becia, że jest odwrotnie.

Becia pisze:może tylko na początku.

Tak jak napisałam na górze. Świnka będzie się bardziej bać (ale to na początku) choć nie którym może to zastać

Becia pisze: Co do klatki i wyposażenia myślę, że nic się nie zmienia, chociaż świnka lubi się wylegiwać na hamaku i potrzebuje domku, nie wiem jak to jest z królikami. Świnki potrzebują także wybiegu i dużej klatki.

Króliki bardziej są ruchliwe, królik to nie powinien być w klatce wo gule. No chyba, że potrzebuje skorzystać w kuwety, napić się czy zjeść z miseczki czy sianka. I jak już to potrzebują dużej klatki najmniejsza to 120.

Becia pisze: Są przyjaznymi zwierzakami i lubią się przytulać.

Króliki nie lubią siedzenia na rączkach, ale za to liżą i same podchodzą do ciebie jak np. chodzą obie po domku.

Becia pisze:Niezbędna jest wiadomo, opieka medyczna, jak u wszystkich zwierząt

Tak króliki nawet częściej chorują, to są bardzo delikatne zwierzątka. Trzeba z nimi uważać.

Becia pisze:trzeba też obcinać im co jakiś czas pazurki i pamiętać o dobrej diecie. :)

Królikom bardzo szybko rosną pazurki, więc trza się nauczyć obcinać pazurki ;)
Karma dla królików, jest bardzo ważna, królik nie może być za gruby i jak i za chudy. Tak jak świnka

Becia pisze: Zapomniałam dodać, że świnki potrzebują towarzystwa tej samej płci, są nieszczęśliwe, kiedy są same.

Króliki też, ale króliką wystarcza też twoja miłość i to, że jest koło niego (robisz za takiego króliczego przyjaciela)

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Re: Świnka morska czy królik?

Postautor: vagina_denata » 7 sierpnia 2011, 14:55

Ja wybrałabym świnkę morską, bo są bardziej przytulaśnie i wydają mnóstwo różnych dźwięków podczas zabawy :) Bardzo ładnie wyrażają emocje.

Ale króliki chyba (?) dłużej żyją.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika
Becia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Becia » 7 sierpnia 2011, 15:26

Według mnie świnki lepiej oswoić, np: kiedy je się woła to przybiegają. Moja kuzynka miała królika. Pamiętam, że nigdy nie można go było złapać, wszędzie kicał. Świnki morskie według mnie są lepsze, uwielbiają się do Ciebie przytulać i wtulać w to co miękkie. Gucio świnki morskie też liżą palce, nie tylko robią to króliki. Prosiaki nie są takie dzikie, u mnie Emil z Timkiem nie uciekają gdy chcę ich wyjąć, czy coś innego. Ja mam klatkę 100 dla dwóch świnek i taka im wystarcza (oczywiście plus wybieg). Przy króliku i to jednym, tak jak mówi Gucio potrzeba 120 i też wybieg. Gucio czyli pod jakim względem wolisz króliki od świnek? Bo z Twojej wypowiedzi wynika, ze jednak świnka jest lepsza. ;)
vagina_denata pisze:Ja wybrałabym świnkę morską, bo są bardziej przytulaśnie i wydają mnóstwo różnych dźwięków podczas zabawy :) Bardzo ładnie wyrażają emocje.
O tak, kiedy tylko otworzę lodówkę, one wiedzą, że chcę im dać jeść, piszczą i kwiczą. :lol: Łatwo dowiedzieć się, o co im chodzi, zwłaszcza kiedy zasypiają Ci na kolanach.

Awatar użytkownika
Tolek
Użytkownik
Świnki morskie: Tolek chce przekonac rodzicow na druga.
Kontaktowanie:

Postautor: Tolek » 7 sierpnia 2011, 15:44

swinka! łatwiej ją oswoic nie wydaje sie tak duzo pieniedzy jest bardzo przyjacielska lubi sie bawic wydaje fajne odglosy a pozatym kupy krolikow troche smierdza a swinki nic nie czuc a jak tak to albo cos nie tak zjadla albo chora. a w kwesti wieku to nie wiem bo kroliki zyja tak okolo 7-6 lat swinka tez jakos tak :mrgreen: ja t6am bym wziela swinke :)

Wszyscy jesteśmy jedną rodziną. Zapewnijmy naszym prosiaczkom wspaniały ciepły dom!

Awatar użytkownika
Damian_1
Użytkownik
Świnki morskie: Bamako
Kontaktowanie:

Postautor: Damian_1 » 7 sierpnia 2011, 16:18

Piszesz na forum o świnkach morskich, więc większość osób poleci świnki, ja tak samo, sam miałem taki dylemat, oba zwierzątka są urocze i podobne do siebie pod względem wielkości, koszty utrzymania też raczej podobne.
Są stadne i potrzebują towarzysza tej samej płci i tego samego gatunku.
Hmm ja nie miałem królika nigdy bo świnki są moim zdaniem fajniejsze ale z tego co wiem króliki bardziej lubią brykać, skakać itp.
Świnki to kochane przytulanki, oswojona świnka zasypia na kolanach, nie ucieka i podchodzi często do nas i wącha liże itp :)
Jednak pierwsze trzeba zdobyć zaufanie zwierzaka (zapewne z królikami będzie podobnie).
Zdecyduj się na 2 świnki albo 2 króliki tylko nie kupuj jednego królika i jednej świnki bo to nie zastąpi towarzystwa tego samego gatunku, mogą się nie dogadywać i wymagają innego pokarmu.

Awatar użytkownika
Becia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Becia » 7 sierpnia 2011, 16:20

damianek333 pisze:Zdecyduj się na 2 świnki albo 2 króliki tylko nie kupuj jednego królika i jednej świnki bo to nie zastąpi towarzystwa tego samego gatunku, mogą się nie dogadywać i wymagają innego pokarmu.
O tak, z tym się zgodzę w 100%. :)

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca