Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Siano, trociny, żwirek,podklady,drybed-czym wykladac kuwete?

Forum poświęcone utrzymaniu czystości w klatce.
Sandi
Użytkownik
Świnki morskie: nie posiadam świnki.
Kontaktowanie:

Re: Mata łazienkowa

Postautor: Sandi » 27 sierpnia 2011, 17:50

Dziś było pierwsze pranie maty-wytrzymała 4 dni i już zaczynała śmierdzieć zdaniem mojej mamy. Ja tam nic nie czułam, ale mama ma bardzo wyczulony węch na takie zapachy, bez przerwy wyrzucała mi, że nie sprzątam śwince, więc wyprałam matę ręcznie, płynem do mycia naczyń o zapachu cytrynowym. Wszystko się ładnie wyszorowało, a mata wreszcie pachnie...Żwirek pod spodem był jeszcze OK, więc wywalę Go za następnym praniem maty, za 3/4 dni.
Co do smarowania maty cytryną-Ja posmarowałam, Ola nie obgryzała przez kilka godzin, ale potem zaczęło się od nowa. Póki co jest tylko kilka dziurek, więc się nie martwię, bo ona nawet tego nie połyka.

Ola [*] - będziemy pamiętać.

Awatar użytkownika

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 27 sierpnia 2011, 22:34

A mnie szlag trafi z ta Daisy.juz mysle poswiece ta witamine c , przy okazji zlapalam wieprzki na kropelke witamin do ryjka,Lola i Lucy szarpaly sie jak zawsze,a Daisy pila witaminke ze smakiem i jeszcze zagladala po wiecej!

Awatar użytkownika
Karl Ruger
Użytkownik
Świnki morskie: Luna & Blanka
Kontaktowanie:

Postautor: Karl Ruger » 28 sierpnia 2011, 8:42

ruby_anger pisze:Daisy pila witaminke ze smakiem i jeszcze zagladala po wiecej!

Ojejku oO A wcześniej nie lubiła witaminki, czy jak? Złośliwą babę masz ;)

Obrazek

Living is easy with eyes closed.

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 28 sierpnia 2011, 19:17

Wczesniej jakos ni zwracalam uwagi,wiesz latem nie podaje im duzo sztucznej witaminy,raczej nadrabiaja w owocach i warzywach,a Daisy mam niezadlugo,w sumie to raz wczesniej dawalam jej witamine i nie zwracalam uwagi

Awatar użytkownika
Mango
Użytkownik
Świnki morskie: Celiś & Kubuś
Kontaktowanie:

Postautor: Mango » 29 sierpnia 2011, 13:59

Ja bym chciała matę, ale on na pewno by ją obgryzał. Poza tym, on lubi cytrynę i wiataminę C..

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 29 sierpnia 2011, 15:41

A ja wrucilam do trocin,na macie swinki chodzily napuszone jak pompony i ciagle wlazily pod kocyk,jakby im bylo zimno,pozatym one sraja,ze makabra 5x dziennie im wymiatalam bobki a ciagle ich bylo pelno,ciagle te bobki rozdeptywaly po macie i mi smierdzialo :( a teraz swinie wyraznie sie zrelaksowaly i leza po srodku klatki,na macie nie chcialy,tak wiec mam powygryzana mate w lazience,przynajmniej jest oryginalnie ;)

Awatar użytkownika
Sensibles
Zasłużony
Świnki morskie: Xsara [*], Funiek
Kontaktowanie:

Postautor: Sensibles » 2 września 2011, 14:37

A ja mam dobrze, bo moja świnka maty nie obgryza praktycznie w ogóle. No, przynajmniej nie widać śladów, żeby obgryzała, dlatego zapewne nie obgryza. I nie muszę smarować jakąś witaminą C ani cytryną...jest spoko i bez tego.

Idąc cmentarną aleją szukam Ciebie, mój przyjacielu.

Awatar użytkownika
Karl Ruger
Użytkownik
Świnki morskie: Luna & Blanka
Kontaktowanie:

Postautor: Karl Ruger » 2 września 2011, 15:35

Misiu12 pisze:A ja mam dobrze, bo moja świnka maty nie obgryza praktycznie w ogóle. No, przynajmniej nie widać śladów, żeby obgryzała, dlatego zapewne nie obgryza. I nie muszę smarować jakąś witaminą C ani cytryną...jest spoko i bez tego.

Ojj, ty się masz fajnie ;) Też bym tak chciała :mrgreen:

Obrazek

Living is easy with eyes closed.

Sandi
Użytkownik
Świnki morskie: nie posiadam świnki.
Kontaktowanie:

Postautor: Sandi » 2 września 2011, 17:52

Ja już niczym nie smaruję-Ola kompletnie oduczyła się gryźć matę. Zostało troszkę dziur, dlatego zapewne za jakieś dwa miesiące zainwestuję w nową matę, bo to wygląda nieco nieestetycznie-mimo, że to klatka świnki...Stoi w moim pokoju, wszyscy ją widzą, więc musi być estetycznie-żadnych dziur czy przebarwień. Akurat ostatnio położyłam jej buraczka na matę i potem nie mogłam tego doszorować.

Ola [*] - będziemy pamiętać.

Awatar użytkownika
Sensibles
Zasłużony
Świnki morskie: Xsara [*], Funiek
Kontaktowanie:

Postautor: Sensibles » 2 września 2011, 20:01

Oj, z tymi przebarwieniami...znam to, zostaje też po pomidorze. Ja wtedy biorę do wanny matę, gąbka i szoruję z jakimś Cif'em do czyszczenia łazienek albo kuchni i się zmywa. Albo płynem do płukania sobie radzę, gąbką, nie że piorę w pralce. Płyn do płukania tkanin na gąbkę i szorujemy, pomaga.

Idąc cmentarną aleją szukam Ciebie, mój przyjacielu.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Sprzątanie i podłoża”