Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Granulaty uczulają?

Dział poświęcony prawidłowej diecie świnek morskich.

twoje świnka jest uczulona na grnulad

Tak
1
4%
Nie
18
78%
Nie wiem
4
17%

Liczba głosów: 23

Awatar użytkownika
Mango
Użytkownik
Świnki morskie: Celiś & Kubuś
Kontaktowanie:

Re: Granulaty uczulają?

Postautor: Mango » 9 września 2011, 13:37

Zależy, rzadko się tak zdarza. Proponuję kupić małą paczkę i spróbować. Z początku może nie jeść, ale potem zje. Jeśli będzie uczulona, będzie się intensywnie drapać lub kichać.
Mam nadzieję, że trochę pomogłąm :)
Pozdrawiam,
marti.cuks

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Talia
Hodowca
Świnki morskie: Grappa, Anastazja, Princeska, Duchessa, Falbala
Kontaktowanie:

Re: Granulaty uczulają?

Postautor: Talia » 9 września 2011, 21:00

padme1991 pisze:Swinki mogą być nawet uczulone na sianko. Ja tak miałam z dwoma swinkami. Na początku wszyscy mysleli, że je przewiało, bo ropiały im oczka, potem był lekki katar. Krople do oczu i kuracja antybiotykami pomagała na krotką metę, po paru dniach od wyleczenia wszystko zaczynało się od nowa.
Aż w koncu wet wpadł na pomysl by zmienic sianko - jak się okazało slusznie, bo od razu na drugi dzień była wyraźna poprawa. Widać było w sianku cos, co uczulało (prawdopodobnie jakies smieszne zioła, bo od tego czasu kupuje siano bez ziół i wszytsko jest ok). Także to czy granulat jako żwirek czy też pokarm będzie uczulał to chyba kwestia indywidualna każdego osobnika. To tak jak z ludźmi - jedni są na co uczuleni inni nie ;)

Trochę Twój post zaprzecza sam sobie. Jeśli świnka miałaby alergię na siano to nie ma znaczenia czy jest ono z ziołami czy nie, bo chodzi przecież o siano czyli suszoną trawę, a nie zioła.
Gdyby świnka była uczulona na siano, problem byłby dużo większy i pewnie zmiana od razu by nie pomogła. Rodzaje traw najczęściej są zbliżone.

Wróć do „Żywienie”