Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

świnka + towarzystwo

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
Gucio01
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Świnka morska czy królik?

Postautor: Gucio01 » 7 sierpnia 2011, 17:36

vagina_denata pisze:Ale króliki chyba (?) dłużej żyją.

Tak 10 lat :D

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
andziak899
Użytkownik
Świnki morskie: Maniek , Chuck :)
Kontaktowanie:

Postautor: andziak899 » 7 sierpnia 2011, 17:47

Ja mam królika minaturke, i mogę powiedzieć że polecam gorąco świnkę morską. Królik nie lubi za bardzo się brać na kolana... jest indywidualista... no i nie wyraża swoich emocji jak świnka, w śwince wiesz o co jej chodzi jesli chodzi o odgłosy:) Szybciej się oswaja i są wiekszymi pieszczochami:) Więc polecam na 100% świnke morska ;)

Moje zwierzaczki('',)
* Saba ( bernardyn) to jest taki duzy pieszczoch^^
* Mika ( jamnik krótkowłosy miniaturka) odważna starszna pani :]
* Papi ( papużka falista) lubi zabway i gryzienie w ucho
* Bobson ( królik minaturka) indywidualista... oraz mały pieszczoch i łasuch

Gucio01
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Gucio01 » 7 sierpnia 2011, 17:57

To wszystko zależy od charakteru. Mój wydaje dźwięki, świnka też (możesz też poznać po trzeciej powiece i po oczkach). Z oswajaniem jest odwrotnie, pierwszego dnia w domu możesz wziąć królika, a świnkę musisz zostawić na dwa dni w klatce i ciągle ci ucieka jak chcesz ją wsiąść na ręce. Dla mnie oni są na równi.

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 7 sierpnia 2011, 18:14

Gucio01 pisze:To wszystko zależy od charakteru. Mój wydaje dźwięki, świnka też (możesz też poznać po trzeciej powiece i po oczkach). Z oswajaniem jest odwrotnie, pierwszego dnia w domu możesz wziąć królika, a świnkę musisz zostawić na dwa dni w klatce i ciągle ci ucieka jak chcesz ją wsiąść na ręce. Dla mnie oni są na równi.

Pierwsze słyszę, że świnkę trzeba zostawiać w klatce na dwa dni albo, że źle się oswajają. To akurat zależy od charakteru zwierzęcia, a nie od gatunku. Lucka wzięłam na ręce zaraz po przywiezieniu do domu, po 10 minutach zaczął się przytulać, a po 15 pokwikiwać. Tak cichutko i nieśmiało :) Po kilku dniach zasypiał przytulony do mojej twarzy.
Nie mogę zgodzić się z tym, że świnki oswaja się długo, że uciekają z objęć. To, że ty miałaś takie problemy nie oznacza, że to jest naczelna zasada.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika
Damian_1
Użytkownik
Świnki morskie: Bamako
Kontaktowanie:

Postautor: Damian_1 » 7 sierpnia 2011, 18:20

Co do oswajania do miałem kiedyś samice Dyzie która się nie oswoiła, ale za to moi panowie to takie zwierzaczki do przytulania, Bamako ciekawski i kochany, lubi sobie po podłodze pobiegać i pozwiedzać pokój a Łatek lubi leżeć i się przytulać, nie chce gonić na wybiegu ani nic.

Gucio01
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Gucio01 » 7 sierpnia 2011, 18:55

vagina_denata - ale króliki też nie są płochliwe. Ja Filipka też wzięłam po 5/10 min. i zaczął mnie lizać i chodzić spokojnie po pokoju :D
Króliki nie są płochliwe, świnki troszeczkę. Chociaż Gucia wzięłam na ręce też tego samego dnia. Ale nie ważne, chodzi mi o to, że jak np. przechodzi się koło klatki świnki to ona się przestraszy i ucieknie. Gucio jak był młody to uciekał, teraz już nie ucieka od 2 lat. Chociaż znam świnki które są bardzo płochliwe.

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 7 sierpnia 2011, 19:38

A czy ja gdziekolwiek napisałam, że króliki są płochliwe? Ja jedynie neguję twój post o tym, że świnki wyrywają się z rąk i oswaja się je długo i z oporami.
To jest oczywiste, że jak przejdziesz nagle koło świnki, to ona się przestraszy, bo te zwierzątka mają bardzo słaby wzrok i marny słuch. Każdy by się przestraszył gdyby nagle zobaczył tuż przed ryjem wielkie nie wiadomo co. Ale ich ucieczki i spłoszenia nie wynikają z tego, że nie ufają właścicielowi, tylko z tego, że zobaczyły ruch i nie wiedzą co to.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Sandi
Użytkownik
Świnki morskie: nie posiadam świnki.
Kontaktowanie:

Postautor: Sandi » 7 sierpnia 2011, 22:05

Pewnie gdybyś zadał/a to samo pytanie na króliczym forum większość stawiałaby na królika, tak to już bywa. Mimo wszystko ja bym wybrała świnkę. Nie chciałabym królika. Częściej chorują, gryzą wszystko, co mają, domek, pręty-co prawda niektóre świnki też to robią, ale znacznie rzadziej, takie jest moje zdanie.

Ola [*] - będziemy pamiętać.

Gucio01
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Gucio01 » 7 sierpnia 2011, 22:09

Sandi pisze: Nie chciałabym królika. Częściej chorują, gryzą wszystko, co mają, domek, pręty-co prawda niektóre świnki też to robią, ale znacznie rzadziej, takie jest moje zdanie.

Króliki chorą częściej z tym się zgodzę, gryzą co mają się nie zgodzę pręty tak (ale rano jak chce wyjść z klatki lub z Gutkiem się pobawić) domek, żałuj, że nie widziałaś domku Gucia (nie wiem czy on teraz w śmieciach nie leży :roll: ) Poza tym musi sobie ścierać ząbki, domki są z drewna ;)

Co do forum, to tak. Na forum są wielbiciele świnek czy królików i bronią swego. Ja mówię, że oba zwierzątka są na równi. Kocham króliczki i świnki i jestem za tym i za tym. A i powiem jeszcze, że króliki są czyściejsze. Robią tylko w kąt klatki (ja mam kuwetę).

Awatar użytkownika
Becia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Becia » 7 sierpnia 2011, 22:25

Jejku Gucio bronisz tych królików i bronisz. :lol: Świnki też są czyste, niektóre robią w kąt, a niektóre nie. Myślę, że królik i świnka mają podobne cechy, jeżeli chodzi o opiekę (jedzenie, legowisko, klatkę, towarzystwo innych zwierząt) ale jednak po mimo wszystko, świnka przytuli się do Ciebie, wtuli itp. I dlatego ja wolę. ;)

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca