Sprzedaj te rzeczy dla chomika,trochę kasy uzbierasz

Może np. zaproponuj babci że będziesz jej co sobotę sprzątać łazienkę (nawet kibel,wannę i zlew!) a ona ci za to będzie dawać 10-20 zł ? Ja tak robię

Po prostu powiedz,że chcesz zarobić.Albo cioci sprzątaj łazienkę... Albo spróbuj się gdzieś zatrudnić.W dodatku możesz poprosić mamę i tate o kieszonkowe,np. 5-10 zeta na tydzień

Tylko nie mów,że to na tą nową klatkę. Przeszukaj dom i sprzedaj zbędne ci rzeczy+te rzeczy po chomiku. Spróbuj się gdzieś zatrudnić i poproś o kieszonkowe. Po np. miesiącu-dwóch pokaż mamie dumnie pieniądze (klatka setka kosztuje ok. 100 zł,trochę ponad z wysyłką) i wyjaśnij,że masz gdzie trzymać taką klatkę,nie jest ona duża, a świnka to stadne zwierzę i musi mieć przyjaciela. Ja namawiałam rok i co ? Udało się. Zapytaj się Twojej mamy,jak by się czuła gdyby sama mieszkała np. w Japonii,nie miała by przy sobie nikogo,telefonu ani komputera też nie i żyła by cały czas w kraju Japończyków,z nikim nie mogła by się dogadać... Tak samo świnka czuje się w naszym świecie.Za trochę pieniędzy,które uzbierasz możesz kupić mamie jakiś prezent